Visul american și clasa muncitoare

luni, 22 iulie 2024, 03:00
1 MIN
 Visul american și clasa muncitoare

Însemnări mai mult sau mai puțin (ne)însemnate

Cariera, calul și călărețul

Recent, am dat peste o cărticică cu aforisme (wort und witz) a scriitorului și publicistului-pamfletar austriac Karl Kraus (1874-1936), cărticică pe care am cumpărat-o în 1992, pe când ajunsesem cu o bursă DAAD pentru prima oară în Germania (și în străinătate în general), dintr-un anticariat din Freiburg im Breisgau.

Poftim primul aforism din cărticică: „Cariera este un cal care ajunge fără călăreț la poarta veșniciei.”

Inflația de la Lidl

Dacă bine țin minte, când a apărut pe cardul Lidl Cupon Plus, acesta avea următoarele trepte valorice la atingerea cărora primeai un produs gratis: 250, 500, 750, 1000 RON. Asta, cred, până la războiul din Ucraina. Apoi, odată cu creșterea serioasă a prețurilor, treptele au devenit 300, 600, 900, 1200 RON.

Ca să fie acum, de prin primăvară, 400, 700, 1000, 1700!?!

Am făcut un mic calcul, pornind strict de la ultima creștere și am obținut, făcând media între cele patru cifre (+25, +16,5, +10, +30%), o inflație de 20,5%.

Nuhr im Ersten din 30.05.24,

Dieter Nuhr (cabaretistul moderator al emisiunii): „Suntem amintirile noastre. Cu – depresivi, fără – demenți.”

Invitatul său Andreas Rebers (pe lângă alți trei, deci nu singurul) și-a construit speech-ul în răspăr – că nu e nevoie de mai multe locuri de creșă, ci de mai multe locuri de parcare: „Am două suv-uri Land Rover, am un Discovery cu care găsesc locul de parcare, și un Land Rover Defender cu care îl apăr!”

Tot de la el am mai reținut o poantă și o snoavă germană.

Poanta: Ce face dracul când se ceartă două femei? Stă într-un colț și ia notițe.

Snoava germană

Cică un fermier german nu a reușit să obțină autorizația de demolare a unei șuri vechi, iar neputând-o demola, evident că nici nu putea să construiască ce avea în plan să construiască. Și atunci i-a venit ideea să lanseze zvonul cum că în șura lui va avea loc un concert neonazist. N-au trecut nici trei zile că activiști Antifa au incendiat șura, aceasta făcându-se scrum. Problemă rezolvată.

Strict teoretic

Teoretic, și o carte corectă politic 100% poate fi bună. Dar șansele sunt foarte mici – gurile rele mai citite ar zice: infinitezimal de mici.

În atenția activiștilor climatici

Nu poți opri pământul din evoluția sa! A crede că poți stopa natura (în sensul cel mai larg) este o gândire ce vine în prelungirea convingerii că poți controla natura. Oricum, ceva îmi spune că Terra are propria agendă și reacționează pe măsură. Cine crede că poate el salva planeta e pur și simplu un idealist desprins de realitate – am mai spus-o cândva, cred, și o repet: o utopie transpusă în practică se transformă în doi timpi și trei mișcări într-o distopie.

Românizarea berilor străine

Gebraut nach dem deutschen Reinheitsgebot? Adică „produsă după porunca (legea, dacă vreți) germană a purității”?

Prima bere străină pe care am prins-o cu ciocu-n porumb a fost, culmea, o marcă germană, Holsten-ul. Apoi am descoperit că, între timp, și Skol-ul o face. Birra Moretti, ce să vezi, și ea acolo. Ultima pe listă, chit că autohtonă, e berea Ciuc – încă una și mă duc? Ducă-se învârtindu-se ele. Adio!

Tetris

Pe 6 iunie s-au făcut 40 de ani de la lansarea jocului Tetris. Aflu cu ocazia asta că a fost inventat de un programator rus, Alexei Pajitnov!

În 1992, pe când mă aflam ca bursier la Universitatea din Freiburg, am plecat într-un weekend până la sora mea din Herrenberg (pe partea cealaltă a Pădurii Negre), iar atunci am văzut pentru prima oară un Gameboy la nepotul meu și pe acesta am jucat pentru prima oară un joc de calculator – fix Tetris!

Șoșoaca Leeds

Mda, români scăpați prin lume. Ilustrând vechi vorbe românești la nivel european, cu suitul suinei în copac și alte cele.

Trump și clasa muncitoare

Teoretic, Partidul Republican nu e tocmai partidul „clasei muncitoare” (urbane), aceasta reprezentând mai degrabă un bazin de votanți ai Partidului Democrat.

Dar știți cum s-a prezentat JD Vance, alesul lui Trump pentru funcția de vicepreședinte? Drept „a working class boy born far from the halls of power”! „Un băiat din clasa muncitoare născut departe de sălile puterii.”

Evident, ajuns senator, și acum, la 39 de ani, candidatul republicanilor pentru vicepreședinție, Vance este și întruchiparea visului american. Pe care Trump, în lungul său speech de acceptare a nominalizării, în ultima zi a Convenției Naționale a Republicanilor, a promis că-l va aduce înapoi: „I’ll bring back the American Dream”.

Ca fapt divers, CNR a avut loc la Milwaukee într-unul din așa zisele swing states (state în care niciunul din cele două partide e dominant), Wisconsin (câștigat de Trump în 2016 și de Biden în 2020). Iar rolul lui Vance, a cărui discurs de acceptare a nominalizării a avut porțiuni bune ce puteau fi rostite fără probleme (cum a remarcat cineva la CNN) de Bernie Sanders, lider democrat din aripa mai stângistă, adică aia cam socialistă, printre altele acesta va fi: să aducă voturi din bazinul de votanți al democraților.

 

Michael Astner este poet, traducător și publicist

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii