EXCLUSIV: Transport public aerian la Iași? Telecabină de la Fundație la Agronomie!
„Un sistem de transport de tip telecabina, poate fi implementat partial în municipiul Ia (...)
citeste totmarti, 26.01.2021
Credem fără urmă de îndoială în ceva, chiar dacă nu are nici cea mai mică legătură cu realitatea, pentru că aşa am fost educaţi, pentru că toţi ceilalţi cred, pentru că nu există nimic care să contrazică această credinţă care ne dă confort, încredere, mulţumire, siguranţă, şi chiar dacă adevărul ni se revelează într-un mod logic sau evident, palpabil, implacabil, covârşitor de clar, noi tot nu îl recunoaştem, pentru că nu vrem.
Cea mai importantă revoluţie din istoria omenirii nu a fost descoperirea focului, nici invenţia roţii sau trecerea la agricultură ori industrie. Nici măcar Internetul. Istoricii spun că acum aproximativ 70000 de ani homo sapiens, pe atunci o maimuţă oarecare, a căpătat brusc o capacitate nemaiîntâlnită la niciun animal, care l-a făcut să ajungă acolo unde nu a ajuns nicio altă creatură de pe Glob, posibilitatea de a-şi imagina lucruri, capacitatea de a visa cu ochii deschişi, de a trece dincolo de realitate, de a prelungi această realitate cu „lucruri”, „obiecte” construite doar cu mintea, nu cu trupul. Una dintre cele mai vechi descoperiri arheologice care demonstrează această trecere de la concret la fictiv este o figurină din fildeş găsită în peştera Stadel din Germania şi care datează de aproximativ 32000 ani. Acea figurină are cap de leu şi trupul de om. Cineva şi-a imaginat că poate exista o asemenea creatură şi a transpus-o în realitate, a sculptat-o în fildeş pentru a o arăta şi altora. Revoluţia ce avusese loc în mintea lui homo sapiens de atunci se numeşte Revoluţia Cognitivă şi nu a fost o transformare în plan fizic, ci una în plan psihic. De acolo a pornit totul. Omul a început să îşi imagineze lucruri din ce în ce mai complicate şi să le pună apoi în practică. Au apărut obiecte care nu ar fi putut niciodată să apară în mod natural pe Pământ, iar de la ele, tot cu ajutorul imaginaţiei, s-a ajuns la altele într-un lanţ logic, şi cerul a devenit o limită care nu mai era imposibil de atins.
Ceea ce este extrem de interesant la acest moment din istorie e că lucrurile imaginate de om de atunci încolo au devenit pentru acesta la fel de reale, tangibile precum cele existente în mod natural în lume. Maimuţa devenită om a început să creadă în fantome, animale mitologice, monştri, spirite, dar şi în suliţe de silex mai lungi şi mai ascuţite, topoare, cuţite, leagăne pentru copii, farfurii de mâncare, roată, construirea de case, biserici, vapoare, nave spaţiale, Internet etc. Lucrurile se legau între ele doar la nivel imaginar mai întâi şi apoi în plan fizic. Toate au intrat în viaţa de zi cu zi şi au devenit necesităţi, adevăruri evidente care nu sunt puse de nimeni la îndoială, deşi ele există doar pentru că oamenii cred în comun în ele.
Banii, de exemplu, sunt o realitate imaginată care nu există decât datorită faptului că toţi oamenii cred în ei. Bancnotele şi monedele pe hârtie sau din metal sunt doar simboluri fizice cuantificabile ale credinţei generale umane în bani. Legile sunt la fel, statul, ţările, partidele, religiile, firmele, absolut toate există pentru că noi le-am creat, pentru că suntem convinşi la unison, fără urmă de îndoială că ele sunt reale, şi nu ne gândim niciodată că ar fi doar poveşti. Dacă omenirea şi-ar pierde credinţa în bani, aceştia ar dispărea, chiar dacă bancnotele şi monedele vor fi încă depozitate în bănci. La fel, dacă nu am mai crede niciunul în legile de circulaţie, de pildă, şoferii ar conduce cum i-ar tăia capul şi pe unde ar dori. Dar aceste lucruri sunt de neconceput pentru că sunt ca nişte religii aplicate ce funcţionează de sute de ani şi nimeni nu are iniţiativa ori puterea să le pună capăt.
Majoritatea covârşitoare a vieţilor noastre actuale sunt trăite cu totul în imaginaţie, iar dacă ar veni cineva să ne explice acest lucru l-am crede nebun. „Cum pot să fie în imaginaţie, ar spune un ins oarecare, dacă eu muncesc zi de zi câte 8 ore pentru a primi salariu cu care să îmi cumpăr hrană, benzină şi îmi plătesc telefonul, televizorul, Internetul şi întreţinerea? Astea toate sunt realitate!” Ei bine, ele sunt realitate pentru că le admitem noi ca atare, altfel nu ar fi. Am putea foarte bine să nu muncim deloc, să trăim doar din cules şi vânat, să mergem doar pe jos şi să locuim în peşteri ori sub cerul liber, pe gratis. Dar acest lucru este inadmisibil pentru că toţi avem aceleaşi norme în care credem fără şovăială şi în afara cărora nu ne putem vedea trăind. Credinţa comună ne ghidează vieţile şi ne fac orbi la orice altceva.
Cel mai bun exemplu personal l-am trăit anul trecut cu prilejul Crăciunului. Constatasem că Moşul devenise deja un personaj desuet pentru că ambii copii spuneau cu mare convingere că recunoscuseră de fiecare dată pe cineva din vecini în spatele bărbii şi a costumului roşu, aşa că am hotărât să mă îmbrac eu în costum la caterincă şi să fac un joc de comedie fără să îmi ascund nici vocea, nici atitudinea, nimic. Copiii au fost încântaţi, am glumit, şi-au spus poeziile, au primit jucăriile, le-am cerut să îmi aducă o bere din frigider, am glumit ca şi cum eu eram acelaşi tată ca întotdeauna, doar că aveam un costum ridicol pe mine şi jucam un rol haios. După ce am părăsit „scena” în râsete şi glume, am plecat în dormitor şi am revenit schimbat în hainele mele obişnuite şi fără barba albă. Copiii m-au întrebat foarte serios unde am fost, că a venit între timp Moşul… Am rămas stupefiat. Dar nici nu le-am spus că eu jucasem rolul, deşi mi se păruse mai mult decât evident acest lucru. Nu le-am spus pentru că nu am vrut să încalc acea convenţie, acea barieră a imaginaţiei despre care vorbeam mai sus. Mai târziu, după zile, chiar luni, mă întrebau acelaşi lucru: nu cumva am fost eu Moş Crăciun, că purta exact papucii mei de casă în picioare…
Exemplul mi se pare perfect pentru întreaga umanitate. Credem fără urmă de îndoială în ceva, chiar dacă nu are nici cea mai mică legătură cu realitatea, pentru că aşa am fost educaţi, pentru că toţi ceilalţi cred, pentru că nu există nimic care să contrazică această credinţă care ne dă confort, încredere, mulţumire, siguranţă, şi chiar dacă adevărul ni se revelează într-un mod logic sau evident, palpabil, implacabil, covârşitor de clar, noi tot nu îl recunoaştem, pentru că nu vrem. Ne este chiar imposibil să îl recunoaştem pentru că nu avem exersată structura de recunoaştere a lui. Nu poţi trece de la un adevăr la altul peste noapte, autosugestia are nevoie de timp, disponibilitate şi resurse pentru a funcţiona, iar la inversarea cu totul a polilor credinţei, aceşti factori trebuie să fie mult mai intenşi şi mai convingători.
Briscan Zara este scriitor şi publicist
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
EXCLUSIV: Transport public aerian la Iași? Telecabină de la Fundație la Agronomie!
Cine va fi al doilea viceprimar? PSD intră în cărți. USR nu-și schimbă poziția
EXCLUSIV: Dealer de droguri reținut pentru mită! A promis 10.000 de lei, a oferit 500 lei
Bani cu nemiluita la drumuri, cu ţârâita în rest. Pe unde va fi asfalt ca-n palmă?
„Pod“ de acte false peste Prut. Buletine, permise, certificate măsluite de basarabeni
„Profesorul“ din Valea Lupului, trafic de migranţi afro-asiatici. Detalii de la prinderea sa
Apel pentru salvarea unui activist de mediu internat la Iaşi. Nu are reflexe la un picior
Crima din subteranele oraşului. Revizuire de sentinţă în favoarea ucigașului
Goană de peste 30 de minute a poliţiştilor după un şofer beat turtă
Controale. Trenurile din zona Iaşi „gem“ de blatişti ce merg cu naşul
Cum și-a jefuit un agent de vânzări firma din Păcurari. Marfa nu a ajuns la clienți
Locuinţă pe punctul de a arde complet din cauza unui cuptor electric
De la petrecerea de Crăciun direct în arest. I-a dat un pumn în față polițistului
IPS Teofan ne arată cele trei căi prin care omul poate să vadă sensul real al vieţii
Scenariu hibrid la USAMV în al doilea semestru. Cazarea - în două etape
O treime dintre şomerii ieşeni înregistraţi la ANOFM au doar studii gimnaziale
Incendiu la un magazin Profi din Iași. Trei mașini de pompieri trimise acolo
Fostul președinte chilian, Eduardo Frei Montalva, nu a fost asasinat de Pinochet
1,3 milioane de pui, uciși la cel mai mare producător de ouă din Suedia
Israelul a început vaccinarea adolescenților. Este necesar acordul părinților
Chirica, nervos pe Poli: Iau și eu bătaie cu 4-0 la vârsta mea și la cât știu despre fotbal
Premierul italian Giuseppe Conte a anunţat că va demisiona marţi
Comisia Europeană pune presiuni pe AstraZeneca să livreze vaccinurile
Senator USR: Chirica spune că ar accepta fără probleme un viceprimar cu trandafiri
FOTO: Mașini retro marca Fiat, expuse la Iași timp de o lună
Chirica nu exclude o alianţă cu PSD în Consiliul Local pentru alegerea viceprimarilor
Zborurile Blue Air de la Iași la București, oprite timp de o lună
Angajaţii Google din 10 ţări formează o uniune sindicală globală
Glasgow Rangers îl pune pe liber pe Ianis Hagi! Deja i-a găsit un înlocuitor
Turcia şi Grecia au reluat convorbirile asupra disputelor maritime după cinci ani
Curtea Supremă a SUA închide unul dintre fronturile judiciare deschise împotriva lui Donald Trump
Marius Şumudică, acord pe un sezon şi jumătate cu Çaykur Rizespor
VIDEO - Putin dezminte că el sau rudele sale deţin un palat pe malul Mării Negre
Bulgaria vrea să impună teste PCR covid-19 tuturor persoanelor care intră în ţară
Actriţa engleză Keira Knightley refuză să mai joace nud în filme regizate de bărbaţi
Fondul Proprietatea anunţă că a atras peste 1,8 miliarde de dolari sub forma de noi investiţii
Laboratorul Merck îşi întrerupe dezvoltarea celor două vaccinuri-candidat împotriva covid-19
Muzicianul şi pictorul austriac Arik Brauer, supravieţuitor al Holocaustului, a murit
Şeful Secţiei UPU din Spitalul Judeţean Ilfov, diagnosticat cu noul coronavirus, a murit
Florin Cîţu, întrebat cum se simte după vaccinare: Foarte bine. Chiar mi-a dat mai multă energie
Noul sezon „Românii au talent”, în fiecare vineri şi luni, începând cu 5 februarie
Ce spune premierul despre redeschiderea şcolilor: Urmărim ce se întâmplă cu situaţia epidemiologică
Ciţu: Dacă ar fi după mine, aş vrea ca toată economia să fie deschisă
VIDEO - Cal căzut la pământ, biciuit cu săbăticie de doi bărbaţi
Valabilitatea cardurilor pentru pensionari, prelungită automat (P)
VIDEO Chirica nu e singurul politician mânjit cu iaurt. Nume mai mari au pațit-o și mai rău
VIDEO Hala Centrală, construită în locul unei mănăstiri. Cum arăta în 1944
Cătălin ONOFREIBanii pesediştilor |
Briscan ZARAŞarlatani |
Ciprian IFTIMOAEIParadigma dezvoltării durabile |
Mihai DORINMoştenirea lui Trump (I) |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.