Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Visurile profetului Kalle

GALERIE
gin
  • gin
- +

După ce a pus umărul din greu la edificarea fotbalului mercantil de după Bosman, Karl-Heinz Rummenige crede că pandemia de azi va readuce raţiunea în lumea balonului rotund.

Cine oare n-a auzit de Karl-Heinz Rummenigge, una dintre personalităţile de frunte ale fotbalului german? Cei care nu l-au prins jucând pe atacantul care a prins 85 de selecţii în naţionala germană, ori la Bayern München, Inter Milano sau Servette Geneva îl ştiu ca un veritabil „stâlp” al grupării din capitala Bavariei, respectat în întreaga Germanie şi nu numai. Părerile celui alintat „Kalle” erau ascultate, mai ales în partea vestică a Bătrânului Continent, fiindcă - ceea ce e drept - Estul nu l-a avut la inimă. Spre deosebire de toţi conducătorii federali din Europa (incluzând şi Germania), Rummenigge nu s-a revoltat împotriva celebrei reguli Bosman, care a schimbat radical fotbalul în ultimii 23 de ani. O regulă corectă, în fond, prin prisma conceptelor UE în domeniul liberei circulaţii a cetăţenilor comunitari. Evoluţia explozivă a fotbalului era în 1997 la fel de imprevizibilă ca a noului coronavirus în 2020, iar în anii următori multe echipe din Est păreau să contrazică ideea unei „cortine de fier” în fotbalul european. Dar această – hai să-i zicem – revoltă a est-europenilor n-a durat prea mult. Regula Bosman a polarizat fotbalul european: cei bogaţi au devenit şi mai bogaţi, iar cei săraci, la fel de săraci. Politizând puţin, „dreapta” fotbalului a devenit din ce în ce mai puternică, iar la extremă se vedea această Superligă a Europei, după modelul NBA, aşezată pe conturi enorme, cu listă de participare invitaţională. Karl-Heinz Rummenigge nu a agreat acest spectru, dar ca „politruc fotbalistic” era şi el de dreapta. Există exemple care au produs multă iritare în jumătatea estică a continentului. Prin 2000, când naţionala nemţească nu reprezenta mare lucru, „Kalle” îşi exprima public părerea că la stabilirea capilor de serii în competiţiile interţări trebuie să se ţină cont şi de rezultatele clubulurilor din Cupele Europene, ceea ce conducea la un scenariu haotic: adică Ionuţ Lupescu şi Dorinel Munteanu (de exemplu) trăgeau din greu în Bundesliga, dar nu numai pentru Leverkusen sau Wolfsburg, ci şi pentru naţionala Germaniei, poate chiar în detrimentul României la un moment dat. „Die Mannschaft” şi-a revenit ulterior – nici nu se putea altfel – dar Herr Rummenigge a ieşit din nou la rampă în 2006 când echipele noastre „eurofantastice” înşirau formaţiile teutone ca pe mărgele, iar Steaua şi Rapid au făcut ca biata Românie să depăşească Germania la coeficienţi. Formaţiile bucureştene au atras simpatia tuturor, dar chestia asta nu s-a lipit de splina ultraliberală a lui Karl-Heinz, care a încercat să propună un sistem de seeding bazat pe tradiţii, palmares, sau pe rezultate globale (nu din ultimii cinci ani). Nici aceste propuneri n-au avut succes, dar schimbările succesive în formatul Cupelor Europene n-au făcut decât să adâncească decalajul. „Stânga” ajunsă cu Michel Platini la putere a mai dres busuiocul, dar a eşuat lamentabili din alte (binecunoscute) motive.

Şi iată că acum, în anul Coronei, Karl-Heinz Rummenigge schimbă macazul la bătrâneţe: face previziuni de care ar fi invidios şi Gică Hagi: „Coronavirusul ne poate ajuta să creăm o lume mult mai raţională şi cu un respect mai mare pentru fotbal”, zice Kalle, care prevede că fotbalul va corecta greşelile din trecut, adică „creşterea salariilor şi a sumelor de transfer”şi speră că „nimeni nu se va mai gândi la Superliga Europei”. Fain-frumos cum zice bănăţeanul, numai că o asemenea evoluţie este greu de crezut. Din contra, puţinele ştiri care răzbat din fotbal în anul pandemic arată că mai mult vor suferi tot săracele cluburi din săracele ţări, nu cele mari. Fireşte, COVID-19 va lovi şi în Real, şi în Barcelona, şi în Bayern, dar ele au o bază suficient de solidă pentru a-şi reveni rapid. Că doar nu-şi închipuie nimeni că insignifiantul fotbal din Belarus va da lovitura doar pentru că un dictator ciudat a încercat să trateze pandemia cu mingea, pucul şi vodca. Cât despre „lumea raţională” şi „respectul pentru fotbal” este mai bine să nu vorbim într-un imperiu condus de conturile bancare la care Karl-Heinz Rummenigge şi-a adus şi el contribuţia. Ba chiar pe deplin, dacă analizăm evoluţia lui Bayern în ultimele două decenii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri