Rețeaua analfabeților ieșeni care au spoliat zeci de milioane. Cum funcționează? Cum se împart banii? Cine e în spate?
Evazionistii fiscali par sa se fi concentrat în doar trei localitati din judet. Cei mai multi (...)
citeste totmarti, 09.03.2021
„Programul Vitamina D” a adus în atenţia publică problema carenţei de vitamina D. Medicii spun că este într-adevăr o situaţie frecvent întâlnită, atât în rândul copiilor, cât şi al adulţilor. Dar nu pentru că vitamina D ar fi scumpă şi populaţia nu îşi permite să o achiziţioneze: un flacon cu vitamina D costă în farmacii doar 6 lei. Problemele, mai ales în cazul copiilor, apar de cele mai multe ori deoarece vitamina D nu este administrată corect. Administrarea corectă şi de durată este esenţială pentru o dezvoltare osoasă corespunzătoare, în special în cazul copiilor. Altfel, dacă mama uită sau nu îi administrează corect vitamina D, copilul va ajunge la un moment dat să prezinte modificări osoase care odată instalate sunt ireversibile: mătănii costale, stern înfundat sau proeminent, etc. Dr. Dana Popescu, medic de familie, vorbeşte despre cauzele carenţei de vitamina D şi ce putem face pentru a preveni modificările osoase ireversibile cauzate de rahitismul carenţial la copii.
Da, şi adulţii pot avea probleme!
Deşi s-a vorbit foarte mult despre carenţa de vitamina D la copii, problema afectează frecvent şi adulţii. Din păcate în România dozarea vitaminei D nu este decontată, costul analizei fiind destul de ridicat: peste 100 de lei.
„Sunt puţini cei care îşi permit să facă o astfel de analiză care în multe ţări este o investigaţie de rutină, efectuată gratuit. Sunt însă şi la noi persoane care îşi fac această dozare şi nu am văzut valori normale la nici unul dintre pacienţii mei care şi-au făcut această analiză. Din acest motiv cred că şi adulţii pot apela la suplimente cu vitamina D în lunile anului cu durată scurtă a zilei, mai concret în lunile care conţin în denumire, litera R. Bineînţeles, înainte este indicat să facă dozarea care ne poate ghida în privinţa deficitului de vitamina D. Trebuie adăugat că această vitamină are şi alte roluri decât cel foarte cunoscut în rândul populaţiei: dezvoltarea armonioasă a sistemului osos. Vitamina D ajută şi imunitatea şi poate influenţa starea psihică, o carenţă de vitamina D putând fi una dintre cauzele depresiei. Deci, este importantă şi pentru adulţi. O suplimentare de 500-1000 UI de vitamina D pe zi în lunile menţionate anterior ar ajuta şi adulţii. Bineînţeles, în lunile însorite e recomandată expunerea la soare, zilnic în intervalul orar în care razele UV nu sunt periculoase”, arată dr. Dana Popescu, medic de familie, secretar general al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.
În ceea ce priveşte alimentaţia, medicul Dana Popescu a subliniat că aceasta ar aduce suficientă vitamina D doar dacă am mânca foarte mult ficat de cod.
Carenţa de vitamina D de la copii: ştii cum se administrează corect picăturile?
În ceea ce priveşte copiii trebuie precizat că în cazul acestora este recomandată administrarea zilnică de vitamina D până la vârsta de 18-24 de luni tocmai pentru a preveni apariţia rahitismului. La copiii cu vârsta de peste 2 ani, vitamina D se administrează zilnic numai în perioadele reci ale anului (în lunile cu litera „R” ale anului). Însă, în ciuda faptului că un flacon de vitamina D costă doar 6 lei şi este suficient pentru administrarea la un copil pentru o lună, mulţi dintre micuţi au carenţă de Vitamina D şi semne de rahitism: stern înfundat, mătănii costale etc. Explicaţia o reprezintă administrarea incorectă a picăturilor de Vitamina D. Unele dintre mame uită să administreze zi de zi şi lună de lună, conform recomandărilor. Altele ignoră aceste recomandări, considerând că nu e important să dai copilului chiar zi de zi sau lună de lună vitamina D. Şi, foarte frecvent, picăturile pur şi simplu nu se dau corect.
„Vitamina D trebuie să se administreze cu picurătorul sau pipeta direct în guriţa copilului. Nu cu linguriţa sau în biberonul cu lapte, nu în amestec cu alte lichide, nefiind hidrosolubilă. Este vorba de o vitamină uleioasă şi dacă o punem în linguriţă sau în biberon, acolo rămâne. Foarte puţin din cantitatea recomandată va ajunge cu adevărat la copil. Nu se întâmplă nimic dacă vitamina D se administrează direct pe interiorul buzei, cu ajutorul picurătorului. Cred că aceasta este explicaţia pentru care frecvent copiii au semne ale rahitismului deşi mamele susţin că le administrează picăturile. Am observat şi la copiii pacientelor mele: dacă în urmă cu puţin timp 2 picături de vitamina D erau suficiente pentru a preveni rahitismul, acum recomand şi 5 picături pe zi în cazurile în care apar acele prime semne de rahitism. Şi de fiecare dată le explic mamelor cât de importantă este administrarea corectă: cu picurătorul, direct în guriţă, zilnic”, mai subliniază Dana Popescu.
Medicul a mai adăugat că dozele profilactice de vitamina D pot fi ajustate de specialist în funcţie de particularităţile individuale ale copilului şi de factorii de risc pentru apariţia rahitismului.
Carenţa de Vitamina D duce în timp la deformărilor osoase ireversibile!
Rahitismul carenţial comun reprezintă o afecţiune produsă de carenţa de vitamina D: oasele nu se pot calcifica şi dezvolta în mod normal, având drept consecinţe pe termen lung întârzierea creşterii şi apariţia unor deformări osoase. Dacă tratamentul este efectuat la timp şi corect, înaintea apariţiei deformărilor osoase ireversibile, afecţiunea se vindecă. Se poate vorbi despre rahitism după vârsta de 4-6 luni, iar semnele de boala evidente clinic apar de cele mai multe ori înspre vârsta de 9-12 luni. Însă primele semne care sugerează faptul că doza de vitamina D este insuficientă apar chiar de la 3 luni. Medicul de familie sau medicul pediatru pot depista din timp primele semne de rahitism: capul „moale”, tendinţa la înfundare a sternului, etc. Dacă aceste semne sunt depistate la timp şi tratamentul recomandat este urmat corect, se pot evita acele deformări osoase care odată apărute sunt ireversibile.
Semnele rahitismului:
În jurul vârstei de 3 luni apar primele semne care sugerează faptul că doza de vitamina D este insuficientă!
* agitaţie/adinamie, inapetenţă, tegumente palide, transpiraţii abundente mai ales occipital (la nivelul cefei);aceste transpiraţii trebuie diferenţiate de cele normale(la supt, efort,etc);
* la nivelul craniului: bose frontale(“proeminenţa” frunţii). Uneori poate apărea aspectul de craniotabes - înmuierea oaselor craniene; de asemenea fontanela anterioară este mult mărită în dimensiuni. structura osului “se înmoaie cu senzaţie de înfundare la palpare asemănător unei “mingi de ping-pong”. Aceste modificări apar în jurul vârstei de 3 luni şi sunt primele care vestesc faptul că doza de vitamina D este insuficientă;
* la nivelul toracelui :“mătăniile costale” - mici proeminenţe de o parte şi de alta a sternului; torace evazat la baze prin îndepărtarea coastelor inferioare, proeminenţa sternului sau dimpotrivă înfundarea sa;
* la nivelul membrelor superioare(“brăţări rahitice” – proeminenţe la nivelul articulaţiei pumnului) dar şi la nivelul membrelor inferioare, în special la copilul care se ridică şi merge, fie în “O” - genu varus, fie în “X” - genu valgus;
* apariţia tardivă a dinţişorilor;
* carii şi distrofii ale dentiţiei definitive.
Cantitatea de vitamina D care trebuie administrată copilului în funcţie de vârstă
Expunerea corectă la soare
Vitamina D este absorbită din alimente sau produsă la nivelul pielii consecutiv expunerii la soare. Absenţa vitaminei este astfel întâlnită frecvent în cazul persoanelor care: trăiesc în climate cu expunere slabă la razele solare sau la cei desfăşoară activităţi predominant în spaţii închise, în special în timpul zilei. De precizat că şi nou-născuţii alimentaţi exclusiv la sân pot avea carenţă de vitamina D, deoarece laptele uman nu furnizează un aport corespunzător de vitamina D. Atenţie: pentru sinteza optimă de vitamina D pielea trebuie expusă direct acţiunii soarelui. Nu este suficient să ieşiţi zilnic afară. Este foarte important să expuneţi copilul la soare iar suprafaţa expusă să fie semnificativă (picioruşe, mânuţe, etc) cu asigurarea protecţiei (crema cu factor mare de protecţie) şi acoperirea capului (pălărie de culoare deschisă), evitând evident orele contraindicate (10-16.00).
Vitamina D, obligatorie pentru gravide
Trebuie adăugat că şi gravidele trebuie să ia obligatoriu vitamina D în ultimul trimestru de sarcină. Pentru acestea se recomandă 500 - 1000 de UI de vitamina D zilnic, în ultimul trimestru de sarcină, alături de expunerea echilibrată la aer şi la soare.
Cuvinte cheie: + vitamina D, rahitism copii
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Moartea bruscă a unui cunoscut profesor ieşean. Răpus de COVID la 45 de ani, fără alte boli
Barna: Poziţia lui Vlad Voiculescu este foarte stabilă, Alianţa USR-PLUS îl susţine 100%
Lovitură puternică pentru Ungaria: toate magazinele ne-esențiale, închise pentru o lună
Fiica criminalului din Onești voia ca poliţia să-i dea bani falşi tatălui ei
Olanda vrea să introducă un „paşaport” pentru persoanele vaccinate sau testate negativ la COVID-19
Atacantul Franco Acosta a murit la 25 de ani în timp ce încerca să traverseze un râu
Persoanele vaccinate se pot întâlni fără mască, după două săptămâni. În SUA
În România au fost confirmate primele cazuri de infectare cu varianta braziliană a COVID-19
IPS Teodosie, convis că autorităţile nu vor avea curaj să închidă din nou bisericile
Soția unui fotbalist celebru, dezvăluiri din dormitor: „Nu mai am chef să fac sex cu el”
Un judecător, suprins fără mască la protestul AUR privind obligativitatea vaccinării împotriva covid
Sporul angajaţilor din prefecturi implicaţi în activităţi anti-COVID, eliminat
British Petroleum anunţă că va adopta programul de muncă hibrid 3 cu 2 după pandemie
George Clooney: "Frizele din Partenon trebuie redate Greciei"
IPS Teodosie, despre posibilitatea unor noi restricţii: Biserica nu se va închide
Nelu Tătaru intervine şi el în disputa dintre Cîţu şi Voiculescu pe tema datelor despre pandemie
Peste 43.000 de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Oprah neagă o parte dintre informaţiile oferite de Meghan Markle în interviul bombă
Klaus Iohannis a promulgat Legea bugetului de stat pentru anul 2021
O cască militară elenă din perioada războaielor greco-persane, descoperită în Israel
Ofiţer de la Penitenciar, trimis în judecată după ce a luat de mai multe ori mită
Cîţu şi Voiculescu, ceartă pe datele publicate de Ministerul Sănătăţii în privinţa pandemiei
După 25 de ani, Mercedes nu mai este singurul safety car din Formula 1
Flash Cash revine! Trei zile de shopping cu premii, la Palas
A fost eliminată restricţia de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca
Bărbatul care a sechestrat şi ucis doi muncitori din Oneşti, arestat preventiv
Porsche îşi creşte participaţia de la 15 la 24% la producătorul croat de automobile electrice Rimac
VIDEO Ceaușescu: „Pe milițieni pot să-i critice, că avem mulți proști”
Soția penalului Verginel Gireadă, subprefect, după ce ea și soțul au făcut rocada la primărie
Sporuri de 35.000 de lei pentru medicii de la spitalul groazei din Sibiu. Managerul, zero experiență
Primele declarații ale criminalului din Onești: nu regretă că i-a omorât pe cei doi meșteri
PSD, disperat să țină în viață Secția Specială a Adinei Florea
Alte 2.280 de cazuri de COVID-19, raportate în ultimele 24 de ore. La Iași, 54 de noi cazuri
Doi soți vasluieni au murit la două ore distanță. Au fost căsătoriți 60 de ani
Orașele din România cu cei mai mulți beneficiari de ajutor social, în ianuarie 2021
Veolia Energie Iași anunță lucrări pentru remedierea avariei survenite la Magistrala 2
Cazul nou-născuților care au murit la spitalul Suceava în 2015: apa era otrăvită
Tatăl celebrei gimnaste Cătălina Ponor a fost arestat. A bătut doi polițiști
Temperaturi de până la 15 grade și variații termice. Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni
Alexandru LĂZESCUDespre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie |
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Nichita DANILOVLiviu Suhar |
Dana ȚABREARaportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă |
Michael ASTNERO întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.