Vitamina D şi rahitismul la copii: Carenţa apare deoarece picăturile nu se administrează corect!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Vitamina D şi rahitismul la copii: Carenţa apare deoarece picăturile nu se administrează corect!

GALERIE
dr_dana_Popescu
 • dr_dana_Popescu
- +

„Programul Vitamina D” a adus în atenţia publică problema carenţei de vitamina D. Medicii spun că este într-adevăr o situaţie frecvent întâlnită, atât în rândul copiilor, cât şi al adulţilor. Dar nu pentru că vitamina D ar fi scumpă şi populaţia nu îşi permite să o achiziţioneze: un flacon cu vitamina D costă în farmacii doar 6 lei. Problemele, mai ales în cazul copiilor, apar de cele mai multe ori deoarece vitamina D nu este administrată corect. Administrarea corectă şi de durată este esenţială pentru o dezvoltare osoasă corespunzătoare, în special în cazul copiilor. Altfel, dacă mama uită sau nu îi administrează corect  vitamina D, copilul va ajunge la un moment dat să prezinte modificări osoase care odată instalate sunt ireversibile: mătănii costale, stern înfundat sau proeminent, etc.  Dr. Dana Popescu, medic de familie, vorbeşte despre cauzele carenţei de vitamina D şi ce putem face pentru a preveni modificările osoase ireversibile cauzate de rahitismul carenţial la copii.

Da, şi adulţii pot avea probleme!

Deşi s-a vorbit foarte mult despre carenţa de vitamina D la copii, problema afectează frecvent şi adulţii. Din păcate în România dozarea vitaminei D nu este decontată, costul analizei fiind destul de ridicat: peste 100 de lei.

„Sunt puţini cei care îşi permit  să facă o astfel de analiză care în multe ţări este o investigaţie de rutină, efectuată gratuit. Sunt însă şi la noi persoane care îşi fac această dozare şi nu am văzut valori normale la nici unul dintre pacienţii mei care şi-au făcut această analiză. Din acest motiv cred că şi adulţii pot apela la suplimente cu vitamina D în lunile  anului cu durată scurtă a zilei, mai concret în lunile care conţin în denumire, litera R. Bineînţeles, înainte este indicat să facă dozarea care ne poate ghida în privinţa deficitului de vitamina D. Trebuie adăugat că această vitamină are şi alte roluri decât cel foarte cunoscut în rândul populaţiei: dezvoltarea armonioasă a sistemului osos. Vitamina D ajută şi imunitatea şi poate influenţa starea psihică, o carenţă de vitamina D putând fi una dintre cauzele depresiei. Deci, este importantă şi pentru adulţi. O suplimentare de 500-1000 UI de vitamina D pe zi în lunile menţionate anterior ar ajuta şi adulţii. Bineînţeles, în lunile însorite e recomandată expunerea la soare, zilnic  în intervalul orar  în care razele UV nu sunt periculoase”, arată dr. Dana Popescu, medic de familie, secretar general al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

În ceea ce priveşte alimentaţia, medicul Dana Popescu a subliniat că aceasta ar aduce suficientă vitamina D doar dacă am mânca foarte mult ficat de cod.

Carenţa de vitamina D de la copii: ştii cum se administrează corect picăturile?

În ceea ce priveşte copiii trebuie precizat că în cazul acestora este recomandată administrarea zilnică de vitamina D până la vârsta de 18-24 de luni tocmai pentru a preveni apariţia rahitismului. La copiii cu vârsta de peste 2 ani, vitamina D  se administrează zilnic numai în perioadele reci ale anului (în lunile cu litera „R” ale anului). Însă, în ciuda faptului că un flacon de vitamina D costă doar 6 lei şi  este suficient pentru administrarea la un copil pentru o lună, mulţi dintre micuţi au carenţă de Vitamina D şi semne de rahitism: stern înfundat, mătănii costale etc. Explicaţia o reprezintă administrarea incorectă a picăturilor de Vitamina D. Unele dintre mame uită să administreze zi de zi şi lună de lună, conform recomandărilor. Altele ignoră aceste recomandări, considerând că nu e important să dai copilului chiar zi de zi sau lună de lună vitamina D. Şi, foarte frecvent, picăturile pur şi simplu nu se dau corect.

„Vitamina D trebuie să se administreze cu picurătorul sau pipeta direct  în guriţa copilului. Nu cu linguriţa sau în biberonul cu lapte, nu în amestec cu alte lichide, nefiind hidrosolubilă. Este vorba de o vitamină uleioasă şi dacă o punem în linguriţă sau în biberon, acolo rămâne. Foarte puţin din cantitatea recomandată va ajunge cu adevărat la copil. Nu se întâmplă nimic dacă vitamina D se administrează direct pe interiorul buzei, cu ajutorul picurătorului. Cred că aceasta este explicaţia pentru care frecvent copiii au semne ale rahitismului deşi mamele susţin că le administrează picăturile. Am observat şi la copiii pacientelor mele: dacă în urmă cu puţin timp 2 picături de vitamina D erau suficiente pentru a preveni  rahitismul, acum recomand şi 5 picături pe zi în cazurile în care apar acele prime semne de rahitism. Şi de fiecare dată le explic mamelor cât de importantă este administrarea corectă: cu picurătorul, direct în guriţă, zilnic”, mai subliniază Dana Popescu.

Medicul a mai adăugat că dozele profilactice de vitamina D pot fi ajustate de specialist în funcţie de particularităţile individuale ale copilului  şi de factorii de risc pentru apariţia rahitismului.

Carenţa de Vitamina D duce în timp la deformărilor osoase ireversibile!

Rahitismul carenţial comun reprezintă o afecţiune produsă de carenţa de vitamina D: oasele nu se pot calcifica şi dezvolta în mod normal, având drept consecinţe pe termen lung întârzierea creşterii şi apariţia unor deformări osoase. Dacă tratamentul este efectuat la timp şi corect, înaintea apariţiei deformărilor osoase ireversibile, afecţiunea se vindecă. Se poate vorbi despre rahitism după vârsta de 4-6 luni, iar semnele de boala evidente clinic apar de cele mai multe ori înspre vârsta de 9-12 luni. Însă primele semne care sugerează faptul că doza de vitamina D este insuficientă apar chiar de la 3 luni. Medicul de familie sau medicul pediatru pot depista din timp primele semne de rahitism: capul „moale”, tendinţa la înfundare a sternului, etc. Dacă aceste semne  sunt depistate la timp şi tratamentul recomandat este urmat corect, se pot evita acele deformări osoase care odată apărute sunt ireversibile.

Semnele rahitismului:

În jurul vârstei de 3 luni apar primele semne  care sugerează faptul că doza de vitamina D este insuficientă!

*  agitaţie/adinamie, inapetenţă, tegumente palide, transpiraţii abundente mai ales occipital (la nivelul cefei);aceste transpiraţii trebuie diferenţiate de cele normale(la supt, efort,etc);

* la nivelul craniului: bose frontale(“proeminenţa” frunţii). Uneori poate apărea aspectul de craniotabes - înmuierea oaselor craniene; de asemenea fontanela anterioară este mult mărită în dimensiuni.  structura osului “se înmoaie cu senzaţie de înfundare la palpare asemănător unei “mingi de ping-pong”. Aceste modificări apar în jurul vârstei de 3 luni şi sunt primele care vestesc faptul că doza de vitamina D este insuficientă;

*  la nivelul toracelui :“mătăniile costale” - mici proeminenţe de o parte şi de alta a sternului; torace evazat la baze prin îndepărtarea coastelor inferioare, proeminenţa sternului sau dimpotrivă înfundarea sa;

*  la nivelul membrelor superioare(“brăţări rahitice” – proeminenţe la nivelul articulaţiei pumnului) dar şi la nivelul membrelor inferioare, în special la copilul care se ridică şi merge, fie în “O” - genu varus, fie în “X” - genu valgus;

*  apariţia tardivă a dinţişorilor;

*  carii şi distrofii ale dentiţiei definitive.

Cantitatea de vitamina D care trebuie administrată copilului în funcţie de vârstă

 • Nou născut – 2 ani - se începe din a 10 a zi de viaţă şi se administrează zilnic până la vârsta de 18-24 de luni, câte 500-1000 de Unităţi Internaţionale ( UI) pe zi. De exemplu, în cazul celui mai utilizat produs, Vigantol 1 picătură de vigantol conţine 500 de UI de Vitamina D. Se administrează copilului, zilinic 1-2 picături de Vigantol.
 • Copiii mai mari de 2 ani - se administrează Vitamina D numai în perioadele reci ale anului ( lunile cu litera „R” ale anului – septembrie, octombrie, noiembrie....aprilie). Se administrează zilnic 500-1000 UI până la vârsta de 12-15 ani. „Această administrare fracţionată a vitaminei  D este cea mai fiziologică metodă de profilaxie a rahitismului. Bineînţeles, dozele pot fi ajustate în funcţie de fiecare caz dar foarte important este ca mamele să respecte indicaţiile: să dea vitamina D aşa cum a fost recomandată ( zi de zi, în lunile menţionate) şi să o administreze corect: cu picurătorul, direct în guriţa copilului”, a subliniat  încă o dată dr. Dana Popescu.  

Expunerea corectă la soare

Vitamina D este absorbită din alimente sau produsă la nivelul pielii consecutiv expunerii la soare. Absenţa vitaminei este astfel întâlnită frecvent în cazul persoanelor care: trăiesc în climate cu expunere slabă la razele solare sau la cei desfăşoară activităţi predominant în spaţii închise, în special în timpul zilei. De precizat că şi nou-născuţii alimentaţi exclusiv la sân pot avea carenţă de vitamina D, deoarece laptele uman nu furnizează un aport corespunzător de vitamina D. Atenţie: pentru sinteza optimă de vitamina D pielea trebuie expusă direct acţiunii soarelui. Nu este suficient să ieşiţi zilnic afară.  Este foarte important să expuneţi copilul la soare iar suprafaţa expusă să fie semnificativă (picioruşe, mânuţe, etc) cu asigurarea protecţiei (crema cu factor mare de protecţie) şi acoperirea capului (pălărie de culoare deschisă), evitând evident orele contraindicate (10-16.00).

Vitamina D, obligatorie pentru gravide

Trebuie adăugat că şi gravidele trebuie să ia obligatoriu vitamina D în ultimul trimestru de sarcină. Pentru acestea se recomandă 500 - 1000 de UI de vitamina D zilnic, în ultimul trimestru de sarcină, alături de expunerea echilibrată la aer şi la soare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.