anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

De ce nu poate fi eliminata taxa de cogenerare la CET

GALERIE
cet
 • cet
- +

Premierul Victor Ponta a anuntat ca va fi eliminata taxa de cogenerare. Insa, realitatile din sectorul energetic demonstreaza ca este o declaratie putin cam hazardata.

Potrivit unor surse guvernamentale, eliminarea totala a taxei ar inseamna ruinarea majoritatii societatiilor de termoficare si, mai departe, tensiuni sociale in aproape toate orasele din tara. Contactat de HotNews, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet, a spus ca se fac evaluari in vederea reducerii cuantumului contributiei, nu a eliminarii acesteia. "Declaratia premierului vine in intampinarea solicitarilor si amenintarilor foarte dure ale consumatorilor industriali", a spus Havrilet. Este vorba de aceiasi mari consumatori care fac presiuni pentru reducerea schemei de sprijin pentru producatorii de energie regenerabila si pentru inghetarea liberalizarii preturilor la gaze.

De aproape doua luni, marii consumatori, in frunte cu ArcelorMittal, fac presiuni asupra Guvernului pentru eliminarea certificatelor verzi, pentru blocarea  liberalizarii preturilor la gaze si, mai nou, pentru eliminarea taxei de cogenerare. Trebuie precizat ca acesti consumatori au platit, ani la rand, printre cele mai mici preturi la energie electrica si gaze naturale din UE.

In privinta energiei electrice, solicitarile ArcelorMittal sunt ca si rezolvate in conditiile in care Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru  Energie, a pus in dezbatere  publica un proiect privind suspendarea pana in 2017 a schemei de sprijin pentru producatorii de energie regenerabila. Mai raman  solicitarile legate de amanarea liberalizarii preturilor la gaze si de eliminare a taxei de cogenerare. Nu doar ArcelorMittal insista pentru energie  electrica si gaze mai ieftine, ci si companiile reprezentate de asociatia Conpirom. Pe partea de gaze se alatura si InterAgro care a amenintat ca trimite  angajatii in somaj.

Reamintim ca societati precum ArcelorMittal, Alro si grupul InterAgro au beneficiat de-a lungul anului de tot felul de avantaje prin contracte bilaterale.  Alro si ArcelorMittal prin contracte cu Hidroelectrica (Pentru Alro contractul a fost renegociat), iar InterAgro prin contracte cu Romgaz. De altfel, in  ianuarie 2012, DIICOT a inceput o ancheta pentru subminarea economiei nationale si favorizarea InterAgro, firma omului de afaceri Ioan Niculae.

Taxa de cogenerare nu va fi eliminata, ci doar redusa


Pe de alta parte, Niculae Havrilet a spus ca este in derulare o procedura de verificare a modului in care sunt utilizate sumele stranse din taxa de  cogenerare. Teoretic, acesti bani trebuie sa fie folositi pentru investitii in cogenerare de inalta eficienta. Sute de societati de termoficare din intreaga  tara, adica aproape toate, sunt beneficiarele acestei taxe. Ceea ce urmareste ANRE, in prezent, este reducerea taxei in functie de investitiile reale care se  fac in cogenerarea de inalta eficienta. Taxa de cogenerare are un impact de circa 3-4% in factura totala de la consumator. Havrilet spune ca este posibil sa  se reduca acest impact cam la 2%. Aceasta inseamna, practic, o injumatatire, nu o eliminare, asa cum a afirmat premierul. Deocamdata, toate aceste aspecte  sunt in faza de analiza, nu a fost luata nicio decizie concreta. In cazul in care s-ar elimina taxa, CET-urile si asa ineficiente ar ramane fara o sursa de  bani necesari pentru investitii.

"Fara aceste sume, unitatile de termoficare ar fi nevoite sa reduca drastic din costuri, ceea ce ar putea duce la tensiuni sociale in toate orasele. Nu vor  fi tensiuni sociale la Sidex Galati, insa vor fi in jurul CET-urilor", au declarat pentru HotNews surse guvernamentale.

In prezent, cele mai multe CET-uri sunt ineficiente, invechite si au durata de viata depasita.

Ce este contributia de cogenerare


Aceasta taxa este o contributie pe care o platesc, lunar, toti consumatorii pentru energia produsa in cogenerare de inalta eficienta. Teoretic, este un  sprijin financiar producatorilor de energie electrica si termica ce  detin sau exploateaza comercial centrale de cogenerare de inalta eficienta si instituie  un mecanism de sprijin prin care se urmareste acoperirea diferentei  dintre costul producerii energiei in cogenerare de inalta eficienta si pretul de vanzare  al acesteia. Practic, ajutorul ajunge la cea mai mare parte a CET-urilor din intreaga tara. Cogenerarea este un sistem de producere simultana, in acelasi  proces, de energie termica si energie electrica, care utilizeaza mai multe surse de combustibil pentru a genera energie. Permite de asemenea scaderea  consumului de gaz prin inlocuirea cu alte resurse.

Ajutorul este acordat lunar beneficiarului, sub forma  unei sume de bani denumita "bonus", pentru fiecare unitate de energie electrica (MWh) produsa in  cogenerare de inalta eficienta.

Uniunea Europeana a promovat prin adoptarea directivei CE 8/ 2004 producerea simultana de energie termica si energie electrica, cu eficienta ridicata si,  prin urmare, cu un impact redus asupra mediului. Romania a transpus directiva prin Hotararea Guvernului 219/2007, care a stabilit un mecanism de tip bonus.

Bugetul schemei este de 17,23 miliarde de lei (4,1 miliarde de euro) pentru perioada 2011-2023, numarul maxim de beneficiari fiind estimat la 500 agenti   economici.

Ajutorul de stat se acorda de catre CN Transelectrica SA sub forma de bonus producatorilor de energie electrica produsa în cogenerare de înalta eficienta  acreditai de ANRE pentru cantitaile de energie electrica ce sunt calificate ca fiind de înalta eficienta. Bonusul reprezinta o suma de bani acordata pentru  fiecare MWh de energie electrica produsa în cogenerare de înalta eficienNa, livrata în sistemul electroenergetic national de producator si vânduta pe piata  de energie electrica.

Potrivit ANRE, pentru ca energia electrica produsa în unitati mai mari de 1 MW sa fie considerata de înalta eficienta, procesul trebuie sa conduca la  economii de energie primara de cel putin 10% fata de producerea în unitati de referinta de producere separata. Configuratiile care au în componenta unitati  de cogenerare cu o capacitate electrica instalata mai mare de 25 MWe trebuie sa îndeplineasca si conditia ca eficienta globala a productiei de energie  electrica si energie termica utila în cogenerare de înalta eficienta sa fie mai mare de 70%.

Nu toata energia produsa in centralele de cogenerare se califica  pentru bonus. Spre exemplu in anul 2012, in functie de performantele de eficienta globala realizate anual, centralele pe carbune califica drept energie  electrica produsa in cogenerare de inalta eficienta intre 13-60% din energia electrica produsa anual, centralele vechi pe gaze califica între 45 si 80% din  energia electrica produsa anual, iar grupurile moderne cu ciclu combinat si motoarele termice califica de regula întreaga cantitate ca fiind de înalta  eficienta.

Nu toata cantitatea de energie electrica calificata ca fiind de inalta eficienta beneficiaza de bonus, ci doar partea care se comercializeaza, autoconsumul (în cazul autoproducatorilor) si consumul propriu tehnologic al centralelor nebeneficiind de bonus. În anul 2012 doar 51,70 % din energia  electrica produsa în centralele de cogenerare a beneficiat de bonus.

Exemplu de calcul (sursa: Electrica Furnizare)

 • Pentru o cantitate facturata de 100 kWh, valoarea contributiei pentru cogenerarea de înalta eficienta este 100×0,0185=1,85 lei, la care se adauga TVA 24%,  egal cu 0,44 lei, valoarea totala fiind 2,29 lei.
 • Pentru o cantitate facturata de 1000 kWh, valoarea contributiei pentru cogenerarea de înalta eficienta este 1000×0,0185=18,50 lei, la care se adauga TVA 24%,  egal cu 4,44 lei, valoarea totala fiind 22,94 lei.

hotnews.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ţinut minte

Cătălin ONOFREI

De ţinut minte

Cele cinci mari trădări ale liberalilor.

opinii

Cine mai vrea să fie liber

Briscan ZARA

Cine mai vrea să fie liber

Nu mai există compatibilitate de idei şi credinţe nicăieri. E doar un curent general oficial, impus şi încurajat permanent de stat, la nivel de politică naţională, iar pe acela se merge într-un sens prin propagandă continuă. Se numeşte corectitudine politică. Nu poate fi definit de nimeni prin nimic, de aceea oricine poate face teoretic orice, dar poate fi şi tras la răspundere pentru orice, dacă situaţia o cere.

Curcubeul deasupra unei lumi intolerante

Cristina DANILOV

Curcubeul deasupra unei lumi intolerante

Fiecare dintre noi a avut o experienţă în care s-a simţit deplasat, o situaţie în care s-a simţit ruşinat sau inconfortabil doar pentru că a fost sau a făcut ceva diferit faţă de ceilalţi. Oamenii sunt experţi în a identifica aceste situaţii şi a face glume pe seama lor, uneori, din nefericire, excesiv.

Uzul raţiunii

Nichita DANILOV

Uzul raţiunii

Un popor fără un lider care să-i apere demnitatea şi interesele tinde să devină o mulţime nulă. Oare mai e nevoie să mai spun că spre asta alunecă zi de zi, ceas de ceas, România zilelor noastre?! Căci azi, noi, cei care am trăit în comunism, vedem cum idealurile în care am crezut sunt călcate unul după altul în picioare.

pulspulspuls

Pregătiri de puci la partidoiul ieşean: cine e organizatorul şi cine, vizatul?

Pregătiri de puci la partidoiul ieşean: cine e organizatorul şi cine, vizatul?

Un uichend agitat tare s-a încheiat ieri la partidoiul ieşean, stimaţi telespectatori. Ceva ce nu s-a prea văzut din stradă, că la discreţie lumea de la partidoi e campioană zonală, dar care cică a lăsat urme grele prin multe berouri, dacă nu cumva chiar şi cicatrici pe unele obrazuri mai puţin tăbăcite. 

Caricatura zilei

La umplut piscina

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.