Viteza medie de download la internet a crescut în a doua parte a anului trecut
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Viteza medie de download la internet a crescut în a doua parte a anului trecut

Utilizatorii de internet din România au experimentat viteze medii de descărcare în creştere, de 115 Mbps pentru internet fix şi 20 Mbps pentru internet mobil.

GALERIE
internet
  • internet
- +

Testele efectuate pe portalul netograf.ro arată că în semestrul II 2017 utilizatorii români au experimentat viteze de download date internet fix în creştere cu 5,5% la nivel naţional şi viteze de download date internet mobil mai mari cu 4,3%, faţă de semestrul I 2017. „În a doua parte a anului 2017, utilizatorii de internet din România au experimentat viteze medii de descărcare în creştere, de 115 Mbps pentru internet fix şi 20 Mbps pentru internet mobil, conform statisticilor privind calitatea serviciului de internet fix şi mobil din România, actualizate astăzi pe netograf.ro”, a declarat Sorin Grindeanu, preşedintele Autorităţii Naţionale de reglementare în domeniul Comunicaţiilor - ANCOM. 

Tendinţa de creştere se observă şi în ceea ce priveşte viteza medie de upload pentru serviciile mobile, de la 8,60 Mbps în primul semestru al anului trecut la 9,49 Mbps (+10%) în cel de-al doilea semestru. Viteza medie de upload pentru serviciile fixe rămâne aproximativ constantă, la 92,77 Mbps. ANCOM realizează, prin intermediul aplicaţiei www.netograf.ro, statistici semestriale şi anuale privind calitatea serviciului de acces la internet fix şi mobil din România, printre care şi vitezele medii de descărcare a datelor, aşa cum au fost acestea experimentate de fiecare utilizator care a efectuat măsurători prin intermediul aplicaţiei, separate în funcţie de operator. Statisticile au fost generate de netograf.ro pe baza unui număr de peste 273.000 de teste efectuate de utilizatori în anul 2017, care au fost validate şi utilizate în procesul de generare a statisticilor. Dintre acestea, peste 138.000 de teste au fost efectuate pe parcursul celui de-al doilea semestru. Netograf.ro testează calitatea conexiunii între echipamentul terminal al utilizatorului final şi un server de test conectat la nodurile naţionale publice de tip internet interexchange. ANCOM precizează că netograf.ro oferă rezultate imediate. „Este suficient ca utilizatorii să selecteze din aplicaţie tipul de ofertă de care beneficiază şi să aleagă modalitatea de acces, wireless sau fir în cazul internetului fix şi indoor sau outdoor pentru internetul mobil. Un test durează aproximativ 30 de secunde, iar rezultatele obţinute pot fi analizate şi comparate în contextul statisticilor publicate semestrial şi anual”. Netograf.ro este aplicaţia de monitorizare şi evaluare a calităţii serviciului de acces la internet, dezvoltată de ANCOM pentru a le oferi utilizatorilor din România un instrument independent (nu depinde de serverele puse la dispoziţie de furnizori şi/sau de amplasarea acestora), obiectiv (prezintă calitatea serviciului de acces la internet aşa cum este ea experimentată de utilizatori, aceasta măsurându-se în raport cu un punct unic pentru toţi utilizatorii de servicii de acces la internet din România) şi gratuit.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

Dan CONSTANTIN

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

După cum se poate observa din cele trei cazuri, atât intervenţia, cât şi neintervenţia Poliţiei provoacă pierderi de vieţi omeneşti.

Filmuletul zilei

opinii

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Nichita DANILOV

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Consider că nu e simplu să scrii un reportaj contemplându-ţi de pe marginea prăpastiei propriul tău abis existenţial în care simţi că luneci fără să găseşti un punct de echilibru.

Noii infractori

Dana ȚABREA

Noii infractori

În cadrul Maratonului dramaturgiei israeliene pe scene româneşti, derulat între 14 şi 16 aprilie, cele cinci teatre partenere (Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti şi Teatrul de Stat din Constanţa), propun publicului, cu ocazia Zilei Naţionale a Israelului, montări ale pieselor unor autori israelieni de prestigiu, precum Edna Mazia, Hillel Mittelpunkt, Zadok Zemach, Savyon Liebrecht sau Hanoh Levin.

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Michael ASTNER

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Ultima întrebare a interviului (din Die Welt) luat de Mara Delius politologului Mark Lilla (despre care am scris săptămâna trecută) pune-n discuţie declaraţia unei critici a scrisorii deschise semnată anul trecut de 150 de intelectuali din SUA (majoritatea de stânga!, cum m-a asigurat la telefon un prieten…).

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.