Lista directorilor societăţilor Primăriei care câştigă mai mult decât Iohannis
Directorii din cadrul administratiei publice locale se afla în fruntea listei cu cele mai mari (...)
citeste totjoi, 07.07.2022
* reformele şi tuberculoza
Pe vremea comuniştilor lui Voronin la Chişinău circula o glumă: „De ce este Poliţia inima Partidului? Pentru că ea bate, bate, bate…”.
Pe 15 martie 2009 Alexei Vlasai, un tânăr nevinovat din Chişinău, are ghinionul de a fi confundat de către poliţişti cu un infractor dat în urmărire. Fără nici o avertizare prealabilă acesta este împuşcat în cap şi este ucis pe loc în scara blocului în care locuia. O „eroare” ca atâtea altele care aveau loc în perioada de teroare a ultimelor luni ale regimului comunistului Voronin. Tânărul ucis de către poliţişti este apoi înmormântat tot în prezenţa poliţiştilor, pentru a preveni eventualele proteste ale oamenilor indignaţi.
Pe 7 aprilie 2009, în toiul Revoluţiei Tinerilor din Basarabia, Valeriu Boboc este ucis în centrul Chişinăului ca urmare a loviturilor aplicate poliţia lui Voronin. Comisia de anchetă organizată ad-hoc a constatat că Valeriu Boboc a decedat de fapt ca urmare a intoxicaţiei „cu un gaz necunoscut”, asta în ciuda imaginilor cu rănile care îi acopereau tot corpul ca urmare a bătăii primite de la poliţişti. Tot atunci, în aprilie 2009, sute de tineri de peste Prut au fost arestaţi abuziv şi torturaţi sălbatic în penitenciarele din Chişinău pentru simplul fapt că au cerut repetarea alegerilor parlamentare trucate de către comuniştii lui Voronin. Erau ultimele zbateri ale regimului comunist opresiv care guverna pe atunci Republica Moldova.
2010, 2011, 2012 au fost apoi ani care au urmat cu semne bune pentru ceea ce se întâmpla peste Prut. Comuniştii lui Voronin dispăruseră de la putere, reformele şi proiectele europene începeau să încolţească la Chişinău, iar Republica Moldova părea să se apropie, poate cu o viteză mult prea mare, de Uniunea Europeană. În guvernul de la Chişinău apăreau oameni tineri, competenţi şi foarte bine văzuţi de către guvernele occidentale. A fost perioada în care mulţi chiar au crezut că se poate ca Republica Moldova să revină pe drumul corect. Colaborarea cu Bruxellesul şi cu Bucureştiul funcţiona perfect, iar primele reforme - cele de la Ministerul de Interne şi cel al Justiţiei - erau date drept exemplu de către cancelariile occidentale.
Viteza prea mare cu care Chişinăul ardea etapele apropierii de Uniunea Europeană nu a putut rămâne neobservată şi, printr-un lung şir de coincidenţe ciudate, dar petrecute şi în alte ţări ex-sovietice care îndrăzneau să ridice capul, începând cu 2013 Republica Moldova a început să fie trasă pe dreapta (sau pe stânga, mai degrabă, la cum arată actuala conducere de peste Prut) pentru a nu ieşi cu totul din raza radarului de la Est. Ca într-un joc de domino, cabinetele pro-europene cad unul după altul, astăzi având la Chişinău un guvern controlat în totalitate de către oligarhul Plahotniuc, politicianul cu cel mai mic capital de încredere din toată Republica Moldova (conform cercetărilor sociologice independente). Tot printr-o coincidenţă, dispariţia pro-europenilor de la guvernare este însoţită, la puţin timp, de instalarea la Preşedinţia Moldovei a lui Igor Dodon, fan declarat al lui Vladimir Putin. Pentru ca restauraţia să fie completă, în noul guvern încep să se regăsească în funcţii cheie personaje care jucau roluri esenţiale în Ministerul de Interne sau cel al Justiţiei pe vremea lui Voronin. Poliţişti, procurori sau judecători direct implicaţi în oprimarea tinerilor în aprilie 2009 au ajuns astăzi să fie şefi în ministerele „europene” ale Justiţiei sau Internelor, iar reformele de până atunci au început şi ele, la rândul lor, să fie „reformate”.
Acum trei săptămâni, pe 15 august, Andrei Brăguţa (un tânăr de 32 de ani) ajunge pe mâna poliţiştilor după ce s-a luat la harţă cu ei fiind oprit pentru că mergea cu o viteză peste limita legal admisă. Este încătuşat pentru 72 de ore şi dus într-un centru de detenţie preventivă. Ulterior este învinuit de aplicarea forţei fizice asupra unui poliţist (provocându-i „vătămare corporală neînsemnată”) şi primeşte un mandat de arest pentru 30 de zile. Conform presei de la Chişinău, tânărul este dezbrăcat şi trântit pe ciment într-o celulă în care mai erau alţi patru deţinuţi violenţi. „Victima a fost bătută pe parcursul unei ore şi jumătate. Aceştia l-au lovit cu mâinile şi picioarele peste cutia toracică, cap şi membrele inferioare.Victima a cerut ajutor prin bătăi în uşă, inclusiv la gardieni erau adresări şi din partea celorlalţi codeţinuţi. Poliţiştii au auzit şi au venit la uşă făcând doar observaţii”, a spus Ion Caracuian, procuror şef al Secţiei de Combatere a Torturii de la Procuratura Generală.
La câteva zile după ce tânărul Andrei Brăguţă fusese arestat, părinţii săi sunt înştiinţaţi că fiul lor a decedat în penitenciar. Ulterior, într-o emisiune televizată, noul Ministru al Justiţiei de la Chişinău a anunţat şi ce s-ar fi întâmplat cu victima: „Cine v-a spus că Andrei Brăguţa a fost ucis? Raportul de expertiză prezentat de procurori şi avocaţi arată că persoana a murit din cauza unei tuberculoze purulente”.
Poate că este doar o coincidenţă faptul că multe dintre persoanele aflate în 2009 în anturajul comuniştilor lui Voronin se regăsesc acum în primele linii ale actualei guvernări aşa-zis „pro-europene” de peste Prut, însă, cu siguranţă, diferenţa dintre 2009 şi 2017 o reprezintă milioanele de euro oferite ca ajutor Chişinăului de către Bucureşti şi Bruxelles pentru „reformele din Ministerul de Interne şi cel al Justiţiei”. La fel ca şi cum ai strânge cu prietenii o sumă importantă pentru cineva drag necesară mersului la un tratament costisitor împotriva fumatului, iar la sfârşit reuşita să fie sărbătorită prin aprinderea unei ţigări de foi în cabinetul medicului.
Radu Popescu a fost consultant politic în Republica Moldova
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Simona Halep nu a reuşit să se califice în finala turneului de la Wimbledon
Patru tineri răniți după ce și-au izbit BMW-ul într-un stâlp în miez de noapte
ATENȚIE ȘOFERI! Un site fals vinde roviniete cu preţuri de trei ori mai mari
Iașul în bucate tradiționale, ecologice, montane: lactate, preparate carne, vinuri, dulcețuri etc
VIDEO Inconștiență pe Autostrada A4. Șofer filmat cum circulă pe contrasens
FOTO Se inaugurează Baia Publică Municipală din Iași. Sunt acceptați doar nevoiașii
Ursul ”turist” s-a întors! Ba chiar s-a apropiat și mai mult de Iași
Vouchere vacanță 2022: Lista hotelurilor şi pensiunilor care acceptă tichete
Ce a spus Boris Johnson în discursul de demisie din funcția de premier al Marii Britanii
Cum a motivat judecătorul decizia care l-a ”spălat” de acuzația de plagiat pe premierul Ciucă
VIDEO Fără plăcuțe pe față, dar îmbrățișat și escortat de polițiști până la scenă!
Cât de mare era șpaga la ambulanța Neamț. Numai directorul a primit 108.000 euro în câteva zile
Capcană pentru șoferi în Păcurari: uriașă groapă nesemnalizată în asfalt
(VIDEO) Asfaltare pe ploaie în zona Bucium-Bârnova. Smoala se ia pe roțile șoferilor
VIDEO Prețuri ca pe Coasta de Azur la Năvodari. Cât a ajuns să coste o oră de parcare
Sute de curse întârziate şi zeci de zboruri anulate pe Aeroportul Otopeni. Care au fost motivele
Fake cu închiderea plajelor din Turcia propagat în valuri în conturile românilor
Premieră! Hrisovul emis de Alexandru cel Bun, scos la licitație
Şeful republicanilor din Senat: Accesul facil la arme de foc nu reprezintă „problema de bază”
Sondaj INSCOP: 83% dintre români vor ca ţara să se alieze cu Occidentul
Un lac de peste 100 de hectare, aflat în Satu Mare, a secat aproape în totalitate
Kristalina Georgieva (FMI): Nu putem exclude o recesiune globală anul viitor
Ministrul de externe al Ucrainei: Mulţumesc din toată inima României, prietenul nostru bun
Trei melodii controversate ale lui Michael Jackson au fost eliminate de pe platformele de streaming
Premierul Boris Johnson va demisiona, joi, din funcţia de lider al Partidului Conservator
Raport ONU: Foametea la nivel mondial, amploare fără precedent în 2022
Pompierii din Moldova şi-au dat întâlnire la Botoşani pentru un concurs de abilităţi
Șefii MI5 și FBI, în primul discurs comun din istorie: „Xi Jinpimg, o amenințare la adresa lumii”
Admiterea la facultățile Universității de Științele Vieții Iași (USV) începe luni, 11 iulie (P)
Un turist a filmat momentul în care Roxana Donisan este atacată de rechin
VIDEO - Accident cumplit filmat în Galaţi. Un motociclist se zbate între viaţă şi moarte
Crimă în trafic la Bacău. Ucis în bătaie pentru că a acroşat o oglindă
În caz de război, Belarusul ar ataca prima dată Polonia, îşi face curaj un comandant belarus
Mezzosoprana Maria Macsim va fi omagiată la Opera Națională Română Iași
Un precedent juridic periculos la Iași. Secretarul primarului penal scapă basma curată
Născută la Moscova, Rybakina a vorbit despre război înaintea meciului cu Halep
Dezvăluirile Andreei Ibacka: De ce nu doarme în pat cu Cabral şi legătura cu Ceauşescu
O nouă țeapă pentru românii care merg în Grecia. Atenţie la ciorbă!
Supărare mare pentru angajaţi: Nu toţi vor primi tichete de masă de 30 de lei. Care este motivul
Preţurile petrolului au scăzut miercuri la minime ale ultimelor 12 săptămâni
Zelenski: În sfârşit simţim că armele primite de la parteneri au început să funcţioneze puternic
Ioan Alexandru TOFANUn vis de vară după Bacalaureat |
Codrin Liviu CUȚITARUO lume a celorlalţi |
George ŢURCĂNAŞUCinşpe regiuni de inspiraţie sovietică… (III) |
Bogdan ILIESCUConu’ Leonida faţă cu o lume a ielelor |
Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.