marti, 24.05.2022
* reformele şi tuberculoza
Pe vremea comuniştilor lui Voronin la Chişinău circula o glumă: „De ce este Poliţia inima Partidului? Pentru că ea bate, bate, bate…”.
Pe 15 martie 2009 Alexei Vlasai, un tânăr nevinovat din Chişinău, are ghinionul de a fi confundat de către poliţişti cu un infractor dat în urmărire. Fără nici o avertizare prealabilă acesta este împuşcat în cap şi este ucis pe loc în scara blocului în care locuia. O „eroare” ca atâtea altele care aveau loc în perioada de teroare a ultimelor luni ale regimului comunistului Voronin. Tânărul ucis de către poliţişti este apoi înmormântat tot în prezenţa poliţiştilor, pentru a preveni eventualele proteste ale oamenilor indignaţi.
Pe 7 aprilie 2009, în toiul Revoluţiei Tinerilor din Basarabia, Valeriu Boboc este ucis în centrul Chişinăului ca urmare a loviturilor aplicate poliţia lui Voronin. Comisia de anchetă organizată ad-hoc a constatat că Valeriu Boboc a decedat de fapt ca urmare a intoxicaţiei „cu un gaz necunoscut”, asta în ciuda imaginilor cu rănile care îi acopereau tot corpul ca urmare a bătăii primite de la poliţişti. Tot atunci, în aprilie 2009, sute de tineri de peste Prut au fost arestaţi abuziv şi torturaţi sălbatic în penitenciarele din Chişinău pentru simplul fapt că au cerut repetarea alegerilor parlamentare trucate de către comuniştii lui Voronin. Erau ultimele zbateri ale regimului comunist opresiv care guverna pe atunci Republica Moldova.
2010, 2011, 2012 au fost apoi ani care au urmat cu semne bune pentru ceea ce se întâmpla peste Prut. Comuniştii lui Voronin dispăruseră de la putere, reformele şi proiectele europene începeau să încolţească la Chişinău, iar Republica Moldova părea să se apropie, poate cu o viteză mult prea mare, de Uniunea Europeană. În guvernul de la Chişinău apăreau oameni tineri, competenţi şi foarte bine văzuţi de către guvernele occidentale. A fost perioada în care mulţi chiar au crezut că se poate ca Republica Moldova să revină pe drumul corect. Colaborarea cu Bruxellesul şi cu Bucureştiul funcţiona perfect, iar primele reforme - cele de la Ministerul de Interne şi cel al Justiţiei - erau date drept exemplu de către cancelariile occidentale.
Viteza prea mare cu care Chişinăul ardea etapele apropierii de Uniunea Europeană nu a putut rămâne neobservată şi, printr-un lung şir de coincidenţe ciudate, dar petrecute şi în alte ţări ex-sovietice care îndrăzneau să ridice capul, începând cu 2013 Republica Moldova a început să fie trasă pe dreapta (sau pe stânga, mai degrabă, la cum arată actuala conducere de peste Prut) pentru a nu ieşi cu totul din raza radarului de la Est. Ca într-un joc de domino, cabinetele pro-europene cad unul după altul, astăzi având la Chişinău un guvern controlat în totalitate de către oligarhul Plahotniuc, politicianul cu cel mai mic capital de încredere din toată Republica Moldova (conform cercetărilor sociologice independente). Tot printr-o coincidenţă, dispariţia pro-europenilor de la guvernare este însoţită, la puţin timp, de instalarea la Preşedinţia Moldovei a lui Igor Dodon, fan declarat al lui Vladimir Putin. Pentru ca restauraţia să fie completă, în noul guvern încep să se regăsească în funcţii cheie personaje care jucau roluri esenţiale în Ministerul de Interne sau cel al Justiţiei pe vremea lui Voronin. Poliţişti, procurori sau judecători direct implicaţi în oprimarea tinerilor în aprilie 2009 au ajuns astăzi să fie şefi în ministerele „europene” ale Justiţiei sau Internelor, iar reformele de până atunci au început şi ele, la rândul lor, să fie „reformate”.
Acum trei săptămâni, pe 15 august, Andrei Brăguţa (un tânăr de 32 de ani) ajunge pe mâna poliţiştilor după ce s-a luat la harţă cu ei fiind oprit pentru că mergea cu o viteză peste limita legal admisă. Este încătuşat pentru 72 de ore şi dus într-un centru de detenţie preventivă. Ulterior este învinuit de aplicarea forţei fizice asupra unui poliţist (provocându-i „vătămare corporală neînsemnată”) şi primeşte un mandat de arest pentru 30 de zile. Conform presei de la Chişinău, tânărul este dezbrăcat şi trântit pe ciment într-o celulă în care mai erau alţi patru deţinuţi violenţi. „Victima a fost bătută pe parcursul unei ore şi jumătate. Aceştia l-au lovit cu mâinile şi picioarele peste cutia toracică, cap şi membrele inferioare.Victima a cerut ajutor prin bătăi în uşă, inclusiv la gardieni erau adresări şi din partea celorlalţi codeţinuţi. Poliţiştii au auzit şi au venit la uşă făcând doar observaţii”, a spus Ion Caracuian, procuror şef al Secţiei de Combatere a Torturii de la Procuratura Generală.
La câteva zile după ce tânărul Andrei Brăguţă fusese arestat, părinţii săi sunt înştiinţaţi că fiul lor a decedat în penitenciar. Ulterior, într-o emisiune televizată, noul Ministru al Justiţiei de la Chişinău a anunţat şi ce s-ar fi întâmplat cu victima: „Cine v-a spus că Andrei Brăguţa a fost ucis? Raportul de expertiză prezentat de procurori şi avocaţi arată că persoana a murit din cauza unei tuberculoze purulente”.
Poate că este doar o coincidenţă faptul că multe dintre persoanele aflate în 2009 în anturajul comuniştilor lui Voronin se regăsesc acum în primele linii ale actualei guvernări aşa-zis „pro-europene” de peste Prut, însă, cu siguranţă, diferenţa dintre 2009 şi 2017 o reprezintă milioanele de euro oferite ca ajutor Chişinăului de către Bucureşti şi Bruxelles pentru „reformele din Ministerul de Interne şi cel al Justiţiei”. La fel ca şi cum ai strânge cu prietenii o sumă importantă pentru cineva drag necesară mersului la un tratament costisitor împotriva fumatului, iar la sfârşit reuşita să fie sărbătorită prin aprinderea unei ţigări de foi în cabinetul medicului.
Radu Popescu a fost consultant politic în Republica Moldova
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
S-a aflat de ce a murit afaceristul găsit decedat în salonul de bronzat
Student în comă după ce s-a prăbușit 1000 de metri. Nu s-a deschis parașuta
Armata ucraineană a eliminat încă un general rus. ”O rachetă Stinger, o explozie și asta a fost”
VIDEO: Momentul când Igor Dodon e scos din acasă de procurorii moldoveni
SUA: Numărul naşterilor a crescut în 2021, pentru prima dată în şapte ani
Protest al activiştilor Greenpeace la Ambasada Ungariei la Bucureşti
Comisia Europeană denunţă “noi deteriorări” ale statului de drept în Ungaria
Putin, criticat de un prieten: „Amândoi suntem criminali, dar eu nu omor copii și bătrâni”
Un tribunal din Moscova ordonă arestarea unui blogger pentru discreditarea armatei ruse
Lansare de carte la Book Corner Librarium: O rochiță galbenă, ca o lămâie bine coaptă
LPF vrea să plafoneze cheltuielile salariale ale cluburilor la o proporţie din buget
Cumnatul lui Igor Dodon, reținut în timp ce mânca o recipisă
Lotul naţionalei U21 pentru meciurile amicale cu Georgia şi Slovacia. Pe cine a convocat Bratu
A doua dezbatere despre „Viitorul Culturii” în Iași, în cadrul Romanian Creative Week
Schimbare importantă la Rapid: Dan Șucu, noul acționar al clubului din Giulești
Patru birouri de arhitectură din topul mondial s-au înscris la concursul de la Iaşi
Ce surprize a pregătit selecţionerul Edi Iordănescu pentru meciurile naţionalei din luna iunie
Primul reactor modular mic NuScale va fi amplasat la Doiceşti
Prinţul Charles va fi primit mâine la Palatul Cotroceni de către preşedintele Klaus Iohannis
Roșiile modificate genetic care stimulează producția de vitamina D în organism
Khalid Payenda, fostul ministrul afgan al Finanţelor, este în prezent şofer de taxi în SUA
Duterte: „Eu omor criminali, nu omor copii și bătrâni ca Vladimir Putin”
Ce mesaj a transmis preşedintele Iohannis cu ocazia aniversării PNL
Percheziții la casa lui Dodon, sărbătorite cu șampanie de moldoveni
Românii care fac naveta cu maşina dau câteva sute de lei în plus pe combustibil
Tenismena Gabriela Ruse a avut probleme la inimă din cauza Covid
Comandament rusesc, distrus cu arme NATO de „Legiunea Transcarpatică”
Naomi Osaka a redeschis „Cutia Pandorei”, vorbind despre boicotul conferințelor de presă
Agerpres, agenţia de presă a statului român, ştire demnă de un oficios al Kremlinului
Cum gasesti, in Romania, cel mai bun furnizor de masini de ambalat? Sfaturile producatorilor (P)
Cum miroase Putin? Fostă consilieră a lui Trump face dezvăluiri de la o întrevedere
Guvernul se plânge că nu are bani şi vrea să crească impozitele, dar angajează 600 de bugetari
„Nasty” - un film documentar despre viața lui Ilie Năstase va apărea în 2023
Prinţul Charles vine în România. Moştenitorul coroanei britanice va fi primit la Palatul Elisabeta
Variola maimuței s-ar fi răspândit de la două petreceri mari la care s-a făcut sex
Sărbătoarea castanului unirii. 166 de ani de la Sfatul de taină unionist
Box office românesc de weekend: "Jujutsu Kaisen 0" a debutat pe primul loc
Variola maimuței se poate transmite și pe cale sexuală, potrivit OMS
Ministrul educației: Salarizarea, mai ales pentru profesorii debutanți, e total nemotivantă
Igor Dodon, fostul preşedinte al Republicii Moldova, a fost reţinut. El este bănuit de trădare
Cine este Marijana Veljovic, arbitra dură din lumea tenisului?
Bianca Andreescu şi Emma Răducanu s-au calificat în turul al doilea la Roland Garros
TikTok va crea și mai multă dependență printre copii și adolescenți
Preşedintele Volodimir Zelenski, inclus în topul 100 al celor mai influente personalităţi din lume
De ce ouăle au mai multe culori. Pe care este bine să le consumi?
Un bărbat de 57 de ani s-a împuşcat mortal cu propria armă de vânătoare
Cele mai bune cazinouri cu cele mai mari bonusuri și cele mai bune condiții din România (P)
Cătălin ONOFREIUn mai prea îndepărtat (I)Au trecut peste trei decenii de la primele alegeri „libere”! |
Briscan ZARAPapua Noua Românie |
Cristina DANILOVȘefu-i șef și-n pielea goală? |
Mihai DORINArtă şi război |
O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.