Vizită virtuală în al doilea cel mai important „spaţiu al memoriei” din ţară, după Bellu: Cimitirul Eternitatea
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Un obiectiv care a fost trecut în 2019 pe lista monumentelor istorice

Vizită virtuală în al doilea cel mai important „spaţiu al memoriei” din ţară, după Bellu: Cimitirul Eternitatea

GALERIE
cimitir eternitatead
 • cimitir eternitatead
- +

Începând de astăzi, cei interesaţi de istoria culturală a Iaşului şi de personalităţile care au schimbat istoria Capitalei Moldovei vor putea face o plimbare virtuală, prin intermediul imaginilor 360, în Cimitirul Eternitatea, locul în care sunt înmormântate zeci de personalităţi istorice, scriitori, creatori de şcoală sau persoane care s-au aflat la conducerea oraşului. 

Cimitirul poate fi vizitat online, de acasă, din orice colţ al lumii, prin intermediul website-ului www.cimitiruleternitatea.ro. Proiectul a fost realizat de Asociaţia Art and Soul, în parteneriat cu Societatea de Studii Istorice din România, şi a fost finanţat de Primăria Iaşi. Cimitirul Eternitatea este al doilea cel mai important „spaţiu al memoriei” din ţară, după cimitirul Bellu din Bucureşti, şi a fost trecut în 2019 pe lista monumentelor istorice. Aici sunt înhumate personalităţi precum Ion Creangă, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Eduard Caudella, Sabin Bălaşa, Petre Andrei, Petru Poni, Vasile Conta, Ştefan Procopiu, Mihail Kogălniceanu, Vasile Pogor, Garabet Ibrăileanu, George Topîrceanu, Otilia Cazimir, Alexandru Phillipide, Cezar Ivănescu, Sabin Bălaşa sau Emil Brumaru. Totodată, tot aici pot fi găsite mormintele marilor familii boiereşti, o parte dintre ele succedându-se la domnia Moldovei până la Unirea Principatelor din 1864 precum Ghika, Catargiu, Şutu, Ghica, Moruzzi, Mavrocordat, Balş, Rosetti, Tăutu, Racovţăi, Sturzu.

Tot în cadrul turului online pot fi văzute fotografii cu monumenele funerare destinate eroilor, aici putând fi găsite, în gropi comune sau înmormântaţi individual, mormintele unor ostaşi români, ruşi, francezi sau nemţi căzuţi în Războiul de Independenţă din 1877-1878, precum şi în cele două războaie mondiale. „Oamenii vin în acest cimitir din toate colţurile lumii, fie în căutarea rudelor pierdute pe câmpurile de luptă, fie vizitând doar locurile marcate de monumente funerare specifice (osuare, troiţe, statui cu temă militară)”, subliniază realizatorii turului virtual. Mâine, de la ora 14, organizatorii au pregătit un tur inedit: Turul Francez, realizat de Olivier Dumas, de la Centrul Cultural Francez Iaşi, şi istoricul Florea Ioncioaia. Turul va putea fi urmărit live pe pagina web a proiectului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Dacă Moscova doreşte un cadru bilateral de discuţii cu SUA, prin care să-şi etaleze statutul de mare putere, este bine să îl aibă: orice ţâfnă occidentală este, în acest moment, contraproductivă.

Filmuletul zilei

opinii

Ziua Culturii Naţionale Underground

Florin CÎNTIC

Ziua Culturii Naţionale Underground

15 ianuarie a intrat deja în imaginarul colectiv ca o zi fastă! Dar ce-ar fi să sărbătorim şi ziua de 14 ianuarie, ziua de naştere, acum 75 de ani, a lui Luca Piţu, un eseist erudit şi muşcător, unul dintre corifeii culturii alternative, neoficiale, underground. El, care a fost în timpul dictaturii mentorul „Grupului de la Iaşi”, cred că ar binemerita o reverenţă postumă chiar în aceste zile cu focuri de artificii culturale. Iată, deci, ce scriam, sub titlul „Minus Eminescu”, cu şapte ani în urmă, la plecarea sa, într-o zi de iunie care devansa şi ea o comemorare eminesciană:

Legaţi de glie (II)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Legaţi de glie (II)

Relatam în prima parte a articolului toate încercările mele nereuşite de a obţine detaşarea în învăţământ dintr-un judeţ în altul, din judeţul Bacău în judeţul Iaşi, pe vremea Împuşcatului. Eram ca „legaţi de glie” de legi ceauşiste, ca şi robii de pe vremea ceea, când vrabia mălai Viteazul. Aşa că până la urmă am venit cum se spunea într-un scheci COPILĂ, o dulce copilă, adică C-O PILĂ. 

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Între coperți de albume publicate de-a lungul deceniilor în România și în Franța, în coperți de volume cuprinzând evocări și texte scrise la anii tinereții, în spațiile generoase ale expozițiilor devenite subit neîncăpătoare pentru imensitatea peisajelor, pentru geometria variabilă a liniilor și formelor naturale adăpostite în memoria peliculei, în obiectele-fragmente de artă meșteșugite spre finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului următor, se ascund fărâme din povestea fascinantă a lui Dan Eremia Grigorescu.

pulspulspuls

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Unul dintre cei mai nemulţumiţi aleşi locali de la partidoi faţă de ultimele numiri sau avansări din filială cică ar fi, aşa este, aţi ghicit: conţilierul Mugurel, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ciucă și plagiatul

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X