anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Interviu cu fostul premier al Republicii Moldova:

INTERVIU ZDI cu Vlad Filat: "Obiectivul nostru e ca Moldova să fie membru al UE în 2020"

GALERIE
Vlad-FILAT
 • Vlad-FILAT
- +

Liderul PLDM Vlad Filat a acordat un interviu în exclusivitate pentru "Ziarul de Iaşi" în preajma alegerilor decisive pentru viitorul Republicii Moldova.

Care vor fi primele măsuri legislative în cazul în care coaliţia pro-europeană va câştiga alegerile şi va fi funcţională? Au existat discuţii până acum despre un posibil viitor prim-ministru agreat?

Vlad Filat: În primul rând, aş vrea să menţionez că o victorie a forţelor pro-europene în alegerile de duminică pentru noi este nu o probabilitate, aşa cum reiese din întrebarea Dvs., ci o certitudine. Vom învinge în acest scrutin, indiferent de presiunile care se fac asupra Republicii Moldova, asupra partidelor pro-europene, dar şi indiferent de acea campanie masivă de intoxicare, manipulare, dezinformare a opiniei publice care se implementează insistent de ceva timp încoace!

Evident că agenda legislativă, priorităţile noastre în noul Parlament le vom stabili de comun acord cu partenerii de coaliţie şi ele vor reieşi strict din programul de guvernare comun pe care-l vom avea. Ceea ce pot să vă spun cu certitudine de acum este că eu şi colegii mei vom insista ca la baza viitorului program de guvernare să fie Planul 2020, elaborat şi prezentat public de PLDM anterior. Acest Plan prevede acţiuni concrete în astfel de direcţii ca: un sistem educaţional mai puternic, mai multe locuri de muncă, un viitor european, un stat de drept - mai puţină corupţie. De asemenea, el prevede că în 2017 Republica Moldova va depune cerere de aderare la Uniunea Europeană, iar în 2020 va deveni membru cu drepturi depline al UE. Cât despre careva funcţii în stat, până în prezent astfel de discuţii cu potenţialii parteneri de coaliţie nu au existat. 

Care credeţi că vor fi acţiunile Rusiei împotriva Moldovei, guvernului moldovenesc, dacă veţi câştiga alegerile?

V.F.: Sper că Rusia va înţelege că rezultatul alegerilor este expresia voinţei poporului Republicii Moldova, iar această voinţă trebuie respectată, aşa cum noi respectăm voinţa cetăţenilor din alte ţări. Trăim în secolul XXI, în lumea democraţiei, unde respectul reciproc, toleranţa, neamestecul în treburile interne sunt principii şi valori fundamentale care trebuiesc respectate de către toţi. Totodată, urmărind situaţia din Ucraina, trebuie să recunosc că am anumite îngrijorări în acest sens. Sper că starea de lucruri din Ucraina va reveni la normal cât mai repede posibil, iar Dumnezeu va ocroti Republica Moldova de probleme. 

Cum credeţi că se va poziţiona Marian Lupu după alegeri şi de ce?

V.F.: Partenerii noştri din Partidul Democrat şi-au făcut deja publică poziţia optând pentru continuarea procesului de integrare europeană şi menţionând că nu vor face coaliţie cu comuniştii. Nu avem nici un motiv să ne îndoim de sinceritatea lor. Unicul lucru pe care ni-l dorim la această etapă ca partidele europene să aibă un rezultat cât mai bun, pentru ca viitoarea coaliţie pro-europeană să fie una reprezentativă şi trainică. 

Dacă veţi ajunge din nou la guvernare, spuneţi-mi trei greşeli făcute în guvernarea trecută pe care acum nu le veţi repeta.

V.F.: Nu ştiu dacă e cazul să vorbim de una, două, trei sau mai multe greşeli. Ceea ce pot să vă spun în context este că în ultimii cinci ani am acumulat o bogată experienţă de lucru în comun, în cadrul unei coaliţii de guvernare. Şi dacă la prima etapă, din cauza lipsei de experienţă, se făceau mai multe greşeli, care, recunosc, afectau stabilitatea politică a ţării, dar şi eficienţa actului guvernării. Acum astfel de greşeli practic nu mai sunt. Mai există uneori unele mici divergenţe, dar aceasta e firesc, dacă luăm în calcul faptul că totuşi în coaliţia de guvernare sunt partide ale căror programe nu coincid întru totul. Dar, toate problemele ce apar, ne-am învăţat să le soluţionăm prin negocieri şi prin discuţii ce decurg într-un mod constructiv. 

În încheiere, ce mesaj puteţi transmite studenţilor basarabeni aflaţi la studii în România?

V.F.: Duminică se decide viitorul Republicii Moldova. Alegerea va fi făcută între direcţia de dezvoltare, cursul geostrategic pe care-l va urma ţara noastră. Studenţii basarabeni din România trăiesc într-o ţară democratică, membră a Uniunii Europene şi ştiu mai bine decât semenii lor care-şi fac studiile în Republica Moldova ce înseamnă un veritabil stat de drept, cu o democraţie funcţională, integrat în UE. De aceea, sunt sigur că fiecare dintre ei conştientizează cât de important este să participe la scrutinul de duminică şi cât de mult contează votul lor.  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.