Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Comunicat de Presă

Vocea copiilor contează! Proiectul PARLAMENTUL COPIILOR a ajuns la final! În curtea școlii a fost amenajat un superb colț verde (P)

GALERIE
Vocea copiilorProiectProiect 2Proiect 1
  • Vocea copiilor
  • Proiect
  • Proiect 2
  • Proiect 1
- +

În curtea Școlii Gimnaziale Ion Simionescu a fost amenajat un superb colț verde. Vedetele proiectului au fost elevii clasei a VII-a A: George Matasă în calitate de Președinte al Parlamentului Copiilor, Antonio Cristian Mihăilă și Ecaterina Drumea în calitate de Vicepreședinți, precum și Vasile Alin Gavrilaș și Laura Elena Velincov în calitate de Secretari.

Membrii Parlamentului Copiilor au redactat trei proiecte, iar în urma votului acordat de elevii, profesorii școlii și părinți a fost implementat proiectul redactat de Patrula de Mediu, care și-a propus amenajarea unui colț verde în grădina școlii, unde periodic se desfășoară activități formale și nonformale. 

Astfel, pe parcursul lunii octombrie copiii au confecționat un suport de lemn cu ghivece pentru flori, au plantat arbuști și plante de exterior, au decorat o alee cu pietre de marmură și au pictat un joc distractiv pe asfalt, în curtea școlii.  

Implementarea proiectului a fost posibilă prin achiziționarea materialelor și a arbuștilor în valoare de 2320 lei, acesta fiind un mini-grant oferit de Organizația Caritas Austria prin intermediul Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași. Intrând în spiritul proiectului, voluntari elevi și părinți, cadre didactice de la clasele primare și gimnaziale s-au alăturat demersului de înfrumusețare a spațiului școlii și au donat flori de sezon. 

Pe toată durata proiectului, inclusiv în timpul vacanței de vară, elevii au participat la jocuri în are liber, la concursuri, ateliere de creație și la activități interactive de cunoaștere și autocunoaștere, relaționare armonioasă sau dezvoltare socio-emoțională.

De-a lungul celor șapte luni de proiect, în perioada martie-octombrie 2020, în diferite etape, activitățile desfășurate au fost sprijinite de profesorii diriginți și profesorii pentru învățământ primar: prof. Tofan-Vlădeanu Gheorghe, prof. Juncă Ciprian, prof. Iordache Simona, prof. Chinan Ramona, prof. Cojocariu Mihaela, prof. Pleșcan Mariana, prof. Chipriean Rodica, prof. Forgaci Maria, prof. Rotaru Alice, prof. Istrate Nicoleta și prof. Ciobanu Adriana.

„Școala are potențialul de a pune bazele educației civice, de a promova idealurile democratice, dar procesul este incomplet fără experiențe care-i ajută pe elevi să devină capabili să identifice problemele comunității, să descopere soluții de rezolvare a acestora, dar și modalități de implementare în viața reală. Proiectul Parlamentul Copiilor a oferit elevilor implicați experiențe specifice de învățare, care i-au ajutat să exerseze calitatea de cetățean activ, responsabil și sensibil la nevoile societății.” a subliniat directorul școlii, prof. Nicoleta Prepeliță, în calitate de coordonator al proiectului.  

„Proiectul „Parlamentul copiilor” a oferit elevilor noștri șansa de a-și dezvolta competențele de comunicare, cooperare și lucru în echipă, de a-și exersa calitățile de cetățeni implicați și responsabili, de a identifica problemele școlii și ale comunității în care trăiesc. Dar, mai ales, de a-și dezvolta capacitatea de a construi şi implementa proiecte adaptate la specificul local, în contextul societății de astăzi, confruntată cu numeroase și complexe provocări.” a precizat prof. Anca-Oana Nechifor, de asemenea în calitate de coordonator al proiectului. 

Parlamentul Copiilor este o componentă esențială a programului DARE (Dream-Achieve-Realize-Express), program regional care se desfășoară în trei țări: România, Republica Moldova și Ucraina. Acesta implică o metodă de lucru cu elevii, complexă la nivel de impact, prin elaborarea și implementarea de mici proiecte în comunitate. Metodologia oferă copiilor și tinerilor cadrul potrivit, în care vocea lor să își pună amprenta asupra comunității, identificând soluții la problemele existente și rezolvându-le prin implementarea de proiecte cu ajutorul unor mini-granturi. Partenerii noștri în cadrul acestui proiect au fost Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași și Organizația Caritas Austria.

Coordonatorul Parlamentului Copiilor la nivel local: Răzvan-Alexandru Micu, asistent social și reprezentant al Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași – Centrul de Resurse pentru Copii și Tineri „Don Bosco” Iași.

Coordonatorii proiectului la nivelul școlii: prof. Nicoleta Prepeliță, directorul școlii, Anca-Oana Nechifor, profesor de istorie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri