Volumul "Mein Kampf", republicat pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Volumul "Mein Kampf", republicat pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial

GALERIE
Mein-Kampf-von-Adolf-Hitler
  • Mein-Kampf-von-Adolf-Hitler
- +

O ediţie nouă a volumului "Mein Kampf", însoţită de numeroase comentarii, va fi publicată în Germania, în ianuarie, pentru prima dată după destrămarea celui de-al Treilea Reich.

Această republicare a devenit posibilă datorită faptului că drepturile asupra volumului scris de Adolf Hitler vor reintra în domeniul public în 2016, a anunţat Institutul de istorie contemporană (IFZ) din Munchen, care se ocupă de acest proiect editorial.

Cartea, ce include textul dictatorului nazist, însoţit de 3.500 de comentarii şi adnotări, va conţine două volume şi un total de 1.948 de pagini şi va fi vândută cu preţul de 59 de euro, a precizat directorul IFZ, care lucrează la acest proiect din anul 2009.

Noua ediţie adnotată, cu o copertă sobră şi simplu intitulată "Hitler, Mein Kampf. O ediţie critică", se doreşte "ştiinţifică" şi cu "o funcţie politică şi morală", afirmă Andreas Wirsching, directorul IFZ.

"Este vorba de a sparge mitul" despre autorul acestei cărţi, scrisă în 1924, când Adolf Hitler se afla în închisoare, după o tentativă ratată de puci, spune Andreas Wirsching, în contextul în care există însă şi foarte multe voci care au protestat faţă de reeditarea volumului "Mein Kampf", chiar şi într-o ediţie adnotată.

"Nu este doar o sursă" pentru a cunoaşte ideologia nazistă, afirmă istoricul însărcinat cu acest proiect, Christian Hartmann. "Este, de asemenea, un simbol şi reprezintă una dintre ultimele relicve ale celui de-al Treilea Reich", a adăugat el.

În Franţa, o ediţie adnotată a aceleiaşi cărţi, ce expune teoria nazistă aflată la originea exterminării a 6 milioane de evrei, va fi publicată tot în 2016.

Pe de altă parte, un fost infirmier din lagărul de la Auschwitz, în vârstă de 95 de ani, a fost judecat în apel, fiind apt să compară în faţa unui tribunal, deşi facultăţile sale fizice şi cognitive sunt foarte afectate, a anunţat, marţi, justiţia germană, deschizând astfel calea spre un proces.

Acuzatul, denumit Hubert Z., potrivit presei germane, a fost acuzat de "complicitate" la exterminarea a cel puţin 3.681 de evrei, care au fost gazaţi încă de la sosirea lor la Auschwitz, un lagăr emblematic pentru Holocaust, la sfârşitul verii anului 1944.

Curtea de Apel din Rostock, invalidând decizia dată în primă instanţă în iunie, a considerat, vineri, că Hubert Z. nu este "complet inapt" pentru a fi judecat.

Magistraţii au dezvăluit într-un comunicat că fostul nazist prezintă "tulburări cognitive" şi "slabe capacităţi fizice", dar consideră că acestea pot fi compensate prin adaptarea şedinţelor de judecată.

Asistat de trei apărători, nonagenarul va putea să beneficieze de "pauze, întreruperi, îngrijiri medicale", va avea dreptul de a solicita explicaţii şi repetarea întrebărilor.

Totuşi, nicio dată nu a fost fixată pentru deschiderea audierilor pentru acest proces. Mai multe proceduri identice, chiar în stare avansată, au eşuat în ultimii ani, din cauza stării de sănătate a acuzaţilor.

Potrivit Parchetului, acuzaţia principală se referă la 14 convoaie de deportaţi, care au ajuns la Auschwitz între 15 august şi 14 septembrie 1944, fiind venite de la Lyon, Rhodes, Trieste, Mauthausen, Viena şi Westerbork.

Un număr de 12 anchete sunt în plină desfăşurare în Germania împotriva unor foşti membri din SS, la câteva luni după condamnarea la patru ani de închisoare a lui Oskar Gröning, fostul contabil de la Auschwitz.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Cosmin PAȘCA

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Impersonare

Codrin Liviu CUȚITARU

Impersonare

„M-a echipat ca pe beizadea (e drept că şi semănam puţin cu juniorul Ceauşeştilor). Mi-a aranjat părul şi mi-a oferit un costum asemănător cu ale Nicuşorului. Mi-a spus că trebuie doar să râd zgomotos, să înjur şi să beau whiskey la greu. Aşa am procedat, mai ales la masa festivă (care s-a organizat în restaurantul meu). Mă scuzaţi, am fost pupat în fund în ziua aia, de nu vă puteţi imagina!... Totul a mers strună până în clipa în care nu mai ştiu cine a cerut ca eu să o sun pe mama, pe tovarăşa Elena, pe loc, şi să solicit fonduri suplimentare în teritoriu.”

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

Replierea teritoriului politic moldovenesc a impus mutaţii substanţiale la nivelul morfologiei şi structurii sistemului de aşezări. Din perspectiva noastră, e importantă îndesirea reţelei de aşezări urbane şi reconfigurarea ariilor de influenţă a acestora. 

Insuportabila greutate a fiinţării

Bogdan ILIESCU

Insuportabila greutate a fiinţării

„The chicken is only an egg’s way for making another egg.” (Găina este doar modul prin care un ou face un alt ou) - Richard Dawkins

pulspulspuls

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre senatoarea panaramă aleasă de ieşeni, madam Şoşoacă, despre care mulţi cică se întreabă cam ce parcurs politic ar urma să aibă, acumă că şefii ei mai tineri, prin ordin de zi pe unitate primit de la cei cu stele în rezervă, au pus-o pe liber la partid. 

Caricatura zilei

Cum s-a petrecut accidentul

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.