Voluntar la 70 de ani pentru copiii "uitaţi" în spital: "Am fost prima care am venit la curs"
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Voluntar la 70 de ani pentru copiii "uitaţi" în spital: "Am fost prima care am venit la curs"

GALERIE
bebelusi
  • bebelusi
- +

Îngerii copiilor s-au adunat la Spitalul "Marie Curie". Nu este vorba doar de medici, ci şi de voluntarii care vin şi le oferă căldura unei familii. Au grijă de copiii cu cele mai grave probleme din ţară. Sunt oameni cu vârste cuprinse între 17 şi 89 de ani, care sunt sprijinul copiilor uitaţi de părinţi. Medicii, voluntarii şi iniţiatorii proiectului au demarat de la începutul acestui an cel mai nebunesc program, aşa cum îl numesc ei: niciun copil singur în spital.

La secţia terapie intensivă nou născuţi sunt în prezent 27 de copii. Pe 4 dintre ei îi vizitează părinţii foarte rar sau deloc. Daria are 3 luni şi de când a apărut pe lume nu a vizitat o nimeni. Maria Magaz are 69 de ani şi am găsit-o în salonul Dariei. A făcut-o să zâmbească după mult timp. S-a născut cu o malformaţie la inimă şi de curând a suferit o intervenţie chirurgicală la Milano. Maria Magaz – voluntar: „Când am auzit că este vorba de copii am fost prima care am venit la curs ... astăzi am venit a doua oară săptămâna asta”. Matilda Zigler este un alt voluntar. Are 71 de ani şi îi consideră pe copiii din secţie nepoţii ei. Ea are grijă de zâmbetul lui Andrei şi ii oferă puţin din căldura unei familii.

Cătălin Cârstoveanu, medic neonatolog: „Absenţa acestei stimulări emoţionale a demonstrat grave afecţiuni la nivelul sistemului ... cu repercusiuni majore în viaţă pentru aceşti copii”. Programul de voluntariat presupune cursuri care durează două zile, pentru a şti cum să le ofere copiilor ajutor. Alexandra Istrate, medic rezident pediatru: „Munca cu ei este grea şi e destul de solicitantă. Acolo unde părinţii nu pot fi prezenţi, voluntarii petrec timp cu aceşti copii, de la administrarea alimentaţiei până la atingere, conversaţie cu ei”

Proiectul a fost gândit de medicul Cârstoveanu şi Asociaţia Inima Copiilor. Scopul este ca toţii copiii uitaţi de părinţi în spitale să simtă căldura unei familii. Adelina Toncean, de la Asociaţia Inima Copiilor: „În medie, un copil suportă opt proceduri dureroase pe zi. Sunt înţepaţi, sunt aspiraţi, li se schimbă pansamente. Spun mereu că în ziua în care o să intru în secţie şi o să fie toţi copiii în braţe la cineva, înseamnă că am făcut ce trebuie. E un privilegiu să fii aici. În Europa încă este un lucru nebunesc, fiecare copil în boxa lui”. Astfel de program de voluntariat sunt la început, chiar şi în ţările mai dezvoltate. David Deutchman este cunoscut în Atlanta, Statele Unite, drept bunicul de la terapie intensivă.

SURSA: digi24.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.