Vom avea creştere economică. Ce facem cu ea?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 27.01.2021

PASTILA DE MANAGEMENT

Vom avea creştere economică. Ce facem cu ea?

GALERIE
dan-schipor-e1338377942484
  • dan-schipor-e1338377942484
- +

De ceva timp, pe toate sursele de informaţii economice, atât cele de masă cât şi cele de specialitate, majoritatea specialiştilor vorbesc de anul 2013 ca şi anul relansării economiei româneşti. Deja se observă de la începutul anului un aflux sporit de bani intraţi din afara şi o oarecare revigorare a investiţiilor. Chiar şi factorii politici cred atât de mult în acest lucru încât au început să se manifeste deja în aceasta logică: Preşedintele a ieşit să anunţe sus şi tare că România a trecut peste criza şi că este un exemplu demn de urmat de alte state Europene, iar Premierul deja a început să împartă creşterea care va veni anuntând creşterea salariului minim şi a indemnizaţiilor pentru copii

 

Considerând că previziunile sunt credibile şi că se vor adeveri, întrebarea pe care fiecare manager ar trebui să o pună este: “Cum ar trebui adaptat managementul organizaţiei la această schimbare în contextul macroeconomic?”  Personal cred că manifestarile concrete ale noului trend se vor manifesta în aceasta ordine: accelerarea investiţiilor, creşterea consumului în anumite domenii în special al produselor cu durata medie şi lungă de utilizare determinate de relansarea creditării, creşterea numărului de locuri de muncă disponibile, creşterea salariilor şi abia mai târziu creşterea profiturilor organizaţiilor.
În speranţa că managerii români au învăşat lecşiile crizei, ca şi acţiuni concrete de implementat pentru organizaţii aş sugera următoarele aspecte: orientarea resurselor organizaţiilor către forţa de vânzare şi marketing pentru atragerea unei cote semnificative din creşterea preconizată, gândirea în termeni de factori de diferenţiere în piaţă şi de productivitate a muncii. Acest lucru ar trebui să ducă la o concentrare din perspectiva managementului pe aspectele strategice ale afacerii şi pe investiţii care să ducă la creşterea competitivităţii în piaţă. Modul de evaluare şi de calcul al rentabilităţii noilor investiţii va fi hotărâtor deoarece orice investiţie făcută nepotrivit va da concurenţilor un avantaj major în lupta pentru acoperirea cererii suplimentare din piaţă. Cheltuielile vor trebui direcţionate cu precădere către cele variabile, care ar putea avea o corelare directă cu rezultatele din piaţă. În ceea ce priveşte resursele uname, odată cu relansarea investiţiilor lupta pentru atragerea de talente se va acutiza. Prin urmare aveţi grijă să vă stabilizaţi oamenii competenţi cheie şi să vă pregătiţi resurse mai mari pentru atragerea altor oameni competenţi din piaţă. În mod normal, restructurarea operaţiunilor s-a făcut în perioada de criză deoarece companiile nu ar fi supravieţuit altfel însă trebuie avut în vedere că structurile operaţionale trebuie modificate odată cu schimbarea contextului macroeconomic şi a modelului de afaceri. Primul lucru care trebuie să se întrebe un manager este “Ce ar trebui să schimb în modul de organizare a companiei odată cu schimbarea contextului”. Răspunsul va fi diferit de la organizaţie la organizaţie însă întrebarea ar trebui să fie aceeaşi pentru fiecare manager. Odată cu relansarea creditării şi cu accesul mai facil la bani managerii nu trebuie să piardă din vedere ca acei bani sunt împrumutaţi  şi că mai devreme sau mai târziu vor trebui returnaţi. Prin urmare o atenţie sporită la profitabilitatea afacerii şi la capacitatea ei de a genera pe lângă profit şi cash flow pozitiv va fi necesară. Şi nu în ultimul rând, sau chiar aş putea spune în primul rând companiile ar trebui să se gândească la cum vor putea să constituie rezerve pentru noua situaţie de criză care, mai devreme sau mai târziu, va veni.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Summitul democraţiilor

Lucian DÎRDALA

Summitul democraţiilor

Mai ales dacă summitul democraţiilor va prefaţa forme durabile de cooperare, singura modalitate de evitare a cacofoniei va fi aceea ca Washingtonul să recurgă la metode mai vechi şi mai puţin ortodoxe de obţinere a consensului, cum ar fi plăţile colaterale şi exprimările mai răstite.

Filmuletul zilei

opinii

Moroii comunismului

Florin CÎNTIC

Moroii comunismului

Mai mulţi prieteni de dreapta mi-au reproşat discret textul tăios despre Donald Trump spunându-mi că, astfel, dau apă la moară neomarxismului agresiv al stângii americane şi europene. Deşi resping cocoloşirea fostului preşedinte sub acest motiv fals şi inadecvat, m-am gândit totuşi să reiau un text publicat aici în urmă cu şapte ani în care deconstruiam „nostalghia” după nazismul roşu.

Conferinţa

Radu PĂRPĂUȚĂ

Conferinţa

Conferinţa se poate intitula cam aşa: Protuberanţele adâncurilor la clasicii moderni sau De la parabolicul inteligenţei prezumţioase la trăirea abisalului echivoc (jur că titlul e autentic). Cred că nu ar fi de lepădat nici Influenţa stâlpilor de telegraf asupra ciclului menstrual la raţe sau, şi mai bine, Influenţa paralelismului şinelor de cale ferată asupra ciclului menstrual la ciorile de pe traverse.

Felicia Donceanu

Alex VASILIU

Felicia Donceanu

Prezenţa sporadică a muzicii academice româneşti în repertoriile filarmonicilor şi teatrelor lirice din ţară este, din 1990 până acum, o realitate. Câte o aniversare sau comemorare, o întâmplare, prezenţa rară a unui compozitor la pupitrul orchestrei simfonice din ţară pentru a oferi publicului o lucrare proprie (Sabin Păutza) mai aduc aminte publicului că în România există o cultură muzicală de excepţională valoare. Un nume care ar merita cu prisosinţă să fie mai bine cunoscut este al Feliciei Donceanu.

pulspulspuls

Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!

Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!

Gata, încă una şi mă duc, vorba reclamei: azi am zis să închidem în sfârşit subiectul spumos al banalului chişleac de pe augusta persoană e lui Peni Hill, vorba unui amic, dar nu înainte de a vă mai spune una mică, prin ricoşeu, despre acest tratament lactat în zi festivă. 

Caricatura zilei

Ivermectină

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.