anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Vom vedea spectacole de operă la Cinema Trianon, fostul Republica?

GALERIE
cinema
 • cinema
- +

Până la găsirea unui teren pe care să fie construit viitorul sediu al Operei Naţionale, s-a conturat ideea ca banii alocaţi acestei investiţii să fie folosiţi pentru reconfigurarea fostului cinematograf Republica. Nici aşa, lucrurile nu sunt simple.

Până când Iaşul va avea o clădire nouă pentru Opera Naţională, este posibil să vedem spectacole susţinute în fostele cinematografe ieşene. Andrei Apreotesei, directorul Ateneului, afirma recent că „Cinematograful Republica/Trianon probabil va face subiectul discuţiilor pe care le vom avea la minister. Ministerul Culturii îşi doreşte foarte mult ca ideea noastră să prindă contur şi cele 15 milioane de euro pe care ei le-au luat pentru un sediu al Operei să fie investite în Cinematograful Trianon şi să fie transformat şi el în sală de spectacole şi concerte”.

Ideea a pornit de la faptul că „sub nicio formă nu poţi să faci o clădire nouă de Operă cu 15 milioane de euro”. Trebuie să vedem cadrul legal şi disponibilitatea celor care au dat banii, a mai spus el.

Bugetul de stat pe anul în curs prevede contractarea unui nou împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru cofinanţarea consolidării, restaurării şi reamenajării a opt obiective majore de patrimoniu şi clădiri culturale, pachet în care este inclusă construirea unui sediu propriu al Operei Române Iaşi. Costul total net al întregului pachet este de 270 milioane de euro, iar perioada de implementare prevăzută este de 6 ani. Partea ieşeană a fost estimată la 15 milioane de euro.

Dacă Cinema Victoria - redenumit Sala Unirii - reamenajat şi renovat ar putea fi inaugurat pe 1 septembrie, la Trianon lucrurile stau altfel. Clădirea veche de peste 90 de ani nu fost reparată cu mult înainte să fie preluată în proprietatea Primăriei Iaşi. Nu există o evaluare a costurilor transformării în sală de spectacole şi concerte.

Liviu Brătescu, secretar de stat la Ministerul Culturii, ne-a spus că cei de la Unitatea de Management al Proiectelor ştiu despre a doua propunere venită de la Iaşi (prima a fost pentru un sediu nou, a doua, pentru amenajarea unui cinematograf). El a adăugat că o asemenea reconfigurare trebuie să ţină cont de toate cerinţele impuse de activitatea unei Opere: loja orchestrei, scena cu toate dotările necesare, culisele, recuzita, dar şi acustica sălii. Asemenea modificări trebuie stabilite de personal de specialitate, a atras atenţia Liviu Brătescu.

Discuţiile între reprezentanţii administraţiei locale ieşene şi cei de la minister vor continua pe acest subiect luna viitoare. Patru foste cinematografe aparţin Primăriei Iaşi şi sunt administrate de Ateneu. El sunt în diferite faze de restaurare, Victoria fiind cel mai avansat, urmat de Dacia, unde luna viitoare va fi lansată procedura de licitaţie pentru atribuirea contractului de lucrări, şi Tineretului, care a trecut de prima fază a documentaţiei (DALI), şi urmează cea a elaborării proiectului tehnic. Doar la Republica/Trianon încă nu s-a făcut nicio intervenţie până acum.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Dan CONSTANTIN

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Iată ce s-ar putea face cu o mai bună colectare a TVA! Rezolvarea acestei probleme ar crea o sursă importantă de venit la buget, şi nu ar mai fi nevoie de creşterea impozitului pe venituri.

opinii

Biberonul

Nichita DANILOV

Biberonul

Mult timp am fost obsedat de casa copilăriei mele. Ea îmi revenea deschizându-şi larg uşile până şi în vis. Dacă se întâmpla însă să-i trec pragul, mă simţea străin. Nici un lucru pe care-l cunoşteam nu se mai afla la locul său, căci spaţiul intim din interiorul casei se transforma într-un adevărat labirint, prin care înaintam încercând să-mi reconstitui anumite scene petrecute în copilărie.

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

Ciprian IFTIMOAEI

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

În vreme ce, în Ucraina, obiective civile şi militare sunt făcute una cu pământul de invadatorii ruşi, în România zonelor metropolitane (polii de creştere economică) se lansează proiecte imobiliare pe bandă rulantă. 

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

Michael ASTNER

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

De la Vinţu de Jos până la Cluj am fost ba trei, ba patru persoane în compartiment. De la Cluj am rămas doar cu o „băbuţă” (aşa i-am zis eu în mintea mea, femeia, bine păstrată şi sprintenă, să tot fi avut cel mult 75 de ani) urcată (am înţeles dintr-o convorbire telefonică de-a ei) de la Deva (şi care mergea şi ea până la capăt, până la Iaşi, adică). 

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.