anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

Vor fi excavaţi 200.000 metri cubi de pământ pentru fundaţia Spitalului Regional de Urgenţe

GALERIE
SRU_Iasi
 • SRU_Iasi
- +

Pământul care va fi excavat în vederea construirii Spitalului Regional de Urgență (SRU) va fi utilizat pentru alte investiții publice. Autoritățile locale și centrale au intrat pe ultima sută de metri în pregătirea lansării primelor lucrări în zona Moara de Vânt. Recent, proiectantul a depus documentația pentru emiterea autorizației de construire, iar Primăria este pe punctul de a emite actul urbanistic. 

De asemenea, Ministerul Sănătății (MS) pregătește lansarea primei licitații în cadrul proiectului, respectiv lucrări pentru devierea reţelelor de utilităţi, organizare de şantier şi săpătură generală. „Va trebui să facem un efort consistent pentru a nivela solul prin săpături de până la șase metri adâncime, din care vor rezulta circa 200.000 de metri cubi de pământ. Este o cantitate uriașă, pe care o vom folosi pentru lucrările la șoseaua ocolitoare a orașului, pentru extinderea pistei Aeroportului, pentru amenajarea de spații verzi și locuri de parcare pe albia pârâului Cacaina ori pentru alte investiții publice”, spune Primăria, într-un comunicat de presă.

Cantitatea de pământ care va fi excavată pentru nivelarea terenului este de circa 15 ori mai mică decât cea excavată acum aproape 10 ani pentru amenajarea noii piste a Aeroportului Internațional. În 2014, la inaugurarea pistei, constructorul declara că fuseseră excavate pe timpul lucrării circa 3 milioane de metri cubi de pământ. SRU va fi construit în zona Moara de Vânt pe un teren de 12 hectare pus la dispoziție de către Primăria Iași.

Printre angajamentele asumate de municipalitate se mai numără realizarea studiilor pentru construirea căilor de acces spre și în interiorul arealului viitorului spital și punerea la dispoziție a oricărei suprafețe de teren din zonă, necesară pentru rețele de utilități (apă – canalizare, termoficare, curent electric și gaz, internet și telefonie). Costurile pentru construirea SRU sunt estimate la aproape 600 milioane euro, două treimi fiind pentru lucrările de construcție, iar o treime pentru dotări. Mecanismul de finanțare cuprinde fonduri europene, un credit la Banca Europeană de Investiții și bugetul de stat. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

Una din vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.