Vor fi restaurate patru statui reprezentative ale Iaşului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Vor fi restaurate patru statui reprezentative ale Iaşului

GALERIE
statuie Iasi
  • statuie Iasi
- +

Municipalitatea pregăteşte reabilitarea a patru monumente de for public. În acest sens, Primăria a lansat o procedură de achiziţie pentru servicii de proiectare a lucrărilor în cazul statuilor Gheorghe Asachi, Monumentul Independenţei, Grupul Statuar Voievozi şi Monumentul Eroilor din Divizia a 2-a 1916-1919. 

Valoarea contractului este estimată la aproape 70.000 lei. „Urmare a acţiunii distructive a factorilor naturali cu efect îndelungat asupra monumentelor de for public, au fost achiziţionate expertizele tehnice la un număr de 4 monumente. Pe baza concluziilor finale, se are în vedere proiectarea unor lucrări de intervenţie-restaurare. Lipsa măsurilor de restaurare şi conservare pot conduce a pierderea acestor monumente din patrimoniul cultural”, se precizează în caietul de sarcini al achiziţiei. Toate cele patru monumente de for public sunt incluse pe lista monumentelor istorice din Iaşi.

Rapoartele de expertiză au fost realizate în anul 2017 şi în cazul tuturor monumentelor au fost constatate degradări. Firma care va câştiga procedura de achiziţie publică va avea ca termen 3 luni pentru întocmirea documentaţiei de proiectare, demers în care va fi stabilită şi suma necesară de investit în cazul fiecărui monument. Ulterior, posibil în anul 2020, Primăria va putea lansa licitaţia de execuţie a lucrărilor de restaurare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

După Congresul PNL

Alexandru LĂZESCU

După Congresul PNL

În acest moment pare mai probabilă o formulă de guvern minoritar PNL - UDMR decât una în care să se refacă vechea coaliţie cu USRPlus.

Filmuletul zilei

opinii

Delta lui Bogdan Bârleanu

Nichita DANILOV

Delta lui Bogdan Bârleanu

Pe artist îl obsedează nu atât peisajul în sine, cât relaţia dintre elementele primordiale, apă, pământ şi cer, mirajul pe care îl poţi vedea răsfrângându-se în fiecare bob de rouă sau în fiecare respiraţie a stufului şi a ierbii ce se ridică în văzduh. Adevăratul mister al începutului de lume îl putem regăsi aici. Peste împărăţia apelor, simţi plutind şi azi cuvântul şi sufletul lui Dumnezeu.

Taberele mele

Michael ASTNER

Taberele mele

Prima mea tabără? La Cisnădie!? În vacanţa de iarnă!? Nu ştiu cum am ajuns eu să merg în tabăra aia, de ce, în plus la doi paşi, la circa 40 km de la Apoldu de Sus?

Etimologicale pescăreşti (V)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (V)

Speculaţiile etimologico-istorice continuă cu o discuţie despre denumirile vaselor moderne.

pulspulspuls

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Pentru că tot e uichend şi, aşa cum am mai zis, nu vrem să vă mai amărâm pandemia cu acreala din politica actuală, am zis că, iată, să vă mai prezentăm şi fate ancorate în sinergia trecutului. 

Caricatura zilei

Victorie Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.