anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 19.08.2022

Vor găsi oamenii o cale să devină nemuritori? Iată ce ne spun specialiştii

GALERIE
oameni nemuritori
 • oameni nemuritori
- +

Dacă eşti om, vei muri. Acesta nu este cel mai reconfortant gând, dar moartea este preţul inevitabil pe care trebuie să îl plătim pentru a fi în viaţă. Cu toate acestea, oamenii reuşesc să modifice ”data de expirare”, pe măsură ce medicamentele şi tehnologiile noastre avansează. Dacă durata de viaţă a omului continuă să se întindă, am putea deveni într-o zi nemuritori? Răspunsul depinde de ceea ce crezi că înseamnă să fii un om nemuritor, potrivit Live Science.

„Nu cred că atunci când oamenii chiar întreabă despre nemurire se gândesc cu adevărat la NEMURIRE, cu excepţia cazului în care cred în ceva de genul sufletului”, a declarat Susan Schneider, filosof şi director fondator al Centrului pentru Mintea Viitorului de la Florida Atlantic University. „Dacă cineva ar fi capabil să-şi îmbunătăţească creierul şi corpul pentru a trăi foarte mult timp, tot nu ar putea trăi dincolo de sfârşitul universului”.

Oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca universul să se sfârşească, ceea ce pune un lacăt imediat pe un mister despre potenţialul nemuririi umane. Unii oameni de ştiinţă au speculat despre supravieţuirea morţii universului, aşa cum a raportat jurnalistul ştiinţific John Horgan pentru Scientific American, dar este puţin probabil ca oricare om în viaţă să experimenteze oricum dispariţia universului.

Hidra şi visul nerealist al renaşterii permanente


Mulţi oameni îmbătrânesc şi mor. Pentru a trăi la nesfârşit, ar trebui să oprim îmbătrânirea corpului. Un grup de animale ar fi rezolvat deja această problemă, deci nu este atât de exagerat pe cât pare. Hidra sunt nevertebrate mici, de tip meduză, cu o abordare remarcabilă a îmbătrânirii. Ele sunt în mare parte alcătuite din celule stem care se împart constant pentru a forma celule noi, deoarece celulele lor mai vechi sunt aruncate. Fluxul constant de celule noi permite hidrei să se întinerească şi să rămână pentru totdeauna aşa, a scris anterior Live Science.

„Se pare că nu îmbătrânesc, deci, potenţial sunt nemuritoreare”, a declarat pentru Live Science Daniel Martínez, profesor de biologie la Pomona College din Claremont, California, care a descoperit lipsa îmbătrânirii hidrei. Hidra arată că animalele nu trebuie să îmbătrânească, dar asta nu înseamnă că oamenii şi-ar putea reproduce obiceiurile de întinerire. La o lungime de 10 milimetri, hidra este mică şi nu are organe. "Este imposibil pentru noi, deoarece corpurile noastre sunt super complexe", a spus Martínez.

Oamenii au celule stem care pot repara şi chiar reconstrui părţi ale corpului, cum ar fi în ficat, dar corpul uman nu este format aproape în totalitate din aceste celule, aşa cum sunt aceste meduze. Asta pentru că oamenii au nevoie de celule pentru a face alte lucruri decât să se divizeze şi să producă celule noi. De exemplu, celulele noastre roşii din sânge transportă oxigenul în jurul corpului.

„Facem celulele să se angajeze într-o funcţie şi, făcând asta, trebuie să piardă capacitatea de a se împărţi”, a spus Martínez. Pe măsură ce celulele îmbătrânesc, la fel îmbătrânim şi noi. Nu putem arunca pur şi simplu vechile noastre celule, aşa cum o fac hidra, pentru că avem nevoie de ele. De exemplu, neuronii din creier transmit informaţii. "Nu vrem ca aceştia să fie înlocuiţi", a spus Martínez, pentru că altfel, nu ne vom aminti nimic.

Hidra ar putea inspira cercetări care le permit oamenilor să ducă o viaţă mai sănătoasă, de exemplu, găsind modalităţi prin care celulele noastre să funcţioneze mai bine pe măsură ce îmbătrânesc, potrivit lui Martínez. Cu toate acestea, sentimentul său este că oamenii nu vor atinge niciodată o astfel de nemurire biologică.

SURSA: hotnews.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Reformă? Ce fel de reformă?

Alexandru CĂLINESCU

Reformă? Ce fel de reformă?

În ce mă priveşte sunt sceptic, nu în ultimul rând din cauza persoanei care se află acum în fruntea ministerului. Sorin Cîmpeanu e o marionetă care se complace în insignifianţă. Fără coloană vertebrală, a servit drept unealtă obedientă mai multor partide. (...) Vorbeşte ca un robot, înşiră platitudini după platitudini. Este, cu siguranţă, omul cel mai puţin potrivit să reformeze învăţământul românesc.

opinii

Am fost la Gânju…

Nicolae TURTUREANU

Am fost la Gânju…

Un text „Sfâşietor - jurnalul unui artist care ştia că moare”, scris de Emilia Chiscop şi reluat de ZDI, după 20 de ani, mi l-a repanotat, pe simeza memoriei, pe redutabilul artist al penelului, Ioan Gânju. Mi-am amintit că şi eu „Am fost la Gânju”, dar cu încă vreo două decenii înainte, când „alte glasuri, alte încăperi” îşi etalau rezonanţele. Reiau, aici şi-acum, textul apărut la rubrica mea din ZDI, reprodus ulterior, sub genericul „Figuri. Legende”, în volumul „Cronice şi... anacronice” (Junimea, 2017).

Om câine

George PLEȘU

Om câine

Fără să ofer spoilere care să strice plăcerea celor care vor decide să-l vadă din 16 septembrie, când intră în cinematografe, spun doar că povestea creşte ca intensitate cu fiecare secvenţă până ajunge la paroxism, iar finalul deschis te face să pleci cu întrebări care revin şi-n zilele de după vizionare. Din ce-mi aduce la suprafaţă memoria afectivă, e probabil cel mai bun debut de la „Marfa şi banii” (2001) a lui Cristi Puiu.

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

pulspulspuls

O cotonogeală politică cu icnete şi gemete. Se vorbeşte de 40.000 de coco

O cotonogeală politică cu icnete şi gemete. Se vorbeşte de 40.000 de coco

Ehehei, dragii moşului, apăi să ştiţi voi aicea că cele mai interesante cotonogeli politice sunt, cum v-am mai spus noi şi cu alte ocazii, alea care au loc pe sub masă, când loviturile se aplică cu bombeul direct la ouşoarele sau fluierul piciorului adversarului, şi când icniturile şi gemetele sunt pe înfundatelea, ca să nu te dai de gol. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.