Vor ieși medici cu cazier de pe băncile UMF. Au încercat să treacă examenele cu şpagă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Vor ieși medici cu cazier de pe băncile UMF. Au încercat să treacă examenele cu şpagă

GALERIE
spaga
  • spaga
- +

Câţiva studenţi de la UMF au dat bani pentru a promova la examene, însă nu s-au căpătat decât cu înregistrări în cazierul judiciar.

Punct final într-unul dintre cele mai fierbinţi dosare de corupţie de pe rolul instanţelor ieşene. Mai multe persoane care au dorit să fraudeze examene de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) au fost condamnate cu suspendare. Intermediari şi studenţi au fost pedepsiţi deopotrivă, nu însă şi cadre didactice invocate în discuţiile despre şpăgi.

În acest dosar, doi intermediari, Mus­tafa Abdi şi Vladimir Păun, au primit pedepse de 3 ani şi respectiv 2 ani şi 10 luni de închisoare cu suspendare. Trei persoane care au dat mită intermediarilor, Ştefan Rareş Ene, Petronela Ene şi Carla Preda au primit pedepse între 1 an şi 1 an şi 10 luni de închisoare. Curtea de Apel a modificat pedepsele acestora, după ce prima instanţa amânase executarea lor.

Acest dosar a fost deferit justiţiei de Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi în toamna anului trecut, fiind şapte inculpaţi. Faptele lor sunt strâns corelate între ele şi fac referire la presupuse oferiri de bani de către studenţi intermediarilor, în schimbul unor note de trecere la disciplina „Ana­tomie“, în sesiunea de restanţe din iulie. Sumele de bani vehiculate, între 150 şi 450 de euro, ar fi trebuit să ajungă, cel puţin din cunoştinţele unora dintre studenţi, la cadrele universitare, însă niciunul dintre elevi nu a declarat că a oferit în mod direct presupusele mite.

În timpul audierilor, martorii sau inculpaţii au oferit, referitor la anumite situaţii, declaraţii contradictorii. De pildă, Ştefan Rareş Ene a declarat că a oferit 150 de euro lui Mustafa Abdi, pentru ca banii să ajungă la Cristinel Stan, confe­renţiar la UMF. Audiat, Abdi a declarat însă că a primit banii de la studentul restanţier, însă i-a păstrat pentru sine. De asemenea, Mustafa Abdi a recunoscut că a primit 450 de euro de la Maria Carla Preda, însă a negat că i-ar fi oferit banii profesorului. Abdi a spus că a lăsat suma secretarului Catedrei de Anatomie care, la rândul său, a negat că ar fi primit bani şi a spus că nici măcar nu îl cunoaşte pe sirian.

În cele din urmă, pro­curorii au concluzionat că nu sunt probe care să demonstreze că Stan ar fi fost implicat în presupusele aranjamente, acuzaţiile la adresa conferenţiarului fiind clasate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce s-a scumpit masiv energia?

Alexandru LĂZESCU

De ce s-a scumpit masiv energia?

Între factorii cei mai importanţi sunt politicile „Green Deal” ale UE, decizii care din raţiuni ideologice, au promovat abordări nerealiste care ignoră realitatea de pe teren.

Filmuletul zilei

opinii

Un punct de vedere cu desăvârşire orb

Nichita DANILOV

Un punct de vedere cu desăvârşire orb

Unele edificii sunt înălţate numai din scaune. În faţa scaunelor se întind nesfârşite alei, străjuite de statui ascunse printre arbori. În centrul oraşului sunt mai multe fântâni arteziene, din care nu ţâşneşte însă apa, ci timp. Oraşul a fost ridicat în plin deşert. Ţâşneşte în schimb nisip şi din când în când, spre seară, sânge în şuvoaie. Singurul locuitor al oraşului este în acelaşi timp rege, judecător, călău, victimă şi mulţime. În oraşul cu un singur locuitor „timpul are o singură secundă” şi „de fiecare acoperiş atârnă câte un deget murdar”.

Septembrie indiano-amnăşan

Michael ASTNER

Septembrie indiano-amnăşan

Păzind cazanul în liniştea amiezii, auzi din când în când căzând câte o nucă ori pe stradă trecând - urcând, coborând - o maşină.

Macro-buzunăreala „liberalizată”

Nicolae CREŢU

Macro-buzunăreala „liberalizată”

Din toate câte bântuie acum în ale noastre media, din România, nu serialul rivalităţii Cîţu vs. Orban pentru şefia PNL, nici „bâlciul” şi pantomima „moţiunilor” de ce (n)zură şi criza guvernării, nu ele sunt cele care îi îngrijorează pe cei mai mulţi oameni ai ţării, încă trăitori între hotarele ei. Şi nici cifrele în creştere ale „valului” Covid-Delta, nici măcar ele, nu îngrijorează, ba chiar să sperie de-a dreptul, atât cât o fac ştirile şi aşteptările privind facturile la electricitate şi gaz sau eliminarea subvenţiei pentru încălzire, tot perspective „luminoase”, cum se vede.

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

Iohannis și Golful

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.