Vosganian începe reindustrializarea cu manualul de geografie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Vosganian începe reindustrializarea cu manualul de geografie

Ministrul Economiei începe de săptămâna aceasta o serie de consultări cu reprezentanţii a 80 de ramuri economice.

GALERIE
vosganian
 • vosganian
- +

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat marţi că vrea să refacă manualul de geografie economică şi hărţile economice ale României, dispărute din şcoli în ultimii ani, pentru a şti de unde trebuie pornit atunci când se doreşte dezvoltarea industriei.

“Hărţile economice ale României au dispărut din şcoli şi din birouri. A dispărut, de asemenea, manualul de geografie economică. Noi trebuie să refacem acest manual ca să ştim exact când vrem să dezvoltăm industria, de unde trebuie să plecăm. Industria românească nu este numai cazul Oltchim sau Mechel”, a afirmat Vosganian la o conferinţă pe tema reindustrializării României. El a menţionat că există companii puternice în România care constituie o bază promiţătoare pentru industrie, însă dintre cele 23 de mari domenii industriale, 17 se găsesc într-o proporţie ridicată într-un mare decalaj de competitiviate faţă de Uniunea Europeană.  “Din fericire, avem investiţii străine în România. Din păcate, cea mai mare parte a lor înregistrază un decalaj de competitivitate faţă de unităţilor lor din alte ţări”, a mai spus Vosganian. Ministrul a arătat că România trebuie să rezolve problema marilor decalaje, pentru că altfel nu se poate asigura un nivel ridicat al competitivităţii. Astfel, în regiunea Nord-Est PIB-ul pe cap de locuitor este de circa 3.500 euro, în Banat, în regiunea de Vest şi Nord-Vest, PIB-ul pe locuitor este 7.500 euro, iar în Capitală indicatorul ajunge la 14.000 euro. “Nu vom putea să asigurăm un nivel ridicat al competitivităţii într-o ţară care se află cu decalaje atât de mari. De aceea, împreună cu cele trei mari strategii care se referă la economie, anume strategia de reindustrializare, de inovare şi cea privind diplomaţia economică noi am adăugat şi o a patra, respectiv strategia privind modernizarea rurală şi care are şi ea o puternică componentă industrială”, a mai spus Vosganian. Ministerul Economiei va chema la consultări reprezentanţi din 80 de ramuri industriale din România pentru a găsi soluţii de reindustrializare, iar la începutul lunii iunie va fi realizat un rezumat al opţiunilor pe fiecare domeniu. “De joi vom începe şi consultările cu fiecare industrie. Am identificat 80 de industrii diferite şi vom avea discuţii cu fiecare dintre aceste, astfel încât la începutul lunii iunie, împreună cu membrii comisiei care elaborează strategia (de reindustrializare a României - n.r.), să facem un rezumat cu opţiunile tuturor zonelor, segmentelor industriale din România”, a afirmat Vosganian la o conferinţă pe tema reindustrializării României. Ministerul Economiei va întocmi patru documente, respectiv de un document de politică industrială, de strategie de cercetare, de strategie de export şi de dezvoltare economică rurală, care vor reprezenta elemente-pilon în completarea strategiei de competitivitate, cu aplicabilitate pe termen lung, până în 2020, potrivit secretarului de stat în Ministerul Economiei Adrian Ciocănea.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Dacă Moscova doreşte un cadru bilateral de discuţii cu SUA, prin care să-şi etaleze statutul de mare putere, este bine să îl aibă: orice ţâfnă occidentală este, în acest moment, contraproductivă.

Filmuletul zilei

opinii

Ziua Culturii Naţionale Underground

Florin CÎNTIC

Ziua Culturii Naţionale Underground

15 ianuarie a intrat deja în imaginarul colectiv ca o zi fastă! Dar ce-ar fi să sărbătorim şi ziua de 14 ianuarie, ziua de naştere, acum 75 de ani, a lui Luca Piţu, un eseist erudit şi muşcător, unul dintre corifeii culturii alternative, neoficiale, underground. El, care a fost în timpul dictaturii mentorul „Grupului de la Iaşi”, cred că ar binemerita o reverenţă postumă chiar în aceste zile cu focuri de artificii culturale. Iată, deci, ce scriam, sub titlul „Minus Eminescu”, cu şapte ani în urmă, la plecarea sa, într-o zi de iunie care devansa şi ea o comemorare eminesciană:

Legaţi de glie (II)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Legaţi de glie (II)

Relatam în prima parte a articolului toate încercările mele nereuşite de a obţine detaşarea în învăţământ dintr-un judeţ în altul, din judeţul Bacău în judeţul Iaşi, pe vremea Împuşcatului. Eram ca „legaţi de glie” de legi ceauşiste, ca şi robii de pe vremea ceea, când vrabia mălai Viteazul. Aşa că până la urmă am venit cum se spunea într-un scheci COPILĂ, o dulce copilă, adică C-O PILĂ. 

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Între coperți de albume publicate de-a lungul deceniilor în România și în Franța, în coperți de volume cuprinzând evocări și texte scrise la anii tinereții, în spațiile generoase ale expozițiilor devenite subit neîncăpătoare pentru imensitatea peisajelor, pentru geometria variabilă a liniilor și formelor naturale adăpostite în memoria peliculei, în obiectele-fragmente de artă meșteșugite spre finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului următor, se ascund fărâme din povestea fascinantă a lui Dan Eremia Grigorescu.

pulspulspuls

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Unul dintre cei mai nemulţumiţi aleşi locali de la partidoi faţă de ultimele numiri sau avansări din filială cică ar fi, aşa este, aţi ghicit: conţilierul Mugurel, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ciucă și plagiatul

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X