anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 23.10.2020

Comunicat de Presă

Vot decisiv al social democraților în Parlament – formă de respect și recunoaștere a valorii seniorilor, cât și a profesorilor într-o societate responsabilă (P)

GALERIE
Gavrila-Camelia
  • Gavrila-Camelia
- +

Respectul și responsabilitatea social democraților pentru oamenii obișnuiți sunt reliefate prin inițiativele legislative și rectificările bugetare ce vizează creșterea punctului de pensie, conform promisiunilor deja legiferate, dar și sporirea veniturilor personalului didactic și nedidactic, în contextul riscurilor epidemiologice actuale.
Ne respectăm promisiunea!

Ieri a fost votată rectificarea bugetară potrivit căreia peste 5 milioane de pensionari vor beneficia de pensii mai mari, prin creșterea punctului de pensie cu 40%, profesorii vor primi salariile crescute din acest an conform grilei de salarizare aferente anului 2022, de asemenea s-au alocat fonduri autorităților locale pentru a susține măsurile sanitare necesare în actualul context pandemic.
 
Acest  demers legislativ este încă un pas spre normalitate și denotă respectul nostru, al social democraților, pentru seniori, mulți dintre aceștia aflându-se în pragul unei existențe modeste din cauza indiferenței și inconsecvențelor  manifestate de liberali pe acest subiect. Astfel, am reușit ieri să câștigăm o confruntare fermă  cu reprezentanții Partidului Național Liberal, structură politică ce s-a dovedit dezinteresată față de nevoile resimțite de părinții și bunicii noștri, de cei care au contribuit prin muncă și dedicare la consolidarea societății noastre.   Vorbim de o categorie și de o vârstă care merită susținere, înțelegere, valorizare  și nicidecum amânarea problemelor legate de pensii și venituri insuficiente, formă dramatică de abandonare a celor vârstnici de către guvernul PNL.
 
Decidenții liberali nu au avut în atenție aspecte importante și nu au inițiat proceduri clare care să sprijine financiar seniorii, având în vedere presiunea unor confruntări dificile cu suferința, cu boala, cu o epidemie care pare fără sfârșit…și care generează, din nefericire, o stare de teamă și neliniște permanentă în rândul cetățenilor. 
 
Inventarul deciziilor luate sub semnul hazardului consemnează ignorarea măsurilor de susținere financiară a persoanelor vârstnice, după cum nu trebuie să uităm măsurile anterioare nepotrivite care n-au făcut decât să-i bulverseze și să le îngreuneze traiul acestora: 
 
 Impunerea, în timpul stării de urgență, a  unor amenzi pe care mulți dintre ei nu și le-au putut permite; 
 Frustrări generate de cozile interminabile pentru consultații sau pentru  primirea unor tratamente medicale indispensabile;
 Lipsa măștilor de protecție promise.
 
Reamintesc faptul că în ultimii ani, sub guvernarea social democrată, au existat majorările cele mai consistente ale punctului de pensie, aspect ce a condus la o evoluție evidentă și necesară spre atingerea normalității, de aceea este de datoria noastră să le oferim seniorilor condițiile necesare pentru o bătrânețe fără lipsuri, cu serviciile medicale necesare, fără grija zilei de mâine.
 
Mai mult decât atât, prin măsurile luate ieri ne-am asumat să redăm respectul cuvenit printr-o remunerație pe deplin meritată și cadrelor didactice, un alt sector de activitate care a fost ignorat. În contextul pandemic, în care paradigma educațională și cea socială au suferit modificări fundamentale, este nevoie să avem alături de noi cadre didactice dedicate profesiei, pasionate de munca la catedră,  asumând  dificultăți și abordări didactice noi și complexe. Profesorii sunt și ei în prima linie de risc și vulnerabilitate, răspunderile profesionale sunt dublate de problematica sanitară, dar rolul lor de mentori care transmit cunoștințe, formează competențe, inspiră pasiuni și valori continuă și rămâne esențial.  
 
Un sistem educațional solid are la bază specialiști bine pregătiți, profesori  motivați financiar și respectați de societate. Este regretabil că liberalii nu au înțeles acest lucru!
 
Votul din Parlament a semnificat un gest de responsabilitate și o recunoaștere morală, dublate de măsuri financiare îndreptate spre două zone la fel de importante – pensionarii și profesorii, oamenii școlii. 
 
Deputat PSD de Iași
Prof. dr. Camelia GAVRILĂ
VICEPREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT,
ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Chirica: vechile probleme ale noului mandat

Claudiu RAUS

Chirica: vechile probleme ale noului mandat

Iată ce provocări uriaşe vă stau în faţă în acest mandat, domnule primar!

Filmuletul zilei

opinii

Necrofilie mediatică

Alexandru CĂLINESCU

Necrofilie mediatică

Când anunţă moartea cuiva, în principiu a unei personalităţi cunoscute (ceea ce nu e întotdeauna cazul), site-ul derapează în grandilocvenţă şi în automatisme goale de sens. Astfel, orice deces reprezintă un „doliu uriaş”.

Fake news în alegerile din R. Moldova

Radu POPESCU

Fake news în alegerile din R. Moldova

Studiourile Mosfilm de la Chişinău!

O întâlnire de promoţie, altfel

Nicolae CREŢU

O întâlnire de promoţie, altfel

Întâlnirile studenţilor de altădată, între ei şi cu profesorii lor, m-au făcut întotdeauna să gândesc o astfel de revedere peste ani ca pe o adevărată Sărbătoare, nu numai a ataşamentului faţă de Alma Mater ca „spaţiu” şi climat ale acelei vârste tinere către care se revine ca spre o matcă de „start”, intelectuală şi afectivă, dar şi a unei solidarităţi de breaslă, între discipolii de „atunci”, deveniţi ei înşişi profesori, şi formatorii lor de odinioară. Altfel spus, nu atât o întoarcere în timp, cât un dialog al generaţiilor de profesionişti ai catedrei, deschis şi viu, întemeiat pe reciproca preţuire a unei asemenea colegialităţi lărgite, fără hotare de vârstă, care începuse odată cu absolvirea însăşi.

pulspulspuls

Păreri, păruieli şi mânăreli. Iarăşi despre listele PSD Iaşi

Păreri, păruieli şi mânăreli. Iarăşi despre listele PSD Iaşi

Multe păreri am mai auzit ieri despre loviturile la gioale date la Iaşi dar şi la Bucureşti despre alcătuirea listelor de candidaturi de la PSD, multe au fost şi tânguielile vizavi de faptul că madam Gavrilă nu merita un asemenea tratament (lucru valabil în bună măsură, dar nu chiar în totalitate, căci dânsa doarme acum aşa cum şi-a aşternut politic în ultimii ani, nu-i aşa?). 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.