anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

Vot în CL: un nou „cartier” în Iaşi cu numeroase blocuri turn, de 16 etaje, lângă altele cu 18 şi 28 etaje. Cum va fi afectat traficul?

GALERIE
ansamblu-zamosteanu
  • ansamblu-zamosteanu
- +

Consilierii locali vor dezbate în şedinţa din această săptămână mai multe proiecte urbanistice care vor avea un impact semnificativ asupra unor zone din oraş. Investiţiile vizează de la noi centre comerciale până la blocuri cu 16 etaje. Proiectele sunt de ceva timp în procesul de autorizare la Primărie, fiind confirmate încă o dată perioadele mari de aşteptare pentru un investitor. 

De exemplu, sunt planuri care au obţinut primele avize încă din anul 2020, dar abia acum ajung la vot în plenul Consiliului Local (CL). Dintre cele şase planuri urbanistice zonale (PUZ), patru ies în evidenţă: un ansamblu de blocuri în Dacia (16 etaje), un hotel cu 22 de niveluri (Calea Chişinăului), un supermarket Kaufland (Galata) şi un centru comercial în Alexandru cel Bun.

Un nou cartier de blocuri

Consilierii vor avea „la mapă”, pentru şedinţa de plen de vineri, unul dintre cele mai mari proiecte imobiliare propuse în ultimii ani la Iaşi: 14 blocuri cu un regim de înălţime de până la 16 etaje, pe un teren de 3,7 hectare în zona străzilor Tabacului, Serg. Grigore Ioan şi Lupiţei. Ansamblul va cuprinde imobile de locuit, birouri, spaţii comerciale şi parcări.

Blocurile vor fi construite într-o zonă care deja trece prin schimbări semnificative: Conest a finalizat un proiect urbanistic în apropiere de Lidl Dacia, iar Sun Residence a ridicat deja al doilea bloc „la roşu” în complexul Comat Towers (unde sunt prevăzute şi blocuri cu până la 18 etaje) de pe str. Serg. Grigore Ioan şi intersecţia cu str. Tabacului.

Este de aşteptat ca, în anii următori, toată zona spre capăt Dacia să fie reconfigurată din temelii, fiind propuse mai multe ansambluri de blocuri, proiectele fiind în diverse stadii de avizare. Inclusiv pe terenul liber din faţa complexului Dream Village, de lângă depou, sunt propuse blocuri cu un regim de până la 28 de etaje, aşa cum „Ziarul de Iaşi” a scris anul trecut.

Revenind la proiectul cu 14 blocuri de 16 etaje, care va fi discutat vineri în CL, în 2021 au fost demolate mai multe hale, iar terenul este acum, în cea mai mare parte, liber de construcţii. În proiectul de PUZ apar că vor fi amenajate, în subteran, aproape 1.800 de locuri de parcare.

Într-un studiu de trafic ataşat proiectului se estimează că, pe zona de circulaţie str. Serg. Grigore Ioan – str. Tabacului, „încărcarea rutieră” va creşte de la 510 la maxim 712 de autovehicule/oră la nivelul unei benzi de circulaţie, ca urmare a construirii ansamblului de blocuri.

„Traficul auto atras de construcţiile noi propuse de încadrează în limitele existente ale căilor de acces, căi de acces ce vor fi modernizate conform PUZ, iar capacitatea arterelor existente este suficientă pentru a suporta suplimentarea de autovehicule”, se precizează în studiul de circulaţie.

Potrivit documentului citat, capacitatea de circulaţie a unei benzi cu trafic continuu, ca în cazul zonei menţionate, este cuprinsă între 950 şi 1.050 vehicule/oră, atunci când viteza de deplasare este între 20 şi 50 km/h, fiind invocat standardul de stat în acest sens.

Investitorul a depus 11 solicitări la Primărie

Proiectul a fost iniţiat de firmele patronate de omul de afaceri Cristin Zămosteanu, încă din anul 2019. Acesta a depus nu mai puţin de 11 solicitări în perioada martie 2020 – noiembrie 2022 pentru includerea proiectului pe ordinea de zi a plenului CL.

„Întârzirea aprobării (...) cauzează acesteia (firmei, n.r.) pierderi de natură economică (plată impozit la bugetul local, rate bancare, penalităţi pentru predarea cu întârziere a proiectului către promitenţii-cumpărători), pierderi de angajaţi (având în vedere fapul că nu poate executa nicio lucrare – nu mai poate susţine plata salariilor), precum şi prejudicii de imagine ce nu pot fi cuantificate în bani”, se arată într-o adresă a investitorului către Primărie, din iulie 2022, în care firma Servrom SRL a solicitat din nou dezbaterea în CL a proiectului.

„În situaţia în care nu veţi da curs prezentei cereri, vom fi nevoiţi să apelăm la instanţele de judecată competente pentru a ni se repara prejudiciul cauzat prin refuzul nejustificat de a vă pronunţa asupra documentaţiei privind PUZ”, se mai precizează în adresă. Dacă proiectul de PUZ va fi aprobat în plen, atunci investitorul va putea solicita emiterea autorizaţiei de construire.

CITESTE SI: Proiecte în Dacia: blocuri cu 16 sau 18 etaje, vizavi de calea ferată

Hotel cu 22 de niveluri vizavi de Silk District

Un alt proiect important care va fi discutat în plen aparţine companiei Hotel Orizont: firma vrea, pe un teren de 2.600 mp, să construiască un apart-hotel cu 22 niveluri – 3 în subteran, demisol, parter, mezanin, 15 etaje şi un etaj tehnic. Amplasamentul este la intersecţia str. Calea Chişinăului cu bld. Tudor Vladimirescu, lângă parcarea de la Leroy Merlin.

Plan cu încadrarea investițiilor din zona industrială, în centru, evidențiat cu un cerc roșu, este noul apart-hotel propus

În proiectul de PUZ, iniţiatorul a introdus şi un plan de situaţie a întregii zone care arată prognozata dezvoltare din următorii ani cu proiecte în derulare sau în pregătire precum: Silk District, Everland (zona Iasitex), extinderea Iulius Mall şi reconfigurarea zonei Leroy – garaj Tudor (sunt mai multe proiecte cu imobile înalte de birouri).

Unele dintre clădiri din zonele enumerate ar urma să depăşească o înălţime de 100 metri. În cazul apart-hotelului care va face obiectul discuţiei în CL, înălţimea maximă este propusă la 68 metri. Imobilul va ocupa circa 1.000 mp din suprafaţa terenului. Potrivit investitorului, funcţiunea va fi una mixtă, apart-hotelul urmând a avea şi spaţii de birouri, servicii şi spaţii comerciale.

Ofensiva Kaufland: va fi aprobat magazinul din Galata

Lanţul de retail Kaufland va demara în acest an mai multe investiţii importante, iar unele dintre acestea vizează două noi supermarket-uri: unul în Galata şi celălalt în CUG. Alte două proiecte constau în construirea în Miroslava a celui de-al treilea depozit logistic din ţară şi amenjarea unui parc de retail în zona fostei unităţi Moldomobila.

CITESTE SI: Unde va fi depozitul logistic regional al reţelei Kaufland la Iasi. Două supermarketuri în plan

Toate aceste proiecte sunt în diverse stadii de autorizare, iar, în ceea ce priveşte investiţiile din mun. Iaşi, cel mai mai avansat este magazinul din Galata: PUZ-ul va fi aprobat vineri în plenul CL. Noul supermarket va fi construit pe un teren de circa 17.000 mp care este delimitat de şos. Iaşi – Voineşti (la nord) şi de Aleea Strugurilor (la sud).

Acesta este terenul unde va fi construit noul Kaufland din Galata

Zona este una în plină dezvoltare imobiliară cu blocuri nou construite în ultimii ani şi alte imobile care urmează să fie ridicate. Amplasarea permite lanţului de retail să deservească atât parte din comuna Miroslava, cât şi zona Galata.

Centrul comercial va avea peste 220 de locuri de parcare, iar o noutate este că, faţă de alte magazine existente în Iaşi, Kaufland va planta şi mai mulţi arbori în incinta parcării.

Tot în şedinţa CL de vineri va fi discutat şi un proiect privind realizarea unui centru comercial pe şos. Naţională, în apropiere de pasarela ACB. Proiectul aparţine unei firme din Bacău (Padi Development), iar centrul comercial va ocupa 1.137 mp şi va avea o suprafaţă utilă de 1.200 mp, în timp ce spaţiile verzi sunt propuse pe circa 820 mp, iar circulaţiile (pietonale şi auto) pe o suprafaţă de peste 3.000 mp.

 Randare a centrului comercial din zona pasarelei ACB

Din documentaţia tehnică a proiectului rezultă că investitorul are în plan să închirieze spaţiile comerciale unor firme de retail. Alte proiecte urbanistice supuse dezbaterii vizează un atelier de tâmplărie pe str. Trei Fântâni şi construirea unor vile în Galata, pe str. Podişului. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.