Încă o dezbatere aprinsă: pasajele din Podu Roș, pro și contra. ”Nu sunt bani ca să le facem subterane”
Sedinta a avut loc în urma unei solicitari a Aliantei pentru Promovarea Transportului Alternat (...)
citeste totsambata, 16.01.2021
Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.
„Cum dovedirea continuităţii populaţiei romanizate pe aceste locuri, după retragerea aureliană, din 271, a fost o temă predilectă a istoriei naţionale (mai ales în perioada îngroşărilor naţionalist-comuniste), am tot învăţat la şcoală despre «Donariumul de la Biertan». Acesta este o piesă din bronz, realizată în timpul domniei primului împărat roman care s-a declarat creştin, Constantin cel Mare (306-337), cu textul EGO ZENOVIVS VOTVUM POSVI sub care este prinsă monograma lui Iisus Hristos. Piesa a fost descoperită la finele sec. al XVIII-lea în apropierea localităţii Biertan, din jud. Sibiu, şi a făcut parte din colecţia fabuloasă a Guvernatorului Transilvaniei, Samuel von Brukenthal (fiind identificată şi valorificată ştiinţific în anii 40 de istoricul sas Kurt Horedt, cel care a găsit-o în depozitul muzeului cu acelaşi nume, din Sibiu). Considerată a fi cu caracter votiv (ofrandă închinată lui Iisus Hristos), piesa a interesat istoriografia românească pentru textul latin şi pentru faptul că putea constitui un argument că populaţia romanizată, care vorbea latina, nu s-a retras cu trupele romane, ci a continuat să locuiască acest teritoriu, ba chiar că a adoptat religia creştină încă de timpuriu. (Adepţii teoriei migraţioniste spunând, firesc, contrariul că nu ar fi, de fapt, decât o pradă de război rătăcită pe aici.) Ce m-a interesat pe mine, însă, nu e dezbaterea istoriografică, ci aventura unui cuvânt: votum. Traducerea obişnuită a textului latin este «Eu, Zenoviu (Zenobie) am oferit acest dar», în care votum (de unde, mai târziu, cum spuneam, «votiv») are acest sens de ofrandă, de jertfă făcută în cinstea lui Dumnezeu.
Pentru cei familiarizaţi cu lumea credinţei creştine, ofranda are un sens mult mai complex şi mai profund decât simpla «îmbunare» a zeului din lumea precreştină, politeistă. Pe palierul cel mai profund de asumare a credinţei, cel monahal, jertfa ajunge chiar la fiinţa celui care depune jurământul întru Hristos, cel care ca semn că se dedică iubirii hristice, nu doar oferă daruri, ci se pune pe sine în ecuaţie în numele credinţei. De aceea, la călugărire, novicele face un jurământ de credinţă şi îşi ia de bunăvoie sarcina de a face toate eforturile pentru a desăvârşi un traseu iniţiatic, cu etapele sale bine definite: sărăcie, castitate, ascultare. Aceste legăminte sunt numite voturi monahale în care termenul pus de noi aici în discuţie este înţeles în rădăcina sa latină şi creştină din timpul lui Constantin cel Mare: alegere şi dar, un legământ prin care monahul se pune la încercare pornind de bunăvoie la cea mai grea şi îndelungată luptă: aceea cu sine însuşi.
De aceea, înclin să cred că textul donariumului de la Biertan a fost destul de superficial tradus căci, dincolo de disputele ideologice ale diverselor şcoli de interpretare a istoriografiei, «votum-ul» nu e un dar, o ofrandă, o jertfă pe care din complezenţă o facem ca să îmbunăm zeii, ci un legământ, o «gologotă» pe care ne-o asumăm de bunăvoie pentru a ne desăvârşi spiritual. Pentru că, plecat din rădăcina latină a lui voveo, vovere (promisiune), votul este mai mult decât o vorbă, devenind, odată cu decizia, luată de bunăvoie, de a urma această cale, o datorie, o obligaţie, o încercare. Asta desigur pentru aceia care preţuiesc onoarea de a-şi respecta cuvântul şi, desigur, pentru cei care încearcă o cale de construcţie interioară cu ajutorul credinţei.
În lumea modernă, superficială şi laică, votul înseamnă mult mai puţin. E un exerciţiu democratic, în care cetăţenii majori desemnează pe câţiva dintre ei să le reprezinte interesele în conducerea cetăţii şi să croiască legi drepte spre binele tuturor. Exerciţiul democratic al votului universal, început în Regat abia în 1918 (din necesităţile politice de a avea plebiscitată unirea cu ţara a provinciilor cu populaţie majoritar românească) şi definitivat în Constituţia din 1923, a cunoscut multe etape. Femeile nu au avut drept de vot decât în urma Constituţiei comuniste din 1948, vot cu totul caraghios şi formal atâta timp cât aleşii erau selecţionaţi de partidul unic şi nu exista nicio alternativă la vot (decât măscările scrise pe buletin, fireşte!). Astfel încât, în mai 1990, în Duminica Orbului, au fost înregistrate primele alegeri oarecum libere din România postbelică. Oarecum, în sensul că în urma unei propagande furibunde a agenturilor kaghebiste din ţară, care controlau singura televiziune (TVR) şi marea majoritate a ziarelor, după o campanie violentă şi războinică, în care forţe paramilitare coordonate de foşti securişti au agresat populaţia civilă care manifesta pentru valori occidentale, formaţiunea politică care aglutinase securiştii, activiştii de rang secund miliţienii, şi o armată de oameni complici ai vechiului sistem, a câştigat lejer alegerile folosindu-se de minciuni, ură şi manipulare. În ultimele trei decenii exerciţiul votului a fost din ce în ce mai puţin valorizat mai ales de către cei care vedeau că năravurile clasei politice nu se schimbă, indiferent de culoarea tricourilor îmbrăcate. Cel mai de jos nivel de interes a fost atins la alegerile din 2016, când oamenii educaţi au stat în majoritatea lor acasă încercând să forţeze astfel reformarea principalului partid de opoziţie, vinovat de «monstruoasa coaliţie» din 2012. Scârbiţi de complicitatea toxică a USL-ului, fenomen unic în Europa de Est şi pentru care nu şi-a cerut încă nimeni scuze!, şi neavând efectiv o ofertă electorală decentă, oamenii au refuzat să mai iasă la vot (decizie perfect constituţională, de altfel), sătui de şmecheria explicaţiei cu «răul cel mai mic» care a favorizat în permanenţă rotativa la cârmă a aceluiaşi tip de politicieni, hulpavi şi nelegiuţi, din diverse partide. Din nefericire, asta ne-a arătat rapid cât de mult poate fi ruinată dreptatea şi civilizaţia când scăpăm hăţurile din mână.
De aceea, cred că e timpul ca fiecare dintre cei care au mai rămas decenţi şi responsabili, să îşi asume datoria civică de a oferi cu responsabilitate, şi de bună voie, un votum. Adică alegere şi dar! Nu pentru partide, ci pentru supravieţuirea noastră în Europa. Mai ales că, de această dată, avem cu cine vota!”
Florin Cîntic este istoric, director al Arhivelor Naţionale, Filiala Iaşi şi scriitor
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Cum poate fi ocolit orașul Podu Iloaiei cu mașina? Se lucrează la două variante
De ce trebuie să se vaccineze bolnavii de diabet. Argumentele specialiștilor
Coiful de sute de mii de euro descoperit în Siret, predat cu poliția pentru restaurare
Motivele unor profesori care cred în eficiența vaccinului, dar consideră că trebuie să mai aștepte
Fata şi-a chemat "peştii" ca să pice în plasa poliţiştilor. Au fost încătușați imediat
La Iaşi a început etapa a II-a în centrele rezidenţiale. "Poate vaccinul ăsta mă face să zbor!"
Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)
Ce a păţit Chiştoc după ce i s-a pus pata pe doi poliţişti de pe peronul gării
Decizie de afaceri inedită a omului de afaceri Cristin Zămosteanu
Interlopul Bogdan Corduneanu s-a băgat arbitru şi între fetele de la videochat
Filarmonica Iași revine LIVE în sălile de concerte. Ce spectacole au fost pregătite
Apel către tinerii artişti români. Vor face parte dintr-o echipă internațională
Explozie într-un bloc. Un apartament a fost spulberat, 38 de locatari au fost evacuați
Care sunt alimentele pe care e de preferat să nu le consumi iarna?
Mancaruri asiatice ciudate. Ati incerca ochi de ton sau lichid seminal de peste?
Președintele Toyota avertizează: mașinile electrice pot duce industria auto în colaps
Povestea primei femei, artist african, care a pictat un BMW Art Car
Care au fost destinațiile favorite ale românilor în an de pandemie
Razer anunță masca inteligentă N95 cu RGB și proiecție vocală
Ce pregăteşte lanţul de magazine Lidl în perioada următoare în România
Care este salariul minim în România în comparație cu alte țări
Ministrul Mediului ofera noi detalii despre taxa auto. "Este foarte interesanta"
Retailerul german Metro intră oficial pe o nouă piață, conexă comerțului
Informare de ger năprasnic în întreaga ţară, începând de sâmbătă dimineaţa
Călin Popescu Tăriceanu, la ieşirea din sediul DNA: Mi s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect
FOTO: "Plouă" în pasajul "Sfânta Vineri" din centrul Iașului. Infiltrații în zona scărilor
Franța extinde restricțiile de circulație pe timpul nopții, de la 18.00 la 06.00
Guvernul Rutte decide dacă demisionează sau nu, în urma unui scandal al alocaţiilor copiilor
Platforma de livrări foodpanda lansează o reţea de magazine proprii, pandamart
Peste 34 de persoane au murit vineri într-un cutremur puternic pe Insula Sulawesi
Înregistrările unei cutii negre a avionului prăbușit în Indonezia pot fi extrase
Sef din Politie, urmarit penal pentru conducere sub influenta alcoolului
Motociclistul Pierre Cherpin a murit după ce duminică a suferit o căzătură la Raliul Dakar
Fiul lui Viktor Orban a absolvit pe banii statului un curs la Academia Militară Regală Britanică
Sylvain Sylvain, co-fondator şi chitarist al legendarului grup proto-punk New York Dolls, a murit
Xiaomi, producătorul chinez de smartphone, cade pe bursa din Hong Kong
Cine îi va lua locul Angelei Merkel? CDU își alege noul lider
Ce se întâmplă cu acţionariatul de la FC Dinamo dacă nu vine Cortacero cu banii
Apple vrea să lanseze noi laptop-uri MacBook Pro cu încărcare wireless
Omul lui Stelian Ion face şedinţe în ministerul Justiţiei deşi nu lucrează acolo
Nicolae GRECUPrimăvara din ianuarie |
Eugen MUNTEANUUn corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I) |
pr. Constantin STURZUDar cine „le are cu Biserica”? |
arh. Ionel OANCEAFilozofie coruptă |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.