Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

PSD câştigă judeţul, dreapta face legea în municipiu

Voturile lui Ponta, împotriva lui Adomniţei; ale lui Iohannis, împotriva lui Nichita

GALERIE
vot
  • vot
- +

Victor Ponta a obţinut 43,46% la nivelul întregului judeţ, Iohannis 29,73%, iar Monica Macovei 6,05%. În municipiul Iaşi, Iohannis a câştigat 3 colegii din 5, iar Macovei a luat peste 10%.

Victor Ponta a câştigat ieri la pas ale­gerile în judeţ. Dacă în trei din cele cinci colegii din municipiu Ponta a pierdut clar în faţa lui Klaus Iohannis, iar în Copou a fost practic zdrobit, candidatul PSD şi-a luat revanşa din plin în restul judeţului.

Datele anunţate ieri de Biroul Electoral Judeţean au creionat un rezultat general peste media naţională obţinut de Ponta, pe seama îndeosebi a voturilor din judeţ.

Dintre cei 715.775 de ieşeni aşteptaţi la urne duminică, s-au prezentat la vot 346.243, respectiv 49,69%. Dintre aceştia, 150.490 şi-au acordat votul candidatului social-democrat, respectiv 43,46%. Alţi 102.967, respectiv 29,73% au fost convinşi de mesajul lui Klaus Werner Iohannis şi l-au votat. Pe locul al treilea în preferinţele ieşenilor s-a clasat Monica Macovei, care a obţinut 20.792 de voturi, adică 6,05%. Sin­gurul candidat care a mai depăşit pragul psihologic de 5% a fost Călin Popescu Tări­ceanu, care a obţinut 18.819 voturi favorabile, respectiv 5,43% dintre opţiunile ieşe­nilor.

Elena Udrea, Dan Diaconescu, Corneliu Vadim Tudor şi Teodor Meleşcanu au fost votaţi de mai puţin de 5% dintre ieşeni, iar Hunor Kelemen, William Brânză, Gheorghe Funar, Constantin Rotaru, Zsolt Szilagyi şi Mirel Mircea Amariţei au primit sub 1.500 de voturi fiecare, respectiv sub 0,5% din total.

Urna mobilă a fost solicitată de 0,8% ditre votanţi, iar numărul voturilor nule a fost de 9.448, respectiv 2,65%.

Liberalii se bucură de victoria din municipiu

Cele două mari formaţiuni politice care s-au confruntat la alegerile din duminică şi-au revendicat victoria, fiecare pe alt segment de alegători. Astfel, reprezentanţii Ali­anţei Creştin-Liberale au calificat drept „extraordinară“ victoria lui Iohannis în mu­nicipiul Iaşi, fără a pomeni niciun cuvând despre înfrângerea clară din restul judeţului.

„Cred că tărie că victoria lui Klaus Ioha­nnis la Iaşi este un adevărat referendum local împotriva unei administraţii corupte şi acaparatoare. Victoria dreptei demonstrează încă o dată că Iaşul este cel puţin la fel de deschis şi apropiat de valorile euro­pene şi democratice precum celelalte mari oraşe din ţară care au votat de asemenea pentru Klaus Iohannis“, a declarat co­pre­şedintele filialei ieşene a ACL, Cristian Adomniţei.

PSD ridică în slăvi victoria din mediul rural

La rândul lor, oficialii PSD au evidenţiat rezultatul foarte bun obţinut de Victor Ponta în mediul rural şi din celelalte oraşe ale judeţului, fără a spune nimic despre scorul din municipiu.

„Interpretăm scorul zdrobitor obţinut de Victor Ponta în judeţul Iaşi ca un firesc şi necesar vot de blam mai ales la adresa preşedintelui CJ. Prin votul lor, ieşenii din mediul rural i-au atras atenţia vremelnicului preşedinte de CJ că a neglijat toate problemele atât de importante din judeţul nostru. Devine tot mai clar că persoana aflată temporar în fruntea CJ are o agendă strict personală, care nu are nimic de a face cu fişa postului pe care îl ocupă accidental, în urma sprijinului USL, alianţă pe care ulterior a trăda­t-o“, a spus şeful de campanie al social-demo­craţilor ieşeni, Cristian Stanciu.

Iohannis a câştigat municipiul cu peste 2.000 de voturi

Din totalul de 159.506 voturi valabil ex­primate în municipiu, 52.275 au fost ad­ju­decate de Victor Ponta, iar 54.565 au re­venit candidatului ACL. Din cinci colegii câte cuprinde municipiul, trei au fost adjudecate de Iohannis, cel mai clar rezultat în favoarea acestuia fiind cel înregistrat în Copou. Din 41.900 de voturi valabile exprimate în acest colegiu, 37% au revenit lui Iohannis, şi doar jumătate din acestea au fost obţinute de Ponta. Candidatul social-democrat şi-a luat revanşa în Dacia-Alexandru, unde l-a depăşit de liberal cu peste 7 procente din opţiunile alegătorilor. În celelalte colegii din municipiu, diferenţa dintre cei doi a fost de sub 4%.

În afară de Iaşi, oraşele au fost luate de PSD

Cu excepţia Iaşului, toate oraşele din judeţ au fost adjudecate de PSD, cea mai clară victorie având loc la Hârlău. În oraşul din nordul judeţului, Ponta a primit 63,3% din voturi, faţă de doar 19,54%, câte a obţinut Iohannis.

Candidatul ACL a reuşit să-şi adjudece victoria în doar 10 din cele 93 de comune ale judeţului, deşi 26 de primari din judeţ sunt membri PNL, iar alţi şase sunt membri PDL. Practic, ACL a reuşit să-şi fructifice avantajul dat de apartenenţa politică a primarului doar în Aro­neanu, Hălăuceşti, Leţcani, Mirceşti, Mironeasa, Miroslava, Sineşti şi Trifeşti.

O compensaţie poate fi faptul că Iohannis s-a situat pe primul loc în preferinţele alegătorilor din Bârnova şi Valea Lupului, conduse de edili PNL. Primarul comunei Bârnova, fost liberal, a trecut recent la PSD, împreună cu toţi consilierii locali.

În zece comune din judeţ, Ponta a obţinut mai mult de 70% din voturile alegătorilor, performanţă pe care Iohannis nu a reuşit-o nicăieri. Cel mai bun rezultat al candidatului ACL a fost cel obţinut în Sineşti, unde a fost votat de 55,52% din alegători. În schimb, la Ipatele, Iohannis a primit doar 9,34% din voturi, faţă de 72,78% obţinute de Ponta. Cel mai bun rezultat obţinut de social-democrat a fost însă cel din Tătăruşi, unde a obţinut 76,78% din voturi. Nicăieri, Ponta nu a fost votat de mai puţin de un sfert dintre alegători.

CITIŢI ŞI: Adomniţei: PSD a primit, la Iaşi, cea mai puternică lecţie de moralitate şi cinste

CITIŢI ŞI: Nichita: Rezultatele înregistrate la Iaşi ne obligă să ne mobilizăm pentru turul II

CITIŢI ŞI: REZULTATELE OFICIALE ÎN IAŞI: Ponta 150.490 (43,46%), Iohannis 102.967 (29,73%)

CITIŢI ŞI: REZULTATE PARŢIALE PREZIDENŢIALE: Ponta 40,33%; Iohannis 30,44%

CITIŢI ŞI: Sondajele îl arătau primul pe Ponta, dar la sediul PSD nu a fost petrecere

CITIŢI ŞI: Ieşenii din mediul urban au ieşit la vot mai mult decât cei din mediul rural

CITIŢI ŞI: Sondajele îl arătau primul pe Ponta, dar la sediul PSD nu a fost petrecere

CITIŢI ŞI: Liberalii ieşeni au făcut calcule din care reiese că dreapta a câştigat alegerile

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri