anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 19.08.2022

Vrea 2 milioane de euro de la stat pentru că un procuror l-a lăsat fără nevastă şi i-a distrus viaţa

GALERIE
vasile iftode - iesire penitenciar
 • vasile iftode - iesire penitenciar
- +

Statul riscă să piardă alţi bani din cauza „Dosarului Zahărului“. Un alt inculpat din faimosul dosar, achitat în 2012, a dat în judecată statul român. Corneliu Petriu solicită două milioane de euro pentru că perioada de puşcărie nemeritată i-a distrus viaţa.

Lista inculpaţilor din „Do­sarul Zahărului“ care cer daune de la statul român se măreşte pe zi ce trece. După ce doi ie­şeni au câştigat deja despă­gu­biri totale de aproximativ un milion de lei, iar alţi doi au dat în judecată statul luna trecută, acum un alt inclpat-achitat din celebrul dosar instrumentat de procurorul Gheorghe Şuhan vrea despăgubiri. Potrivit unei cereri adresate Tribunalului Iaşi, Corneliu Petriu solicită statului două milioane de euro: un milion de euro daune mo­rale şi unul drept despăgubiri materiale.
În cererea de chemare în judecată adresată magistraţilor ieşeni, Corneliu Petriu spune că în anii anteriori arestării sale a lucrat în mai multe ţări. El susţine că a muncit ca translator în Republica Guineea, după care a urmat câteva cursuri în SUA şi a lucrat pe o croazieră de lux. La Iaşi, era proprietar al unui imobil situat pe strada Stejar, în Tătăraşi. În 1999, Pe­triu s-a întors în Iaşi şi a intrat în afaceri. A închiriat un birou din acel imobil lui Vasile If­todie, considerat capul aşa-zi­sei reţele din „Dosarul Zahă­rului“, după care s-a asociat cu acesta într-o firmă ce avea ca obiect de activitate comerţul cu băuturi alcoolice.
„În tot acest timp în care am fost asociat cu numitul Iftodie Vasile am desfăşurat ac­tivităţi licite, am plătit taxe şi impozite, comisioane bancare şi am considerat că pot trăi onest şi decent pe terito­riul statului român. Această im­presie a început să se schim­be în toamna anului 2001, când au început cerce­tările în faimosul «dosar al zahărului»“, a arătat Petriu în cererea de chemare în judecată.
După ce au început cerce­tările în dosar, pe 06.02.2002, la sediul firmei sale a fost efectuată o percheziţie în timpul căreia au fost ridicate toate documentele contabile ale societăţii, paralizându-se astfel activitatea acesteia. Pentru susţinerea firmei, Petriu spune că luase mai multe împrumuturi de la bancă, iar în momentul arestării sale banca i-ar fi executat silit imobilul de pe strada Stejar. De asemenea, soţia sa ar fi divorţat de el, iar părinţii au decedat. „Timp de 11 ani am fost supus unui oprobriu public constant, toţi prietenii mei şi toţi cunoscuţii mei începând să mă evite, totul culminând cu decesul părinţilor mei şi cu divorţul din 2005“, a mai precizat Petriu.
Luna trecută, alţi doi oa­meni de afaceri, Bebi Roman­ţov şi Vasile Iftodie, achitaţi în „Dosarul Zahărului“, au dat în judecată statul român şi cer, în total, 9,6 milioane de euro. Alţi doi ieşeni, Eduard Păvăloaia şi Neculai Paraschiv, au ob­ţinut, laolaltă, în jur de un mi­lion de lei. Controversatul „Dosar al zahărului“, făcut se pare în mare pripă, după cum se constată acum, i-a adus însă la vremea lui avansarea la DNA Bucureşti procurorului ieşean Gheorghe Şuhan. Acum, Şuhan este un „pensionar de top“, având vreme de mai mulţi ani cea mai mare pensie din Iaşi: circa 170 milioane lei vechi pe lună.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Reformă? Ce fel de reformă?

Alexandru CĂLINESCU

Reformă? Ce fel de reformă?

În ce mă priveşte sunt sceptic, nu în ultimul rând din cauza persoanei care se află acum în fruntea ministerului. Sorin Cîmpeanu e o marionetă care se complace în insignifianţă. Fără coloană vertebrală, a servit drept unealtă obedientă mai multor partide. (...) Vorbeşte ca un robot, înşiră platitudini după platitudini. Este, cu siguranţă, omul cel mai puţin potrivit să reformeze învăţământul românesc.

opinii

Am fost la Gânju…

Nicolae TURTUREANU

Am fost la Gânju…

Un text „Sfâşietor - jurnalul unui artist care ştia că moare”, scris de Emilia Chiscop şi reluat de ZDI, după 20 de ani, mi l-a repanotat, pe simeza memoriei, pe redutabilul artist al penelului, Ioan Gânju. Mi-am amintit că şi eu „Am fost la Gânju”, dar cu încă vreo două decenii înainte, când „alte glasuri, alte încăperi” îşi etalau rezonanţele. Reiau, aici şi-acum, textul apărut la rubrica mea din ZDI, reprodus ulterior, sub genericul „Figuri. Legende”, în volumul „Cronice şi... anacronice” (Junimea, 2017).

Om câine

George PLEȘU

Om câine

Fără să ofer spoilere care să strice plăcerea celor care vor decide să-l vadă din 16 septembrie, când intră în cinematografe, spun doar că povestea creşte ca intensitate cu fiecare secvenţă până ajunge la paroxism, iar finalul deschis te face să pleci cu întrebări care revin şi-n zilele de după vizionare. Din ce-mi aduce la suprafaţă memoria afectivă, e probabil cel mai bun debut de la „Marfa şi banii” (2001) a lui Cristi Puiu.

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

pulspulspuls

O cotonogeală politică cu icnete şi gemete. Se vorbeşte de 40.000 de coco

O cotonogeală politică cu icnete şi gemete. Se vorbeşte de 40.000 de coco

Ehehei, dragii moşului, apăi să ştiţi voi aicea că cele mai interesante cotonogeli politice sunt, cum v-am mai spus noi şi cu alte ocazii, alea care au loc pe sub masă, când loviturile se aplică cu bombeul direct la ouşoarele sau fluierul piciorului adversarului, şi când icniturile şi gemetele sunt pe înfundatelea, ca să nu te dai de gol. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.