anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 30.11.2022

Vrea daune morale de 100.000 de euro de la MApN, în numele tatălui decedat

GALERIE
judecator
 • judecator
- +

Tribunalul i-a respins cererea, dosarul ajungând la Curtea de Apel.

Un ieşean a dat în judecată Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Justiţiei, în numele tatălui său. Acesta nu avusese nimic de reproşat în timpul vieţii, ceea ce nu l-a împiedicat însă pe fiu să ceară daune morale „pentru atingerea adusă onoarei şi demnităţii” părinţilor săi defuncţi.

Militar de carieră, P.V.P. a activat în cadrul Direcţiei Instanţelor Militare, trecută de la MApN în subordinea Ministerului Justiţiei în 1994. Un an mai târziu, colonelul a fost trecut în rezervă din cauza problemelor de sănătate. Nu avea vechimea minimă necesară pentru a beneficia de pensie de magistrat, aşa că i s-a atribuit doar pensia militară. A încasat-o timp de 5 ani şi 9 luni, fără a o contesta. După decesul lui P.V.P., văduva acestuia a solicitat stabilirea unei pensii de urmaş de magistrat militar, cerere care a fost însă respinsă. Anul trecut, fiul lui P.V.P. a chemat în judecată cele două ministere, cerând recunoaşterea calităţii de magistrat a defunctului şi plata a 100.000 euro cu titlu de daune morale.

În apărare, reprezentanţii celor două ministere au precizat că neacordarea unei pensii de magistrat nu echivalează cu nerecunoaşterea acestei calităţi pentru P.V.P. Situaţia fusese deja discutată atunci când soţia acestuia solicitase pensie de urmaş, deci fiul cerea rejudecarea aceleiaşi speţe. Stabilirea unei eventuale obligări la emiterea unei adeverinţe în care să scrie negru pe alb că P.V.P. fusese magistrat a fost declinată de magistraţii Tribunalului către colegii de la Judecătorie, instanţa superioară rezervându-şi doar analizarea pretenţiilor financiare. Acestea au fost considerate de magistraţi ca nejustificate, fiul neputându-se substitui tatălui său în pretenţii.

„Dreptul la despăgubire nu trece la moştenitori, aceştia putându-l exercita doar dacă acţiunea a fost pornită de defunct. Însă părinţii reclamantului nu au demarat, în timpul vieţii, vreo acţiune prin care să solicite obligarea pârâţilor la plata de daune morale pentru atingerea adusă onoarei şi demnităţii, astfel că reclamantul nu poate promova în mod valabil o astfel de cerere”, au argumentat judecătorii, constatând lipsa calităţii procesuale active a fiului.

Sentinţa Tribunalului va fi supusă controlului judiciar al Curţii de Apel, pe rolul căreia a intrat contestaţia înaintată de fiul lui P.V.P.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Upgrade pe flancul estic al NATO

Lucian DÎRDALA

Upgrade pe flancul estic al NATO

Agenda miniştrilor de externe nu se putea limita la situaţia din estul Europei, dată fiind anvergura geopolitică globală a Alianţei. Vom vedea, probabil, un efort de consolidare a unei poziţii unitare faţă de China, principalul competitor strategic al Occidentului.

opinii

Mândru că sunt

Florin CÎNTIC

Mândru că sunt

De Ziua Naţională, pe lângă pocnetele sticlelor de şampanie şi exploziile artificiilor, mai stăruie un zgomot de fond: concertul înfundat al pumnilor bătuţi în piept de compatrioţii care, asemenea popcornului în tigaia încinsă, se înfoaie bombastic, „mândri că sunt români”.

Să nu-i jignim pe ruşi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Să nu-i jignim pe ruşi

Aşa spunea preşedintele Macron cu ceva timp în urmă: Vai, vai, să nu-i jignim pe ruşi!

Muzicieni români în lume

Alex VASILIU

Muzicieni români în lume

Este titlul potrivit unei rubrici săptămânale de ziar, al unei emisiuni radiofonice cu acelaşi ritm de difuzare pentru că, fără intenţia părtinirii Eutherpei faţă de alte muze artistice, în limbajul sonor cult se exprimă pe înţelesul auditorilor de pretutindeni cei mai mulţi autori şi interpreţi români. Aleg numai câteva exemple:

pulspulspuls

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Multă lume îl sună pe amicul nostru Archibald Tănasă ca să pună o vorbă bună în dreptul părintelui Calistrat, căruia după moliftelnic i s-ar mai putea spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”, în engleză „Master of monk’x boxing”, sau „Ninja de la Vlădiceni”, după ce a pocnit şi a trântit la pământ una sau două enoriaşe la intrarea în mănăstirea unde slujea. 

Caricatura zilei

Iohannis, cu așteptările înșelate

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.