Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ambrozia, planta care provoacă dezbateri aprinse

Vrea să se mute cu casa din pricina unei buruieni. Planta care face ravagii pe langa Iasi

GALERIE
Ambrozie
  • Ambrozie
- +

Pentru că autorităţile locale nu fac nimic în sprijinul alergicilor, mulţi ieşeni suferă serios, unii luând în calcul chiar posibilitatea de a se muta. La Bucureşti, de exemplu, cei care nu-şi curăţă terenurile de ambrozie sunt pasibili de amenzi.

Un ieşean care s-a mutat la casă în Miroslava „experimentează“ o neplăcere de câteva luni: lanurile de ambrozie din apropierea locuinţei l-au „trimis“ direct la cabinetul medical. În situaţia lui sunt însă zeci, dacă nu sute de ieşeni. Potrivit medicilor, în această perioadă, alergiile la polen sunt printre cele mai întâlnite reacţii la pa­cienţii care se adresează cabinetelor de alergologie, iar planta care provoacă cele mai multe ne­plăceri este ambrozia. De altfel, un proiect de lege înaintat în Parlament în luna mai prevede combaterea plantei, respectiv limitarea efectelor acestei buruieni, al cărei polen poate provoca alergii severe. În Bucureşti, consilierii locali au stabilit deja, de luna trecută, amenzi pentru cei ce nu-şi curăţă terenul de ambrozie.

„Nu pot intra pe terenul vecinului“

Ilie A., un ieşean de 34 de ani care locuieşte de peste un an într-o casă nouă de la marginea oraşului Iaşi, pe raza comunei Miroslava, se confruntă de câteva luni cu o reacţie agresivă la polenul de ambrozie. Bărbatul a relatat pentru „Ziarul de Iaşi“ că neplăcerile au apărut la începutul verii, iar acum sunt greu de suportat. „Strănut, am mereu nasul înfundat, îmi lă­crimează ochii, uneori am sen­zaţie chiar de sufocare. Simpto­mele au apărut după ce ambrozia de pe terenurile învecinate casei a înflorit. Din cauza simptomelor agresive, am plecat de acasă pentru o perioadă. Cum am schimbat aerul, cum reacţia s-a potolit“, a precizat ieşeanul. Bărbatul a mai subliniat că plantele care îi dau dureri de cap se regăsesc pe două terenuri nefolosite din apropierea casei sale. Pacientul, care spune că la un moment dat a luat în calcul şi mutarea din zonă, chiar dacă are casa pe credit, a cerut ajutorul medicilor după ce a văzut că simptomele se accentuează. „Am fost la medicul de familie şi apoi mi-am făcut programare la alergolog. Singura explicaţie pentru reacţia alergică este ambrozia. Casa în care locuiesc este nouă, nu se pune problema de mucegaiuri sau alţi alergeni. Pentru mine, simptomele sunt foarte incomode, şi mă gândesc uşor speriat la ceilalţi membri ai familiei, la cei doi copii mici, şi la soţia mea. Sper să se ia o măsură naţională care să vizeze combaterea plantei, pentru că eu nu pot să merg pe terenul vecinului să stârpesc ambrozia“, a mai subliniat ieşeanul. Cazul său este oarecum similar cu al altor câteva zeci care au ajuns de curând la alergolog.

Alergia la ambrozie creşte de la an la an

Potrivit medicilor urgentişti, pe­riodic, în Unitatea de Primire Ur­genţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ ajung pacienţi care acuză simptome specifice reacţiilor alergice. „La noi, reacţia alergică la polenul de ambrozie nu este la fel de des întâlnită precum în sudul ţării. În UPU, chiar şi astăzi a fost văzută o femeie cu o reacţie alergică pe care am îndrumat-o către clinica de specialitate, acolo unde se stabileşte în baza unui test care este alergenul care a dus la o astfel de stare“, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD. Conform dr. Liliana Ve­reş, şefa secţiei de Alergologie de la Spitalul „Sf. Spiridon“, bolnavii care dezvoltă alergie la polenul de ambrozie sunt diagnosticaţi cu rinită alergică, traheită alergică sau alte afecţiuni. „Reacţia alergică la ambrozie este destul de frecventă, în ultimii ani chiar în creştere. Simptomele pot merge până a­proa­pe de sufocare. Astmul bron­şic, de exemplu, este o altă suferinţă care apare la bolnavii cu reacţie alergică la polen“, a subliniat medicul. Potrivit experţilor Comisiei Europene, ambrozia este o plantă periculoasă pentru sănă­tate. „În perioada înfloririi plantei (iulie - septembrie) conform datelor furnizate de la cabinete de aler­gologie, aproximativ 80% dintre cazurile care se adresează zilnic au patologie specifică determinată de polenul acestei plante. Simptomatologia este mai severă decât în cazul altor alergii, şi se manifestă prin lăcrimare, oboseală, obstrucţia căilor aeriene superioare, trezire nocturnă datorată obstrucţiei şi posibilitatea evoluţiei spre astm bronşic (la 25% dintre cazuri)“, se arată în proiectul de lege depus la Parlament. Iniţiatorii acestuia susţin că reacţia alergică la polenul de ambrozie determină scăderea capacităţii de muncă şi absenteism, în contextul în care per­soanele bolnave au nevoie de concediu medical. Ei au mai subliniat că tratamentul, care durează între trei şi cinci ani, costă în medie 4.400 lei/an şi nu este decontat din fondul unic pentru asigurări de sănătate. Ambrozia, numită şi iarba pârloagelor, se găseşte frecvent pe terenurile necultivate, de-a lungul şoselelor şi al căilor ferate. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri