Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un caz ce ilustrează lipsa sprijinului autorităţilor pentru proprietarii de monumente

Vrea să-şi dărâme casa cu vedere la bulevardul din Copou, dar nu i se dă voie

GALERIE
bulevard
  • bulevard
- +

Un ieşean ţine morţiş să-şi scoată casa de pe lista monumentelor istorice, pentru că asta doar îi aduce pagubă. Casa este amplasată în cea mai bună zonă a Iaşului, în imediata apropiere a fostului Centru Cultural German, peste drum de Institutul Francez. Împreună cu terenul din jur, ea ar putea deveni o afacere imobiliară de milioane. Dacă imobilul nu va mai fi considerat clădire-monument, el va căpăta acelaşi statut legal ca şi ultimul bordei din vălătuci, putând fi inclusiv demolat şi înlocuit cu un bloc. În lipsa unor alte forme de compensaţii, singurul avantaj pe care statutul de monument al unei locuinţe îl aduce proprietarului este scutirea de impozitul local. O nimica toată, practic. 

În plângerea înaintată Tribunalului, Aurel R. susţine că părinţii săi au fost proprietari ai casei de pe bulevardul Carol I nr. 23 încă din 1974. În 1992, imobilul, datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, a fost înscris în lista B a monumentelor istorice de interes local, statut acordat majorităţii caselor datând dinainte de 1900. Ieşeanul susţine că a aflat de acest lucru abia în 2009, dintr-o adresă primită de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional (DJCCPCN).

Prin înscrierea casei în rândul monumentelor istorice, ieşeanului i s-ar fi limitat abuziv dreptul de proprietate, ca şi cel de dispoziţie. Aurel R. susţine că în fapt casa actuală nu mai este aceeaşi cu cea originală. Afectată grav de bombardamentele din 1944, ea ar fi fost demolată şi reconstruită ulterior, fiind închiriată de Direcţia Regională CFR şi vândută ulterior părinţilor săi fără nicio menţiune legată de arhitectura sa specială, clădirea nevând niciun element care să o clasifice ca monument istoric.

Ieşeanul a chemat în judecată DJCCPCN, pe fostul director al instituţiei, Vasile Munteanu, decedat în 2012, ca şi pe următorul director, Vasile Băbîi, ieşit la pensie, cerând radierea imobilului din lista monumentelor istorice şi a fişei analitice în baza căreia fusese înscris pe listă. În calitate de funcţionari, Munteanu şi Băbîi întocmiseră fişa analitică.

Conform legii, radierea unui imobil din lista monumentelor istorice se face doar în cazul dispariţiei acestuia sau a pierderii calităţii de monument. Or, după cum au arătat reprezentanţii DJCCPCN, casa fusese înscrisă pe listă în urma unei analize fă­cute de experţii fostului Mu­zeu Judeţean, actualul Com­plex Muzeal Naţional „Mol­dova“. Chiar dacă în­scrierea ar fi fost făcută din greşeală, ieşeanul ar fi trebuit să se adreseze Ministerului Culturii.

Acest punct de vedere a fost acceptat de judecători, care au considerat că Aurel R. s-ar fi putut adresa instanţei doar dacă Ministerul ar fi refuzat să declaseze clădirea-monument. Aceasta este de altfel şi procedura indicată de Legea 422/ 2001, pri­vind protejarea monumentelor istorice. În plus, au apreciat magistraţii, fişa ana­litică a cărei anulare se cerea nu reprezintă un act administrativ, întrucât nu produce e­fecte juridice concrete. Prin urmare, nici nu se putea cere anularea ei. Decizia finală a magistra­ţilor a fost cea de res­pingere a solicitării, ca inadmisibilă. Sentinţa nu este însă definitivă, ea putând fi atacată cu recurs.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri