Vrea să-şi dărâme casa cu vedere la bulevardul din Copou, dar nu i se dă voie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Un caz ce ilustrează lipsa sprijinului autorităţilor pentru proprietarii de monumente

Vrea să-şi dărâme casa cu vedere la bulevardul din Copou, dar nu i se dă voie

GALERIE
bulevard
  • bulevard
- +

Un ieşean ţine morţiş să-şi scoată casa de pe lista monumentelor istorice, pentru că asta doar îi aduce pagubă. Casa este amplasată în cea mai bună zonă a Iaşului, în imediata apropiere a fostului Centru Cultural German, peste drum de Institutul Francez. Împreună cu terenul din jur, ea ar putea deveni o afacere imobiliară de milioane. Dacă imobilul nu va mai fi considerat clădire-monument, el va căpăta acelaşi statut legal ca şi ultimul bordei din vălătuci, putând fi inclusiv demolat şi înlocuit cu un bloc. În lipsa unor alte forme de compensaţii, singurul avantaj pe care statutul de monument al unei locuinţe îl aduce proprietarului este scutirea de impozitul local. O nimica toată, practic. 

În plângerea înaintată Tribunalului, Aurel R. susţine că părinţii săi au fost proprietari ai casei de pe bulevardul Carol I nr. 23 încă din 1974. În 1992, imobilul, datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, a fost înscris în lista B a monumentelor istorice de interes local, statut acordat majorităţii caselor datând dinainte de 1900. Ieşeanul susţine că a aflat de acest lucru abia în 2009, dintr-o adresă primită de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional (DJCCPCN).

Prin înscrierea casei în rândul monumentelor istorice, ieşeanului i s-ar fi limitat abuziv dreptul de proprietate, ca şi cel de dispoziţie. Aurel R. susţine că în fapt casa actuală nu mai este aceeaşi cu cea originală. Afectată grav de bombardamentele din 1944, ea ar fi fost demolată şi reconstruită ulterior, fiind închiriată de Direcţia Regională CFR şi vândută ulterior părinţilor săi fără nicio menţiune legată de arhitectura sa specială, clădirea nevând niciun element care să o clasifice ca monument istoric.

Ieşeanul a chemat în judecată DJCCPCN, pe fostul director al instituţiei, Vasile Munteanu, decedat în 2012, ca şi pe următorul director, Vasile Băbîi, ieşit la pensie, cerând radierea imobilului din lista monumentelor istorice şi a fişei analitice în baza căreia fusese înscris pe listă. În calitate de funcţionari, Munteanu şi Băbîi întocmiseră fişa analitică.

Conform legii, radierea unui imobil din lista monumentelor istorice se face doar în cazul dispariţiei acestuia sau a pierderii calităţii de monument. Or, după cum au arătat reprezentanţii DJCCPCN, casa fusese înscrisă pe listă în urma unei analize fă­cute de experţii fostului Mu­zeu Judeţean, actualul Com­plex Muzeal Naţional „Mol­dova“. Chiar dacă în­scrierea ar fi fost făcută din greşeală, ieşeanul ar fi trebuit să se adreseze Ministerului Culturii.

Acest punct de vedere a fost acceptat de judecători, care au considerat că Aurel R. s-ar fi putut adresa instanţei doar dacă Ministerul ar fi refuzat să declaseze clădirea-monument. Aceasta este de altfel şi procedura indicată de Legea 422/ 2001, pri­vind protejarea monumentelor istorice. În plus, au apreciat magistraţii, fişa ana­litică a cărei anulare se cerea nu reprezintă un act administrativ, întrucât nu produce e­fecte juridice concrete. Prin urmare, nici nu se putea cere anularea ei. Decizia finală a magistra­ţilor a fost cea de res­pingere a solicitării, ca inadmisibilă. Sentinţa nu este însă definitivă, ea putând fi atacată cu recurs.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Armistiţiu ca să ce?

Cosmin PAȘCA

Armistiţiu ca să ce?

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste (nebună) victoriană

Codrin Liviu CUȚITARU

O poveste (nebună) victoriană

Scriitorii sunt, din ce în ce mai mult, „regizorii” unor filme cu intrigi şocante, derulate, dinamic, în imagini pe hârtie, imagini creionate prin complicitate cu abilităţile onirice ale „consumatorului”, adică ale cititorului însuşi. Intervalul epic a ajuns spaţiul de desfăşurare a unor blitzkrieg-uri devastatoare cu imaginaţia celui de dincolo de fila cărţii.

Arta surâsului

Nicolae TURTUREANU

Arta surâsului

Această încercare de portret, săvârşită de mine în urmă cu cinci ani, şi reluată aici şi-acum, s-a vrut o punere în lumină a Vioricăi S. Constantinescu (27 mai 1943 - 22 oct. 2021). Pentru că Viorica însăşi emana lumină. Asta nu-i o metaforă (răsuflată), ci chiar modul de-a fi al unei fiinţe empatice, solare, exclamative şi interogative cât să nu tulbure „corola de minuni a lumii” celuilalt. A acceptat spontan să colaboreze la „Cronica veche”, bucurându-ne paginile cu traducţiuni şi comentarii „din lumi ce vorbeau în versuri”. Într-o vară şi într-o doară, mi-a spus (telefonic) că are o casă cu grădină, la Agapia, se duce să se odihnească în raiul acela. Îmi place să cred că-i tot acolo.

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Alin ANDRIEȘ

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Instabilitatea politică este considerată de economişti un factor care afectează negativ economia. Instabilitatea politică este definită în studiile economice ca fiind probabilitatea ca un guvern să fie demis şi înlocuit cu un alt guvern din cauza conflictelor sau a competiţiei vehemente dintre diferiţi politicieni sau partide politice.

pulspulspuls

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Stăteam aseară la filosofat câte-n lună şi-n stele cu amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, iar la un moment dat, de la Prolegomenele lui Kant şi Zarathustra lui Nietzsche, am început a analiza, în context, şi oareşce psihologie socială legată de feţele unora sau altora de prin politichia locală. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.