Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Vrednic este!

GALERIE
florin cintic
  • florin cintic
- +

În urmă cu câteva zile din această lună închinată Sfintei Cuvioase Parascheva, un ierarh şi un duhovnic iubit în oraşul nostru trecea vioi pragul celor şapte decenii. Acestea au fost urările şi cuvintele mele în cinstea sfinţiei sale trimise părintelui profesor Vasile Nechita, cel care a avut iniţiativa cuvenitei omagieri:

Nimic nu e mai plăcut Domnului decât un suflet curat închinat slujirii Bisericii şi ocrotirii memoriei locului. Când am readus la Iaşi, cu sprijinul lui Dorin Dobrincu, după decenii de exil la Bucureşti, cele cinci camioane de mărturii ale trecutului duhovnicesc probate de colecţia Mănăstirilor Moldovei, între miile de documente revenite acasă am regăsit şi bucoavnele mănăstirii ctitorite de Aron Vodă în 1594, cu hramul Sfântului Nicolae, lângă Iaşi, în locul care şi azi îi poartă numele voievodului moldovean.

Lăcaş cu un trecut istoric exemplar, cu o monumentală arhitectură ecleziastică specifică locului - motiv pentru care este clasată pe Lista Naţională a Monumentelor Istorice -, care îşi retrăieşte renaşterea şi iradierea duhovnicească în comunitate graţie râvnei neobosite a unui preot exemplar care a trecut iubirea de patrimoniu şi datoria faţă de trecut şi urmaşului său vrednic de astăzi, preotul paroh Ovidiu Buzinschi. Este vorba de părintele Vilie Doroşincă, cel care a pornit entuziast proiectul de restaurare acum trei decenii când preluase această parohie şi când şi-a început efortul demn de toată lauda întru ctitorire spirituală şi istorică chiar în Aroneanu, asumându-şi greaua ascultare de a reda acestui istoric lăcaş voievodal măreţia de altădată.

Hărnicia, evlavia, spiritul organizatoric, precum şi forţa sa misionară l-au făcut să fie repede remarcat de arhiereii Iaşilor şi ai Moldovei care l-au promovat rapid la Iaşi unde biserica cu hramul Sfinţilor Petru şi Pavel, din dealul Ciricului, pe drumul spre poarta aeriană a oraşului, a renăscut sub priceputa-i osteneală. Restaurată şi îmbrăcată în haine noi, graţie efortului şi harului parohului încercat şi iubit de comunitate, biserica este astăzi, cu pictură nouă, catapeteasmă şi mobilier, una dintre cele mai iubite şi susţinute lăcaşuri de cult ortodox din municipiul Iaşi, păstorită fiind în continuare de părintele Doroşincă, împreună cu ginerele său. În plus, odată intrat în familia specială a preoţilor din capitala Moldovei, părintele Vilie Doroşincă nu a ezitat a-şi dubla darurile gospodăreşti cu harul organizării slujbelor arhiereşti-misionare. Exemplul său, implicarea în comunitatea preoţească ieşeană, cuvintele de învăţătură şi participarea la multe proiecte şi hramuri realizate de alte parohii l-au recomandat conducătorilor Mitropoliei, Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Înalt Prea Sfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, precum şi Prea Sfinţitului Episcop-Vicar Calinic (azi păstorul Sucevei şi Bucovinei, cu rang de mitropolit!) ca fiind vrednic să fie protopop al Protopopiatului II al Iaşilor.

I-am cunoscut, cât am condus Inspectoratul pentru Cultură şi Patrimoniu al judeţului Iaşi, pe cei doi protopopi, părintele Constantin Andrei de la Biserica Bărboi şi pe părintele Vilie Doroşincă drept exemple de dăruire, de sacrificiu şi slujire a patrimoniului cultural naţional prin lucrarea lor neobosită. Nu ştiu multe locuri din această ţară care să fi fost binecuvântate cu un asemnea noroc, de a avea doi gospodari de asemenea calibru, dublaţi şi de o înaltă forţă duhovnicească şi misionară. Au fost timpuri exemplare şi nu am nicio îndoială că cei care le-au urmat în scaun vor privi cu luare-aminte la exemplul lor de vrednicie şi har, sporindu-le corespunzător ctitoriile.

Nu puteam încheia această închinare, fără a aminti de exemplul său în familie. Ca un adevărat model de soţ şi tată iubitor, părintele Doroşincă a călăuzit paşii fiului său spre desăvârşire duhovnicească şi i-a fost sfătuitor şi sprijin de neînlocuit în încercarea dusă cu fast la bun sfârşit de a întemeia o biserică nouă, cu hramul voievodului Moldovei, Ştefan cel Mare şi Sfânt. A fost apoi îndrumător şi sprijinitor în proiectele sociale şi culturale ale tinerei familii, călăuzind, cu vorba şi cu fapta, frumosul florilegiu de reuşite ale celor două asociaţii conduse de fiul şi de nora fostului protopop de Iaşi: „Solidaritate şi Speranţă” şi „Iubire şi încredere” - ambele cu proiecte de mare anvergură pentru comunitatea ieşeană.

Îi urez, deci, părintelui Vilie Doroşincă, acum, la aniversarea celor şapte decenii de pilduitoare împliniri omeneşti şi duhovniceşti (din care eu nu am „arhivat” decât câteva, mult prea puţine!, în acest mesaj”!) viaţă lungă, sănătate şi numai bucurii!

La mulţi ani!

Florin Cîntic este istoric, director al Arhivelor Naţionale, Filiala Iaşi şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri