Vrei să afli din timp dacă rişti să ai cancer? Iată ce trebuie să faci!

In cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie a fost înfiinţat un departament de Oncogenetică, ce se ocupă cu detecţia timpurie şi prevenţia cancerului.

joi, 11 aprilie 2013, 01:50
2 MIN
 Vrei să afli din timp dacă rişti să ai cancer? Iată ce trebuie să faci!

 Detecţia timpurie şi prevenţia cancerului a devenit posibilă la Iaşi odată cu înfiinţarea Departamentului de Oncogenetică în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie. O echipă de specialişti francezi din Clermont – Ferrand îi va instrui în următoarele zile pe cei 25 de medici ieşeni care vor activa în cadrul departamentului. Şcoala de Formare Avansată, care se va desfăşura până pe 14 aprilie la Slănic – Moldova, este condusă de profesorul Yves – Jean Bignon, unul dintre primii oncogeneticieni din Europa şi din lume.

 

„Înfiinţarea Departamentului de Oncogenetică a pornit de la constatările din ultimii ani: incidenţa şi mortalitatea prin cancer, atât la bărbaţi, cât şi la femei, este în continuă creştere. Constatările statistice şi cercetările făcute la nivel de universitate au demonstrat faptul că această componentă genetică este importantă în declaşarea cancerului”, a explicat Doina Azoicăi, decanul Facultăţii de Medicină. Astfel, măsurile de prevenţie pentru reducerea riscului genetic, asociate cu un stil de viaţă sănătos pot conduce la o scădere a procentului de îmbolnăvire în rândul populaţiei tinere. Practic, activitatea acestui departament este dedicată diagnosticului molecular şi monitorizării medicale a persoanelor cu predispoziţie ereditară la cancer. Un astfel de test este recomandat persoanelor care ştiu că în familia lor au existat persoane bolnave de cancer, iar costul estimativ ajunge la 3000 de euro. Preţul scade atunci când se verifică rezultatul la rudele unui pacient deja investigat, ajungându-se la 300 de euro. Reprezentanţii UMF au declarat că sunt în căutarea unei modalităţi de acoperire totală sau măcar parţială a acestor costuri. „Ceea ce încercăm este să demonstrăm Ministerului că este un proiect fezabil, că îl putem susţine. Oncogenetica nu cheltuieşte bani, ci salvează şi bani, şi buget, şi vieţi”, explică medicul Gabriel Dimofte. Fondurile investite de UMF în prevenţia şi tratarea cancerului se ridică la aproape 200.000 de euro. Astfel, reamenajarea spaţiului în care funcţionează acest Departament a costat 30.000 de euro, aparatură deja existentă în instituţie, achiziţionată în ultimii ani, ajunge la 40.000 de euro, iar alţi 130.000 de euro sunt destinaţi aparaturii în curs de cumpărare, necesară pentru completarea liniilor de laborator. Persoanele care doresc să facă testele se pot adresa medicului oncolog Bogdan Gafton (IRO) în cazul în care au dezvoltat deja cancerul, în timp ce persoanele care au rude cu cancer se vor adresa doctorului Valeriu Chirică. Coordonatele şi organizarea programărilor vor fi disponibile în viitorul apropiat pe site-ul web al acestui departament.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii