Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Vrei sa ai gemeni? Vezi 7 factori care influenteaza aparitia unei sarcini gemelare

GALERIE
gemeni
  • gemeni
- +

Multe dintre viitoarele mamici isi doresc gemeni. Unele femei au scris in gene ca pot sa aduca pe lume gemeni, altele primesc sanse in plus dupa tratamente de fertilizare. Afla mai departe daca te poti inscrie printre norocoasele mamici care nasc gemeni. 

Nu e nimic neobisnuit ca in momentul in care planuiesti sa faci un copil sa nu iti fuga gandul, macar o singura data, la ideea de a avea gemeni. Mai ales ca sunt destul de multe cazuri de astfel de nasteri. In Asia sunt cate 6 perechi de gemeni la fiecare 1.000 de nasteri, in Statele Unite si Europa cate 10-20 , iar in Africa 40.
 
Sunt fie cazuri de gemeni identici (monozigoti), cand un ovul fetilizat se divide si da nastere la doi embrioni, fie cazuri de gemeni fraternali (dizigoti), cand doua ovule sunt fertilizate in acelasi timp.
 
Cand te poti astepta la o surpriza dubla?
 
O sarcina multipla poate aparea la orice femeie, oricand. Totusi, sunt anumiti factori care ar putea sa iti spuna inca dinainte sa concepi daca ai sanse mai mari sa fii mamica de gemeni. In plus, un studiu publicat in mai 2001, in Statele Unite, arata ca femeile care au gemeni pe cale naturala sunt mai sanatoase si traiesc mai mult.
 
1. Ereditatea. Daca mai sunt si alte cazuri de gemeni in familia ta, atunci ai sanse mari sa se intample si in cazul tau. Asta daca vorbim de linia materna, pentru ca in cazul in care numai partenerul tau are un astfel de istoric in familie, nu inseamna ca sansele sunt la fel mari.

2. Varsta. Pe masura ce inaintezi in varsta, sansele sa concepi gemeni cresc. Se poate ca aceasta ipoteza sa ti se para ca se bate cap in cap cu ceea ce stie toata lumea referitor la scaderea fertilitatii pe masura ce imbatranesti.
 
Totusi, cercetatorii au descoperit ca femeile peste 35 de ani produc un mai multi hormoni care stimuleaza ovulatia, iar acest lucru creste sansele eliberarii mai multor ovule deodata. Sansele sa ai gemeni cresc cu 4% intre 30 si 34 de ani si cu 5% cand treci de 35 de ani. In plus, multe femei care trec de aceasta varsta tind sa incerce mai multe tratamente de fertilitate, in urma carora sansele unei sarcini multiple sunt mai mari.
 
3. O sarcina multipla anterioara. Da! Daca ai mai nascut gemeni, te poate “lovi” inca o data o asemenea bucurie.
 
4. Tratamente de fertilitate. Daca ai urmat tratamente pentru a-ti spori fertilitatea, atunci sansele unei sarcini multiple sunt mari. Aproape un sfert dintre femeile care fac tratament pentru stimularea ovarelor sau apeleaza la tehnici de reproducere asistata (fertilizare in vitro) au sarcini multiple.
 
Explicatia? Medicamentele pentru stimularea ovulatiei pot determina, in multe cazuri, eliberarea mai multor ovule ce pot fi fecundate, iar in cazul fertilizarii in vitro se vor implanta mai multi embrioni pentru a creste sansele de reusita ale procedurii.
 
5. Greutatea. Un studiu publicat in 2005, de Colegiul American pentru Obstetrica si Ginecologie, a aratat ca femeile supraponderale si obeze au sanse mai mari sa conceapa gemeni, fata de cele cu o greutate normala.
 
6. Apartenenta la rasa. Statisticile au aratat ca rata de nasteri gemelare este mai mare in cazul femeilor afro-americane, fata de cele hispanice, caucaziene sau asiatice. O comunitate din sudul Nigeriei uimea lumea in 2007, cand se descoperea ca aici se nasc cei mai multi gemeni (5% dintre sarcini). Regiunea a fost declarata “taramul gemenilor” si multi cercetatori au pus acest record pe seama consumului de batate (cartofi dulci). Acestia contin un hormon natural care poate stimula ovulatia si duce la eliberarea a cate un ovul din fiecare ovar.
 
7. Dieta. Femeile care mananca multe produse lactate au de 5 ori mai multe sanse sa nasca gemeni, fata de cele care au o dieta bazata mai mult pe fructe si legume. Ipoteza a aparut in 2006 si apartine unor cercetatorii din New York. Acestia au explicat ca in cazul celor care consuma multe lacate, stimularea foliculara este crescuta, iar asta inseamna ca ovulatia creste.
 
O sarcina multipla nu e usoara si nici nasterea nu e floare la ureche. Bucuria e dubla, dar si grijile se dubleaza. Chiar si asa, gandeste-te ca vei o mama cu sanse mari de viata lunga.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri