De Sănătate

Punem punctul pe știi

Vrei să dormi liniștit? Ce analize medicale trebuie să facem în funcție de vârstă? Cum ne pregătim de recoltarea sângelui? Sfaturile medicilor ieșeni

luni, 20 mai 2024, 03:00
5 MIN
 Vrei să dormi liniștit? Ce analize medicale trebuie să facem în funcție de vârstă? Cum ne pregătim de recoltarea sângelui? Sfaturile medicilor ieșeni

Analizele medicale și consultațiile periodice sunt esențiale pentru sănătatea noastră, fiind o modalitate bună de a preveni eventuale afecțiuni, de a le descoperi în fază incipientă sau, dacă suntem sub tratament, de a vedea cum răspunde organismul la terapie. „E mai ușor să previi decât să tratezi” nu este doar o zicere din popor, ci o realitate pe care medicii se luptă ca pacienții lor să o conștientizeze. „Ziarul de Sănătate” vă prezintă în acest număr care sunt analizele medicale de bază pe care ar trebui să le facem și ce investigații medicale simple ne pot ajuta, dacă le realizăm periodic, să depistăm eventualele probleme de sănătate.

Cea mai simplă investigație medicală: examenul fizic regulat

Publicația noastră a discutat cu dr. Adriana Luca și dr. Mihaela Năstasă, care sunt medici de familie cu zeci de ani de experiență în tratarea pacienților de toate vârstele. Medicii au punctat faptul că analizele medicale efectuate la timp și diferitele programe de screening pentru boli atunci când există factori de risc pot salva vieți și pot scuti de un chin pacienții.

Primul pas care trebuie făcut este simplu: un examen fizic regulat la medicul de familie sau cel specialist. Acesta presupune o evaluare a stării generale de sănătate, cu măsurarea tensiunii arteriale, a pulsului și a temperaturii corpului.

dr. Mihaela Năstasă

dr. Mihaela Năstasă

„De asemenea, medicul poate examina diferite părți ale corpului, ascultând inima și plămânii cu un stetoscop, examinând gâtul, urechile, ochii și palpând abdomenul și glandele limfatice. Un examen fizic regulat poate oferi informații importante despre starea generală de sănătate și poate ajuta la identificarea precoce a problemelor sau a factorilor de risc. Fiecare persoană beneficiază anual de o consultație de prevenție la medicul de familie care înseamnă, pe lângă examenul clinic al pacientului, și un set de analize medicale în funcție de vârstă”, a declarat dr. Adriana Luca.

Ce analize trebuie să facă copiii până la 18 ani

De la naștere, bebelușii sunt monitorizați de medicul de familie sau de cel pediatru și se fac examene clinice periodice. Acestea presupun analize medicale, testare audiologică, oftalmologică, examen ecografic transfontanelar. O altă recomandare este efectuarea ecografiei de șold este recomandată în primele 4-6 săptămâni de viață.

În cazul copilului cu vârsta cuprins între 2 și 5 ani se poate face screeningul anemiei feriprive sau screeningul rahitismului, totul în funcție de concluziile examenului clinic.

„Pentru screeningul anemiei feriprive se recomandă ca analize medicale hemoleucograma și feritina, iar pentru screeningul rahitismului calciul ionic, total, fosfor și fosfataza alcalină. Între vârsta de 6 și 9 ani se face screeningul sindromului dismetabolic al copiilor cu indice de masă corporală crescut, pentru a încerca o prevenție a obezității. Analizele recomandate sunt: proteine totale, LDL, trigliceride, glicemie, transaminaze hepatice și hormonii tiroidieni TSH și FT4. Între 10 și 17 ani se repetă analizele pentru screeningul sindromului dismetabolic. Nu trebuie uitat nici screeningul anemiei, în special la fetițe, care înseamnă hemoleucogramă și feritină”, a punctat dr. Mihaela Năstasă.

Până la 40 de ani, adulții tineri ar trebui să facă consultații cel puțin o dată la trei ani

La grupa de vârstă 18 – 40 de ani, consultațiile de prevenție ale adultului asimptomatic se fac o dată la 3 ani. După examinarea clinică se poate indica o baterie de analize. Dr. Adriana Luca atenționează că aceasta cuprind un set mai amplu decât cele realizate anterior, până la 17 ani.

„Vorbim aici de hemoleucogramă, VSH, glicemie, colesterol seric total, LDL colesterol, creatinină serică, TGO, TGP, raport albumina/creatinină urinară, teste de urină pentru evaluarea funcției renale. Se fac și teste pentru depistarea cancerului, cum ar fi examenul de sân și testul Babeș Papanicolau pentru femei și examenul rectal digital pentru bărbați. De asemenea se poate face și screening pentru boli cu transmitere sexuală (BTS) dacă este cazul. Tot la această grupă de vârstă avem vaccinarea anti HPV”, a precizat dr. Adriana Luca.

În momentul în care vorbim de pacienți cu vârsta cuprinsă între 40 și 65 de ani, vizitele la medic pentru control periodic se înmulțesc. Conform dr. Luca, se merge o dată pe an la medic și analizele de prevenție includ hemoleucograma, VSH, glicemie, colesterol seric total, LDL colesterol, creatinina serica, PSA (bărbați), TGO, TGP, TSH (femei).

„La această grupă de vârstă vorbim și de screening pentru cancerul colorectal, iar medicul evaluează riscului cardiovascular, adică electrocardiogramă (EKG) și teste pentru factorii de risc ai bolii cardiace”, a punctat specialistul.

După 60 de ani mergem la consultații preventiv de două ori pe an

Atunci când vorbim de persoane de peste 60 de ani, discuția vizează obligatoriu două consultații pe an, în cadrul cărora se face o evaluare nutrițională și de alimentație sănătoasă, iar bateria de analize este aceeași ca cea între 40 și 60 de ani. Ca recomandare, medicii au precizat pentru „Ziarul de Sănătate” că se va adăuga o testare a densității osoase pentru evaluarea riscului de osteoporoză, screening pentru demență și alte probleme cognitive, cât și vaccinări recomandate pentru vârsta înaintată, cum ar fi cel împotriva gripei și cel împotriva pneumoniei.

dr. Adriana Luca

dr. Adriana Luca

Medicii recomandă să facem aceste verificări medicale preventive în stare de sănătate, înainte de a apărea simptomele unei afecțiuni. Aceste examinări regulate pot ajuta la depistarea precoce a problemelor de sănătate și la intervenția promptă pentru prevenirea complicațiilor. De exemplu, un control regulat al tensiunii arteriale poate ajuta la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale sau a altor probleme cardiace grave. De asemenea, teste de screening pentru cancer sau pentru alte boli pot ajuta la identificarea lor în stadii incipiente, când tratamentul are cele mai mari șanse de succes.

Cum ne pregătim de analizele medicale?

Pentru a obține rezultate relevante și care să reflecte starea de sănătate la analizele medicale, medicii recomandă ca înainte de a ne prezenta la laborator, pentru recoltare, să ne hidratăm și să nu efectuăm un efort fizic intens.

„După ora 18.00, persoana respectivă nu mai mănâncă. Dimineața când se trezește, pe lângă toaleta pe care și-o face, dacă are și o probă de urină obligatoriu trebuie să se spele în zona intimă. Bea apă obligatoriu pentru că o noapte întreagă a dormit și nu s-a hidratat. Din acest motiv, dimineața când s-a trezit bea un pahar de apă, nu mănâncă, deoarece orice aliment poate modifica glicemia. Se ia și tratamentul medicamentos pentru afecțiuni cronice, dar dacă avem de luat un antibiotic sau tratament cu fier e bine să amânăm”, a punctat dr. Mihaela Năstasă.

Aceasta a mai specificat faptul că trebuie de asemenea să evităm exercițiile fizice intense cu 24 de ore înainte de prelevarea analizelor medicale, să nu consumăm alcool și să ne îmbrăcăm cu haine care permit accesul facil la brațe sau la zona în care va fi prelevat sângele.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii