anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

sambata, 28.01.2023

Vrei să pierzi un prieten? Împrumută-i bani! Un ieşean a trăit zicala 100% pe pielea lui. Ce a decis instanţa?

GALERIE
bani_imprumut
 • bani_imprumut
- +

De cinci ani, un ieşean încearcă să-şi recupereze banii împrumutaţi unor prieteni. La rugămintea acestora, le-a împrumutat toate economiile. Apoi, s-a împrumutat la rându-i, pentru a-i mai putea ajuta o dată. Până la urmă, nici măcar nu i-au mai răspuns la telefon, iar în faţa judecătorilor au afirmat că împrumutul nu-i priveşte.

 

Conform plângerii depuse la Judecătorie de M.M., era vechi prieten cu G.M.C. şi fiul acesteia, D.Z. Petreceau împreună zilele festive, aniversările, onomasticile sau sărbătorile religioase, iar într-o vreme ieşeau aproape zilnic la un grătar. În februarie 2017, G.M.C. şi D.Z. l-au rugat să le împrumute nişte bani, de care aveau nevoie în desfăşurarea activităţii întreprinderii individuale deţinute de G.M.C. Ieşeanul avea în casă economii de 25.000 lei şi le-a dat banii cu plăcere, înţelegându-se să-i primească înapoi în decurs de o lună.

În martie însă, departe de a-i înapoia banii, G.M.C. şi D.Z. i-au cerut alt împrumut, plângându-se că au probleme financiare cu întreprinderea individuală şi nu au destui bani pentru lucrările agricole. M.M. i-a mai ajutat o dată. Nu mai avea bani, dar a împrumutat de la un apropiat 56.000 lei şi 2.640 euro, dându-le banii celor doi. De această dată, au stabilit un termen de 6 luni pentru returnarea banilor. Şi acest termen a trecut, fără ca M.M. să-şi vadă banii înapoi. Prietenii l-au tot amânat, i-au promis că îi vor rambursa împrumutul în rate, dar până la urmă au ajuns să nu-i mai răspundă nici la telefon ori la mesaje. Rămas fără soluţii, în februarie 2020, M.M. s-a adresat instanţei.

Aveau contract scris

Ieşeanul fusese inspirat să nu dea banii doar pe vorbe, el încheind cu întreprinderea individuală a lui G.M.C. mai multe contracte de împrumut pentru totalul de 81.000 lei şi 2.640 euro. Conform legii, pretenţiile financiare mai mari de 250 de lei nu pot fi dovedite exclusiv cu martori, fiind necesare înscrisuri. M.M. şi-a chemat în judecată prietenii, dar şi întreprinderea individuală administrată de G.M.C. În instanţă, D.Z. a afirmat că împrumuturile nu-l privesc, fiind străin de ele. Fuseseră acordate întreprinderii individuale. De asemenea, cum întreprinderea individuală nu are personalitate juridică, ea nu putea fi chemată în judecată, răspunderea aparţinând administratorului. G.M.C. nu s-a prezentat deloc în instanţă. Acest fapt a fost considerat de judecători, conform Codului de Procedură Civilă, drept un început de dovadă în favoarea lui M.M. Declaraţiile martorilor chemaţi în instanţă i-au convins pe magistraţii Judecătoriei la fel de mult ca textul contractelor. Ei au apreciat ca certă datoria contractată de G.M.C., constatând totodată că nu s-a făcut dovada rambursării vreunei sume. Prin urmare, G.M.C. şi D.Z. au fost obligaţi să-i achite lui M.M. 81.000 lei şi 2.640 euro.

Au atacat sentinţa cu apel

Sentinţa Judecătoriei a fost atacată în faţa Tribunalului de cei doi. În cererea de apel, G.M.C. şi D.Z. au afirmat din nou că împrumuturile fuseseră acordate întreprinderii individuale, nu lor, ca persoane fizice. Nu se putea dovedi că G.M.C. şi D.Z. ar fi beneficiat personal de pe urma banilor. Concluzia magistraţilor Tribunalului a fost similară celei a judecătorilor instanţei inferioare: banii fuseseră daţi persoanelor fizice pentru a le ajuta la activitatea întreprinderii individuale. Cei doi erau buni de plată.

După apel, a urmat recursul, în faţa Curţii de Apel. Aici, procesul a durat puţin. Magistraţii acestei instanţe au decis ieri, la primul termen de judecată, respingerea recursului. G.M.C. şi D.Z. vor trebui să-i returneze banii lui M.M., plus cheltuielile de judecată.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Salvaţi de nea Cornel

Nicolae GRECU

Salvaţi de nea Cornel

Prea multe bune și rele în perspectivă se leagă de așteptata promovare a fotbaliștilot Politehnicii

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X)

Respins pe toate planurile, tânărul Gh. Ivănescu mai face o ultimă încercare de a convinge, scriindu‑le câte o scrisoare domnișoarei Viorica, mamei și tatălui acesteia.

Ortodoxie și dezvoltare economică. Un antagonism fals? (3)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ortodoxie și dezvoltare economică. Un antagonism fals? (3)

Lumea ortodoxă, înghesuită vreme de secole sub povara unor imperii agresive, extensive, marginalizată în contactul cu Occidentul, nu a reușit să se racordeze în timp util la sistemul capitalist. 

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

pulspulspuls

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

Aloo, barou’, se aude? Scădeţi-i, dom’le, cota de advocat de top lui dom reftor Todorel, că nu se mai poate cu el la tarifele alea, şi asta doar ca să deschidă dosarul! Ia’n cetiţi şi vă cruciţi cam cum a păţit-o dom’ reftor, în calitatea lui de advocat de top naţional, dacă nu cumva chiar evropenesc, la un proces dintr-un judeţ din zonă! 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.