anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 01.10.2022

Vrei să reclami un medic? Plăteşti scump. „Taxa pe plângere“ va fi menţinută

GALERIE
stomatolog, reclamatie
 • stomatolog, reclamatie
- +

Dacă reclami un medic stomatolog, el nu va fi cercetat de colegii săi decât dacă achiţi costul acestui serviciu, de 600 lei. Asociaţiile pacienţilor consideră abuzivă această taxă

Colegiul Medicilor Dentişti (CMD) Iaşi menţine în continuare taxa de 600 de lei, pe care pacientul este obligat să o plătească dacă vrea ca stomatologul reclamat să fie cercetat. Taxa se păstrează, cu toate că Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor o consideră abuzivă şi ilegală, afirmând că descurajează bolnavii să mai caute dreptatea. Astfel, pacienţii sunt nevoiţi să se gândească de două ori înainte de a acuza un medic stomatolog care le-ar fi adus un prejudiciu. Pentru orice fel de cercetare care va fi demarată asupra unui dentist, reclamantul este obligat să plătească, fără de care cazul nu va fi investigat, pentru ca medicul să fie tras la răspundere, dacă se constată că a greşit. Stomatologii susţin că măsura a fost aplicată pentru ca între pacient şi medic să existe o colaborare mai bună şi să nu se mai facă plângeri nefondate.


Chiar dacă vor să li se facă dreptate, iar cazurile să fie anchetate, mulţi sunt de părere că greşeala unui stomatolog nu ar trebui plătită tot de ei. Preşedintele CMD Iaşi a afirmat că prin această măsură nu se doreşte alungarea pacientului, ci vor să rezolve lipsa de comunicare dintre reclamant şi reclamat, să-i facă pe aceştia să ajungă la o înţelegere, dar şi pentru că multe dintre reclamaţii sunt nefondate. „Reclamaţia în sine nu se taxează, iar şedinţa de mediere dintre medic şi pacient este gratuită. Banii sunt necesari însă atunci când bolnavul nu ajunge la o înţelegere cu medicul, nu doreşte să negocieze şi să cadă la pace, ci vrea ca acesta să plătească pentru fapta sa. Dacă dorinţa reclamantului este să înceapă o investigaţie, atunci trebuie să achite 600 de lei“, a declarat dr. Constantin Rădăuceanu, medic primar stomatologie şi preşedinte al CMD Iaşi. Potrivit acestuia, Colegiul Medicilor Stomatologi are rolul de a apăra medicii şi nu pacienţii. „Comisia de Specialitate care examinează cazul nu este obligată să facă gratuit investigaţii. Decizia nu a fost luată de Colegiul Medicilor Dentişti din Iaşi, ci de cel de la nivel central. Mulţi se acuză fără un motiv anume şi vin după o perioadă lungă de timp şi spun că operaţia a fost făcută prost, dar ei deja s-au folosit de proteză, spre exemplu, câtva timp. Noi dorim să-i împăcăm. Dacă pacientul nu vrea, nu are decât să se adreseze judecătoriei, unde, la fel, va plăti o sumă de bani“, a adăugat dr. Rădăuceanu.


Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor nu este de acord cu această măsură. „Este ilegal, este un abuz şi nu este uman. Bineînţeles că pacienţii sunt descurajaţi şi că nu vor mai reclama medicii, fiindcă mulţi nu-şi permit să plătească. Accesul la justiţie este îngrădit, precum şi drepturile cetăţeneşti. Un medic care greşeşte trebuie să fie investigat, să se rezolve problema. Acelaşi lucru trebuie să se întâmple şi atunci când pacientul crede că medicul a greşit, chiar dacă poate nu este aşa. Instituţiile abilitate trebuie să-şi facă treaba, să verifice toate ipotezele, iar acest lucru nu ar trebui condiţionat de o anumită sumă“, a declarat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor. În judeţ, la CMD Iaşi se prezintă maximum doi pacienţi pe lună care sunt nemulţumiţi, dar niciodată nu s-a retras dreptul de liberă practică vreunui medic dentist.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.