Vrei să reclami un medic? Plăteşti scump. „Taxa pe plângere“ va fi menţinută
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Vrei să reclami un medic? Plăteşti scump. „Taxa pe plângere“ va fi menţinută

GALERIE
stomatolog, reclamatie
  • stomatolog, reclamatie
- +

Dacă reclami un medic stomatolog, el nu va fi cercetat de colegii săi decât dacă achiţi costul acestui serviciu, de 600 lei. Asociaţiile pacienţilor consideră abuzivă această taxă

Colegiul Medicilor Dentişti (CMD) Iaşi menţine în continuare taxa de 600 de lei, pe care pacientul este obligat să o plătească dacă vrea ca stomatologul reclamat să fie cercetat. Taxa se păstrează, cu toate că Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor o consideră abuzivă şi ilegală, afirmând că descurajează bolnavii să mai caute dreptatea. Astfel, pacienţii sunt nevoiţi să se gândească de două ori înainte de a acuza un medic stomatolog care le-ar fi adus un prejudiciu. Pentru orice fel de cercetare care va fi demarată asupra unui dentist, reclamantul este obligat să plătească, fără de care cazul nu va fi investigat, pentru ca medicul să fie tras la răspundere, dacă se constată că a greşit. Stomatologii susţin că măsura a fost aplicată pentru ca între pacient şi medic să existe o colaborare mai bună şi să nu se mai facă plângeri nefondate.


Chiar dacă vor să li se facă dreptate, iar cazurile să fie anchetate, mulţi sunt de părere că greşeala unui stomatolog nu ar trebui plătită tot de ei. Preşedintele CMD Iaşi a afirmat că prin această măsură nu se doreşte alungarea pacientului, ci vor să rezolve lipsa de comunicare dintre reclamant şi reclamat, să-i facă pe aceştia să ajungă la o înţelegere, dar şi pentru că multe dintre reclamaţii sunt nefondate. „Reclamaţia în sine nu se taxează, iar şedinţa de mediere dintre medic şi pacient este gratuită. Banii sunt necesari însă atunci când bolnavul nu ajunge la o înţelegere cu medicul, nu doreşte să negocieze şi să cadă la pace, ci vrea ca acesta să plătească pentru fapta sa. Dacă dorinţa reclamantului este să înceapă o investigaţie, atunci trebuie să achite 600 de lei“, a declarat dr. Constantin Rădăuceanu, medic primar stomatologie şi preşedinte al CMD Iaşi. Potrivit acestuia, Colegiul Medicilor Stomatologi are rolul de a apăra medicii şi nu pacienţii. „Comisia de Specialitate care examinează cazul nu este obligată să facă gratuit investigaţii. Decizia nu a fost luată de Colegiul Medicilor Dentişti din Iaşi, ci de cel de la nivel central. Mulţi se acuză fără un motiv anume şi vin după o perioadă lungă de timp şi spun că operaţia a fost făcută prost, dar ei deja s-au folosit de proteză, spre exemplu, câtva timp. Noi dorim să-i împăcăm. Dacă pacientul nu vrea, nu are decât să se adreseze judecătoriei, unde, la fel, va plăti o sumă de bani“, a adăugat dr. Rădăuceanu.


Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor nu este de acord cu această măsură. „Este ilegal, este un abuz şi nu este uman. Bineînţeles că pacienţii sunt descurajaţi şi că nu vor mai reclama medicii, fiindcă mulţi nu-şi permit să plătească. Accesul la justiţie este îngrădit, precum şi drepturile cetăţeneşti. Un medic care greşeşte trebuie să fie investigat, să se rezolve problema. Acelaşi lucru trebuie să se întâmple şi atunci când pacientul crede că medicul a greşit, chiar dacă poate nu este aşa. Instituţiile abilitate trebuie să-şi facă treaba, să verifice toate ipotezele, iar acest lucru nu ar trebui condiţionat de o anumită sumă“, a declarat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor. În judeţ, la CMD Iaşi se prezintă maximum doi pacienţi pe lună care sunt nemulţumiţi, dar niciodată nu s-a retras dreptul de liberă practică vreunui medic dentist.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Armistiţiu ca să ce?

Cosmin PAȘCA

Armistiţiu ca să ce?

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste (nebună) victoriană

Codrin Liviu CUȚITARU

O poveste (nebună) victoriană

Scriitorii sunt, din ce în ce mai mult, „regizorii” unor filme cu intrigi şocante, derulate, dinamic, în imagini pe hârtie, imagini creionate prin complicitate cu abilităţile onirice ale „consumatorului”, adică ale cititorului însuşi. Intervalul epic a ajuns spaţiul de desfăşurare a unor blitzkrieg-uri devastatoare cu imaginaţia celui de dincolo de fila cărţii.

Arta surâsului

Nicolae TURTUREANU

Arta surâsului

Această încercare de portret, săvârşită de mine în urmă cu cinci ani, şi reluată aici şi-acum, s-a vrut o punere în lumină a Vioricăi S. Constantinescu (27 mai 1943 - 22 oct. 2021). Pentru că Viorica însăşi emana lumină. Asta nu-i o metaforă (răsuflată), ci chiar modul de-a fi al unei fiinţe empatice, solare, exclamative şi interogative cât să nu tulbure „corola de minuni a lumii” celuilalt. A acceptat spontan să colaboreze la „Cronica veche”, bucurându-ne paginile cu traducţiuni şi comentarii „din lumi ce vorbeau în versuri”. Într-o vară şi într-o doară, mi-a spus (telefonic) că are o casă cu grădină, la Agapia, se duce să se odihnească în raiul acela. Îmi place să cred că-i tot acolo.

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Alin ANDRIEȘ

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Instabilitatea politică este considerată de economişti un factor care afectează negativ economia. Instabilitatea politică este definită în studiile economice ca fiind probabilitatea ca un guvern să fie demis şi înlocuit cu un alt guvern din cauza conflictelor sau a competiţiei vehemente dintre diferiţi politicieni sau partide politice.

pulspulspuls

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Stăteam aseară la filosofat câte-n lună şi-n stele cu amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, iar la un moment dat, de la Prolegomenele lui Kant şi Zarathustra lui Nietzsche, am început a analiza, în context, şi oareşce psihologie socială legată de feţele unora sau altora de prin politichia locală. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.