anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 18.05.2022

Advertorial

VREM NORMALITATE

GALERIE
Traian Dobre
 • Traian Dobre
- +

Românul are trei mari valenţe. Se pricepe la agricultură, la fotbal şi politică. În materie de agricultură, Cel de Sus ne-a demonstrat că suntem dependenţi de El, fiindcă responsabilii ministerului de resort, de vreo 24 de ani încoace, au văzut doar în poze un sistem modern de irigare ori maşini agricole performante ori, n-au avut ochi spre a vedea realitatea. E mai simplu să vinzi ieftin terenul agricol al ţării către te miri ce neica nimeni venit Dumnezeu ştie de unde, dar care faţă de noi, românii, are habar pe ce bogăţie pune mâna. Chiar mă întreb, oamenii aceştia “de sus” nu au niciun urmaş căruia să-i lase  pământul din moşi strămoşi? Să le aducem aminte acestora parafrazând spusele voievodului Ştefan cel Mare că România “n-a fost a mea şi nu e a voastră, ci a urmaşilor noştri şi a  urmaşilor urmaşilor noştri“.

La capitolul fotbal ne-am convins! Suntem buni, mari şi tari doar în declaraţii, căci până la urmă şi acestea produc euroi. Nici nu mai ştiu pentru a câta oară vedem campionatul mondial la televizor. Ce mai contează egalul cu Argentina?

 În ceea ce priveşte a treia mare valenţă – politica – pe care am descoperit­-o după ’89 sunt multe de spus. Politica a ajuns să ne domine viaţa. ANORMAL! Fiecare pas ne este marcat de deciziile politice ale celor ce vremelnic ne conduc. Luptele politice au înghiţit aproape întreg spaţiul din mass-media ultimelor luni şi nu numai. Agitaţia de la centru s-a transmis la instituţiile din teritoriu şi mai departe până la talpa ţării. Toată lumea a început să se întrebe: cine pleacă, cine rămâne, ce alte schimbări sau permutări se vor face?

Dacă nu ar exista principiul “plecă ai voştri, vin ai noştri”, toată lumea ar fi calmă şi, de ce nu, cu gândul la muncă, ceea ce ar fi un lucru NORMAL. Numai că postura unui om de afaceri dependent de relaţia politică nu e tocmai neaoşă şi atunci când “ai tăi” nu mai sunt la putere începi să-ţi pui niscai întrebări: o mai fi bine, o fi mai rău, mai ales când te gândeşti la dependenţa de banii publici. Un lucru iarăşi ANORMAL! La rândul lor angajaţii dependentului de politic cu certitudine se întreabă cât vor mai supravieţui într-o societate comercială care nu a reuşit să-şi clădească relaţiile bazate pe principiile economiei de piaţă. Din nou ANORMAL!

Să nu mai aducem în discuţie faptul că aparţinând vreunui partid aflat la putere ai toate şansele să devii sclav pe propria moşie, cu afacere cu tot, mai ales că partidul te vrea cotizant! Dar s-a gândit cineva la cei mulţi sau, de fapt, puţini câţi au mai rămas dintre români ca şi angajaţi, că totuşi acest român vrea să muncească la el în ţară, iar munca trebuie să-i fie răsplătită?

Cred că trăim într-o ţară de inconştienţi, care consideră că votul cumpărat le dă şi legitimitate. Bunul mers al unei societăţi trebuie influienţat de politic, în sensul de a crea condiţii, conform Constituţiei, care să nu lezeze dreptul la viaţă, dreptul la muncă şi protecţie socială, dreptul la apărare şi liberă circulaţie, dreptul la învăţătură şi accesul la cultură, dreptul la ocrotirea sănătăţii, dreptul la vot şi libertatea conştiinţei, etc. Politicul ar trebui să se ocupe nu doar de perpetuarea puterii, manipulînd masele la televizor, ci consultând în profunzime problemele celor pe care îi reprezintă şi rezolvîndu-le în egală măsură.

Dar suntem în an dublu electoral, iar populaţia trebuie în sfîrşit să se deştepte. Astăzi intoxicările inundă canalele media funcţie de interese, sunt puşi pe linie moartă cei care au “trădat”, sunt aduse noi cadre de “încredere” şi viaţa merge mai departe, politic vorbind. Zic că interesul naţional nu a disparut, iar politicul ar trebui să susţină acest interes. Altfel vom sta mult şi bine cu mîna întinsă.

Tocmai de aceea în această lume ANORMALĂ, se impune să fim adepţii NORMALITĂŢII!

 

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spaima Constituţiei

Cătălin ONOFREI

Spaima Constituţiei

Asta-i pohta ce-au pohtit?

opinii

Omnia Vincit Amor

Florin CÎNTIC

Omnia Vincit Amor

Ca cercetător care a lucrat pe arhiva Mircea Eliade existentă la Colecţiile Speciale ale bibliotecii Regenstein a Universităţii din Chicago, mă întreb în fiecare an, pe 22 aprilie, ce mai rămâne din amintirea marelui istoric al religiilor azi, când discursul demolator este atât de hotărât cu predecesorii „incorecţi politic”. Însă, oricât de înverşunaţi ar fi detractorii lui, un singur lucru nu i-l pot lua: iubirea pe care i-a purtat-o Christinel.

Dorul şi amintirea de-a pururi

Grigore ILISEI

Dorul şi amintirea de-a pururi

În acest Floral 2022, în ziua de 18, cu 80 de ani în urmă, a venit pe lume în Bălăbăneşti, judeţul Covurlui, Ecaterina Şerbu, din 22 noiembrie 1965 Ecaterina Ilisei. S-a petrecut acea naştere de prunc în locul cu pricina, pentru că aici, în aşezarea dintre dealuri şi văi ameţitoare, îi duseseră soarta şi misia pe Constantin Şerbu, subofiţer de jandarmi şi şef de post, şi pe soţia lui Aneta, născută Moldoveanu, din părţile Constanţei, părinţii Ecaterinei. 

Enescu în presa română (I)

Alex VASILIU

Enescu în presa română (I)

Selecţii din interviurile acordate în România de George Enescu au fost publicate sporadic de-a lungul timpului, însă muzicologul şi compozitorul Laura Manolache a avut iniţiativa ordonării cronologice în două volume a unui număr impresionant de răspunsuri la întrebările jurnaliştilor. 

pulspulspuls

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

La sfârşitul săptămânii trecute, mai precis vineri, spre seară, consilierul de taină al primarului Chirica, inegalabilul Radu Botez, a produs o cugetare care a zguduit gândirea geoeconomică actuală în contextul războiului din Ucraina. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X