VREM NORMALITATE
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 06.03.2021

Advertorial

VREM NORMALITATE

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

Românul are trei mari valenţe. Se pricepe la agricultură, la fotbal şi politică. În materie de agricultură, Cel de Sus ne-a demonstrat că suntem dependenţi de El, fiindcă responsabilii ministerului de resort, de vreo 24 de ani încoace, au văzut doar în poze un sistem modern de irigare ori maşini agricole performante ori, n-au avut ochi spre a vedea realitatea. E mai simplu să vinzi ieftin terenul agricol al ţării către te miri ce neica nimeni venit Dumnezeu ştie de unde, dar care faţă de noi, românii, are habar pe ce bogăţie pune mâna. Chiar mă întreb, oamenii aceştia “de sus” nu au niciun urmaş căruia să-i lase  pământul din moşi strămoşi? Să le aducem aminte acestora parafrazând spusele voievodului Ştefan cel Mare că România “n-a fost a mea şi nu e a voastră, ci a urmaşilor noştri şi a  urmaşilor urmaşilor noştri“.

La capitolul fotbal ne-am convins! Suntem buni, mari şi tari doar în declaraţii, căci până la urmă şi acestea produc euroi. Nici nu mai ştiu pentru a câta oară vedem campionatul mondial la televizor. Ce mai contează egalul cu Argentina?

 În ceea ce priveşte a treia mare valenţă – politica – pe care am descoperit­-o după ’89 sunt multe de spus. Politica a ajuns să ne domine viaţa. ANORMAL! Fiecare pas ne este marcat de deciziile politice ale celor ce vremelnic ne conduc. Luptele politice au înghiţit aproape întreg spaţiul din mass-media ultimelor luni şi nu numai. Agitaţia de la centru s-a transmis la instituţiile din teritoriu şi mai departe până la talpa ţării. Toată lumea a început să se întrebe: cine pleacă, cine rămâne, ce alte schimbări sau permutări se vor face?

Dacă nu ar exista principiul “plecă ai voştri, vin ai noştri”, toată lumea ar fi calmă şi, de ce nu, cu gândul la muncă, ceea ce ar fi un lucru NORMAL. Numai că postura unui om de afaceri dependent de relaţia politică nu e tocmai neaoşă şi atunci când “ai tăi” nu mai sunt la putere începi să-ţi pui niscai întrebări: o mai fi bine, o fi mai rău, mai ales când te gândeşti la dependenţa de banii publici. Un lucru iarăşi ANORMAL! La rândul lor angajaţii dependentului de politic cu certitudine se întreabă cât vor mai supravieţui într-o societate comercială care nu a reuşit să-şi clădească relaţiile bazate pe principiile economiei de piaţă. Din nou ANORMAL!

Să nu mai aducem în discuţie faptul că aparţinând vreunui partid aflat la putere ai toate şansele să devii sclav pe propria moşie, cu afacere cu tot, mai ales că partidul te vrea cotizant! Dar s-a gândit cineva la cei mulţi sau, de fapt, puţini câţi au mai rămas dintre români ca şi angajaţi, că totuşi acest român vrea să muncească la el în ţară, iar munca trebuie să-i fie răsplătită?

Cred că trăim într-o ţară de inconştienţi, care consideră că votul cumpărat le dă şi legitimitate. Bunul mers al unei societăţi trebuie influienţat de politic, în sensul de a crea condiţii, conform Constituţiei, care să nu lezeze dreptul la viaţă, dreptul la muncă şi protecţie socială, dreptul la apărare şi liberă circulaţie, dreptul la învăţătură şi accesul la cultură, dreptul la ocrotirea sănătăţii, dreptul la vot şi libertatea conştiinţei, etc. Politicul ar trebui să se ocupe nu doar de perpetuarea puterii, manipulînd masele la televizor, ci consultând în profunzime problemele celor pe care îi reprezintă şi rezolvîndu-le în egală măsură.

Dar suntem în an dublu electoral, iar populaţia trebuie în sfîrşit să se deştepte. Astăzi intoxicările inundă canalele media funcţie de interese, sunt puşi pe linie moartă cei care au “trădat”, sunt aduse noi cadre de “încredere” şi viaţa merge mai departe, politic vorbind. Zic că interesul naţional nu a disparut, iar politicul ar trebui să susţină acest interes. Altfel vom sta mult şi bine cu mîna întinsă.

Tocmai de aceea în această lume ANORMALĂ, se impune să fim adepţii NORMALITĂŢII!

 

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.