VREM NORMALITATE
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

Advertorial

VREM NORMALITATE

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

Românul are trei mari valenţe. Se pricepe la agricultură, la fotbal şi politică. În materie de agricultură, Cel de Sus ne-a demonstrat că suntem dependenţi de El, fiindcă responsabilii ministerului de resort, de vreo 24 de ani încoace, au văzut doar în poze un sistem modern de irigare ori maşini agricole performante ori, n-au avut ochi spre a vedea realitatea. E mai simplu să vinzi ieftin terenul agricol al ţării către te miri ce neica nimeni venit Dumnezeu ştie de unde, dar care faţă de noi, românii, are habar pe ce bogăţie pune mâna. Chiar mă întreb, oamenii aceştia “de sus” nu au niciun urmaş căruia să-i lase  pământul din moşi strămoşi? Să le aducem aminte acestora parafrazând spusele voievodului Ştefan cel Mare că România “n-a fost a mea şi nu e a voastră, ci a urmaşilor noştri şi a  urmaşilor urmaşilor noştri“.

La capitolul fotbal ne-am convins! Suntem buni, mari şi tari doar în declaraţii, căci până la urmă şi acestea produc euroi. Nici nu mai ştiu pentru a câta oară vedem campionatul mondial la televizor. Ce mai contează egalul cu Argentina?

 În ceea ce priveşte a treia mare valenţă – politica – pe care am descoperit­-o după ’89 sunt multe de spus. Politica a ajuns să ne domine viaţa. ANORMAL! Fiecare pas ne este marcat de deciziile politice ale celor ce vremelnic ne conduc. Luptele politice au înghiţit aproape întreg spaţiul din mass-media ultimelor luni şi nu numai. Agitaţia de la centru s-a transmis la instituţiile din teritoriu şi mai departe până la talpa ţării. Toată lumea a început să se întrebe: cine pleacă, cine rămâne, ce alte schimbări sau permutări se vor face?

Dacă nu ar exista principiul “plecă ai voştri, vin ai noştri”, toată lumea ar fi calmă şi, de ce nu, cu gândul la muncă, ceea ce ar fi un lucru NORMAL. Numai că postura unui om de afaceri dependent de relaţia politică nu e tocmai neaoşă şi atunci când “ai tăi” nu mai sunt la putere începi să-ţi pui niscai întrebări: o mai fi bine, o fi mai rău, mai ales când te gândeşti la dependenţa de banii publici. Un lucru iarăşi ANORMAL! La rândul lor angajaţii dependentului de politic cu certitudine se întreabă cât vor mai supravieţui într-o societate comercială care nu a reuşit să-şi clădească relaţiile bazate pe principiile economiei de piaţă. Din nou ANORMAL!

Să nu mai aducem în discuţie faptul că aparţinând vreunui partid aflat la putere ai toate şansele să devii sclav pe propria moşie, cu afacere cu tot, mai ales că partidul te vrea cotizant! Dar s-a gândit cineva la cei mulţi sau, de fapt, puţini câţi au mai rămas dintre români ca şi angajaţi, că totuşi acest român vrea să muncească la el în ţară, iar munca trebuie să-i fie răsplătită?

Cred că trăim într-o ţară de inconştienţi, care consideră că votul cumpărat le dă şi legitimitate. Bunul mers al unei societăţi trebuie influienţat de politic, în sensul de a crea condiţii, conform Constituţiei, care să nu lezeze dreptul la viaţă, dreptul la muncă şi protecţie socială, dreptul la apărare şi liberă circulaţie, dreptul la învăţătură şi accesul la cultură, dreptul la ocrotirea sănătăţii, dreptul la vot şi libertatea conştiinţei, etc. Politicul ar trebui să se ocupe nu doar de perpetuarea puterii, manipulînd masele la televizor, ci consultând în profunzime problemele celor pe care îi reprezintă şi rezolvîndu-le în egală măsură.

Dar suntem în an dublu electoral, iar populaţia trebuie în sfîrşit să se deştepte. Astăzi intoxicările inundă canalele media funcţie de interese, sunt puşi pe linie moartă cei care au “trădat”, sunt aduse noi cadre de “încredere” şi viaţa merge mai departe, politic vorbind. Zic că interesul naţional nu a disparut, iar politicul ar trebui să susţină acest interes. Altfel vom sta mult şi bine cu mîna întinsă.

Tocmai de aceea în această lume ANORMALĂ, se impune să fim adepţii NORMALITĂŢII!

 

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Moldova: ”Avem autostradă, doar că-i la Bacău”

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.