Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Porţile de sârmă ghimpată de la vama Ungheni au fost deschise larg alaltăieri

"Vrem să intrăm în patria mamă. Ne primiţi?" (FOTO)

GALERIE
IMG_0396IMG_0395IMG_0393IMG_0392IMG_0390IMG_0387IMG_0388IMG_0389IMG_0398IMG_0399
  • IMG_0396
  • IMG_0395
  • IMG_0393
  • IMG_0392
  • IMG_0390
  • IMG_0387
  • IMG_0388
  • IMG_0389
  • IMG_0398
  • IMG_0399
- +

Momente de-a dreptul impresionante la primirea triumfală a sutelor de basarabeni care au ajuns alaltăieri în judeţul Iaşi, pe podul feroviar de la Ungheni, după un marş de la Chişinău. Grupul şi-au continuat drumul, ajungând ieri la Bucureşti. Preşedintele Iohannis: "Sunt foarte impresionat. Drumul nostru are o destinaţie comună".

Sute de simpatizanţi ai mişcării unirii Republicii Moldova cu România s-au adunat sâmbătă pe malul Prutului, la Ungheni. Acţiunea a fost pusă în mişcare de George Simion, tânărul român care a fost expluzat recent din Republica Moldova de către serviciul secret de aici. Acesta a reuşit să adune aproximativ 1.000 de simpatizanţi cu care a mărşăluit pe jos de la Chişinău până la Ungheni, timp de trei zile. Ajunşi pe malul Prutului, numai o parte dintre ei au putut trece râul pe podul feroviar, ceilalţi neavând paşapoarte. Ajunşi în România, aceştia au mers pe jos până la Iaşi, apoi ieri s-au urcat într-un tren care i-a dus până la Bucureşti, unde de asemenea au avut parte de o primire caldă.

GALERIE FOTO I

 
“Am mers pe jos, prin soare şi furtună, peste 100 km"
 
O parte dintre tinerii moldoveni care au trecut graniţa pe podul feroviar de la Ungheni nu au fost niciodată în România, şi păreau foarte încântaţi. Mulţi dintre ei au venit costumaţi în straie populare, şi au fost bucuroşi de aplauzele şi colacii primiţi de la preoţii participanţi, imediat după ce au ieşit de după gardurile cu sârmă ghimpată care protejează zona securizată a graniţei. Românii care i-au aşteptat pe malul Prutului au ajuns prin forţe proprii, dar şi cu microbuzele puse la dispoziţie de organizatori. Aceştia au ajuns la graniţă în jurul orei 10, într-un loc amenajat chiar pe malul râului care desparte cele două ţări, în zona haltei Ungheni, pe celălalt mal fiind gara Ungheni, a oraşului cu acelaşi nume. Adunaţi şi basarabenii la vreo 300 de metri depărtare, într-un grup, pe celălalt mal, ei puteau fi auziţi cu uşurinţă, chiar dacă nu şi văzuţi de români. “Am mers pe jos, prin soare şi furtună, peste 100 de kilometri. Vrem să intrăm în patria mamă. Ne primiţi?”, se auzea din partea moldovenească. “Vă primiiiim!”, răspundeau la unison cei din partea românească.
 
 
În jurul orei 10.30, pe şinele de cale ferată s-au adunat o parte dintre participanţii români, apoi primul grup de tineri s-a putut vedea, la 500 de metri depărtare, cum mărşăluiesc spre România. Circa 30 de tineri îmbrăcaţi în port popular au fost luaţi în primire imediat de cinci sau şase poliţiştii de frontieră români. După cinci minute, grupul de politicieni români “i-au luat în primire” pe tineri, cu o ploaie de pupături. La faţa locului au fost prezenţi, din partea PSD Iaşi, primarul interimar Mihai Chirica, precum şi parlamentarii Constantin Adăscăliţei, Florin Constantinescu, Sorin Iacoban, dar şi secretarul de stat Maricel Popa şi consilierul judeţean Vasile Câtea. Din partea PNL a fost deputatul Costel Alexe, şeful interimar al PNL Iaşi.
 
"Aşa de frumoase sunt toate fetele la voi?"
 
Pe măsură ce grupurile de cetăţeni din Republica Moldova erau controlaţi, aceştia erau întâmpinaţi apoi şi de un grup de preoţi care împărţeau colaci. Pe rampa de acces a zonei de securitate şi până la locul amenajat pentru un concert, tinerii erau îmbrăţişaţi şi aplaudaţi. Mulţi români participanţi le dădeau flori, iar încântarea se putea vedea pe feţele oaspeţilor. Două femei vârstnice, cu pălării şi îmbrăcate în port popular, s-au arătat bucuroase de crizantema primită de la o tânără româncă, dar şi de colacul primit la intrarea în ţară. “Colacul de la voi este bun, are acelaşi gust ca al nostru. Nu este nicio diferenţă”, a spus femeia. Un alt tânăr a spus că este pentru prima oară când intră în România. El se îmbrăţişa cu toată lumea. “Nu am fost niciodată în România. Aşa de frumoase sunt toate fetele la voi?, a întrebat el, parcă venit chitit pentru însurătoare.
 
 
După aproximativ o oră de la începutul manifestaţiei, o parte dintre politicieni au început să plece, strecurându-se cu maşinile chiar printre grupurile de participanţi. Printre românii de la manifestaţie, unii erau veniţi chiar şi de la Alba Iulia, Galaţi, Suceava sau Bucureşti. După concert, în jurul orei 15, moldovenii au început să mărşăluiască spre Iaşi, unde au ajuns în jurul orei 18.30. Ieri, imensul grup din Republica Moldova s-a urcat într-un tren interregio spre Bucureşti, care a oprit şi în staţiile Vaslui, Bârlad, Tecuci, Focşani, Râmnicu Sărat, Buzău, Mizil, şi Ploieşti, ajungând aseară la Bucureşti, pentru mai multe întâlniri şi unele evenimente care vor avea loc azi.
 

Iohannis: "Sunt foarte impresionat. Drumul nostru are o destinaţie comună"
 
Klaus Iohannis s-a arătat foarte impresionat de acest marş, exprimându-şi convingerea că oamenii de pe cele două maluri ale Prutului se vor regăsi într-o bună zi în UE. Preşedintele regretă că nu a fost în ţară pentru a-i primi. "Sunt foarte impresionat de drumul pe care îl fac tinerii de la Chişinau la Bucureşti. Din pacate, nu voi fi în ţară şi nu îi pot întâmpina la Palatul Cotroceni, dar fiţi convinşi că mi-ar fi făcut o reală plăcere", a scris ieri, pe Facebook, preşedintele. "Prin gestul lor temerar, ei au dovedit, cu toată forţa unei generaţii care se simte profund europeană, că drumul nostru are o destinaţie comună. Vom dovedi tuturor că, oricât de mult efort va trebui să depunem şi oricât va dura, ne vom împlini visul de a fi împreună în Europa. Sunt convins că oamenii de pe cele două maluri ale Prutului se vor regăsi într-o bună zi nu doar în Uniune, ci şi în comuniune. Vă mulţumesc pentru efortul vostru!", a mai scris şeful statului.
 
 
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri