Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Vreme deosebit de caldă pentru mijlocul lunii mai. Maxime de până la 34 de grade

GALERIE
meteo caldura
  • meteo caldura
- +

Vremea va deveni deosebit de caldã pentru mijlocul lunii mai, local cãlduroasã în special în regiunile sudice şi sud-estice. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 24 şi 34 de grade, mai scãzute în Delta Dunãrii spre 16 grade.

În extremitatea sudicã a teritoriului, în orele dupã-amiezii disconfortul termic va fi ridicat.

Cerul va fi variabil, dar mai ales dupã-amiaza şi seara, în zonele de deal şi de munte şi pe arii restrânse în vest, nord, centru şi izolat în rest, instabilitatea atmosfericã se va manifesta prin înnorãri temporar accentuate, averse şi descãrcãri electrice.

Vântul va prezenta intensificãri temporare în cea mai mare parte a ţãrii, dar cu precãdere în sudul Banatului, nordul Crişanei, în Maramureş şi Transilvania, precum şi în nord-estul Munteniei şi în nordul Dobrogei, unde se vor depãşi viteze, în general de 55....65 km/h.

La munte vor fi rafale de 60-80 km/h, iar în zona înaltã, vântul va sufla tare, cu peste 90?100 km. Izolat se vor înregistra cantitãţi de apã mai însemnate, vijelii şi cãderi de grindinã.

Vineri,15 mai 2020

Vremea se va menţine deosebit de caldã, local cãlduroasã în sudul extrem al ţãrii, în sud-vest şi centru, unde dupã-amiaza disconfortul termic va fi în creştere, iar indicele temperaturã-umezealã (ITU) se va apropia de pragul critic de 80 de unitãţi. Pe litoral valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru aceastã perioadã, iar în nordul Moldovei chiar mai coborâte. Temperaturile maxime se vor încadra între 14 grade în nordul Moldovei şi pânã în jurul a 33 de grade în sudul Olteniei. Vor fi înnorãri temporar accentuate, averse, posibil torenţiale şi descãrcãri electrice, la munte, ziua mai ales în regiunile nordice, iar noaptea şi în cele centrale. În restul teritoriului cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala doar izolat. Vântul va prezenta intensificãri la munte, mai ales pe creste, dar local şi temporar şi în restul teritoriului. Vor fi posibile vijelii şi cãderi de grindinã. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 8 şi 19 grade.

Sâmbătă, 16 mai 2020

Vremea se va menţine rãcoroasã în nord-est, valorile termice vor scãdea accentuat şi în regiunile intracarpatice, în timp ce în sudul ţãrii va fi în continuare deosebit de cald. Temperaturile maxime se vor încadra între 16 grade în nordul Moldovei şi 31...32 de grade în Muntenia. Pe parcursul zilei, cerul va fi variabil, cu unele înnorãri şi izolat ploi slabe la munte, în centru şi în nord-est. Începând de seara, înnorãri temporar accentuate şi averse vor fi local în jumãtatea de nord a ţãrii şi pe arii mai restrânse în regiunile sudice, în special în zonele deluroase. Ploile pot avea izolat caracter torenţial, se vor semnala şi descãrcãri electrice şi vor fi condiţii de grindinã. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri la munte, cu rafale pe creste de peste 70...80  km/h, local şi temporar în sudul şi în estul teritoriului, în general cu 45...50 km/h, dar posibil de scurtã duratã şi în rest, asociat averselor. Minimele termice vor fi cuprinse între 7 şi 16 grade.

Duminică, 17 mai 2020

Vremea va fi în continuare caldã în regiunile sudice, iar în restul ţãrii valorile termice se vor situa în jurul celor normale ale datei. Temperaturile maxime se vor încadra între 17...19 grade pe litoral şi în jurul a 32 de grade în Lunca Dunãrii. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporare şi ploi locale în centru şi în est, iar la începutul zilei şi în regiunile vestice. Dupã-amiaza şi noaptea pe alocuri în zonele montane şi submontane şi pe spaţii mai restrânse în restul teritoriului vor fi dezvoltãri noroase convective, averse şi descãrcãri electrice şi posibil izolat grindinã şi vijelii. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri la munte. Minimele termice vor fi cuprinse în general între 9 şi 17 grade.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri