Vremea comisarilor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

Vremea comisarilor

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Fără a minimaliza în vreun fel activitatea vreunuia dintre comisarii precedenţi, ar fi bine ca echipa viitoare să conţină, din partea României, un profesionist cu experienţă politică. La limită, ar fi tolerabil un expert fără experienţă politică, dar nu şi un politician care nu a dovedit cine ştie ce aptitudini manageriale.

Alegerile au trecut, guvernul de la Bucureşti se pregăteşte să predea ştafeta preşedinţiei semestriale a Consiliului şi, nu peste multă vreme, vom afla cine va fi noul comisar român. Între timp, însă, doamna Viorica Dăncilă şi grupul care o susţine vor avea parte de un congres dificil pe linie de partid, astfel că eventuala nominalizare a comisarului intră în logica bătăliei pentru putere. Mai precis, numele vehiculate public până acum - domnul Dan Nica şi doamna Rovana Plumb - par să reprezinte variante plăcute unor grupuri puternice din partid.

Însă varianta, oricare ar fi ea, trebuie să placă în primul rând viitorului preşedinte al Comisiei şi, ulterior, europarlamentarilor. Nu are rost să speculăm acum despre nume, s-ar putea ca în viitor să apară altele. Ideal ar fi ca PSD să nu se joace cu nominalizarea şi să evite o respingere sau o retragere discretă, ambele umilitoare pentru o ţară care tocmai se felicită pentru încheierea cu bine a mandatului la şefia Consiliului.  Ne place sau nu, Bucureştiul se numără printre capitalele ale căror nominalizări vor fi privite cu mare atenţie, date fiind relaţiile din ultima vreme ale Comisiei cu guvernul român şi problemele întâmpinate de PSD în interiorul grupului socialist.

În plus, după cum se ştie, viitorul preşedinte al Comisiei - oricine va fi ea sau el - va avea consultări cu guvernele naţionale pentru a şti ce poate cere (şi, desigur, ce poate primi). Din păcate, nu vom afla mai nimic despre detaliile acestor consultări. Dar, dacă se va confirma opţiunea premierului Dăncilă pentru un membru de rang înalt al PSD, iar acesta va fi agreat de preşedintele desemnat al Comisiei, am putea vorbi de o tranziţie interesantă, un nou pas către o "politizare" a nominalizării. Trebuie subliniat că, în observaţia de mai sus, termenul "politizare" nu are neapărat o conotaţie negativă. Putem, aşadar, urmări secvenţa 2007-2019.

Primul comisar român, domnul Leonard Orban, a fost perceput în primul rând drept un "tehnocrat", deşi era afiliat politic. Nu aspirase la poziţii de vârf în cadrul partidului său, iar cei doi ani şi câteva luni petrecuţi la Bruxelles nu i-au dezvoltat gustul pentru asemenea funcţii, la reîntoarcere. De altfel, după un relativ scurt interval petrecut ca ministru, domnul Orban a încercat să ocupe o nouă funcţie la nivel comunitar, în cadrul Curţii de Audit, dar s-a lovit de încăpăţânarea cu care europenii cereau experienţă profesională relevantă.

Nominalizarea domnului Dacian Cioloş la sfârşitul lui 2009, poate fi citită tot într-o cheie tehnocratică. Deşi servise într-un Executiv politic, domnul Cioloş îşi păstrase o autonomie destul de mare. La Bruxelles, asumarea de către un grup politic era obligatorie, iar ironia face ca grupul care l-a girat pe domnul Cioloş, în calitate de comisar, să fie altul decât cel pe care îl conduce acum, în Parlamentul European. Revenit în ţară şi implicat în conducerea guvenului de criză din 2015-2016, domnul Cioloş a abandonat, în sfârşit, linia tehnocratică.

Nominalizarea doamnei Corina Creţu, în 2014, marchează un pas clar în direcţia politică. Deşi nu se număra printre liderii importanţi ai PSD, doamna Creţu avea o vechime respectabilă în partid şi fusese consilier prezidenţial, parlamentar şi, în fine, europarlamentar. Această poziţie proeminentă o deosebeşte în mare măsură de domnii Orban sau Cioloş. În fine, trecerea la un nou partid (Pro România) pe finalul carierei de comisar sugerează că doamna Creţu va fi şi mai implicată politic - în Parlamentul European sau poate în alte ipostaze interesante.

Şi ajungem, în fine, la viitoarea nominalizare. Fără a minimaliza în vreun fel activitatea vreunuia dintre comisarii precedenţi, ar fi bine ca echipa viitoare să conţină, din partea României, un profesionist cu experienţă politică. La limită, ar fi tolerabil un expert fără experienţă politică, dar nu şi un politician care nu a dovedit cine ştie ce aptitudini manageriale. Partidul Social Democrat, forţa politică reponsabilă de nominalizare, nu ar trebui să se grăbească: ar putea profita de ocazie pentru a-şi reinventaria posibilii candidaţi.    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

Cosmin PAȘCA

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

De la o vreme, nu există discurs public (de obicei, agramat) în care Chirica să nu folosească în sens peiorativ „progresul” şi „progresiştii”. Iar mesajul său prinde, pentru că cei mai mulţi ieşeni, care au înlocuit relativ de curând căruţa cu maşina, se simt inconfortabili cu traiul într-un oraş la început de secol 21.

Filmuletul zilei

opinii

Experimentalism

Codrin Liviu CUȚITARU

Experimentalism

„Am compulsia irepresibilă a ordinii perfecte, a alinierii simetrice a lucrurilor. Câtă vreme ea, obsesia, mă tulbura strict în zona domestică - pantaloni puşi la dungă, haine încadrate morbid de simetric în şifonier, tablouri aşezate perfect pe pereţi, mobilier rânduit milimetric-infinitezimal, precum soldaţii la paradele militare din Piaţa Roşie moscovită, şi alimente puse în frigider pe categorii şi sub-categorii draconic delimitate -, viaţa mea mai era cum mai era, dar, brusc, nebunia mi-a infectat şi munca de cercetare şi, mai ales, de scris academic.”

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

Bogdan ILIESCU

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

„The single biggest problem in communication is the illusion that it has taken place./ Cea mai mare problemă în comunicare este iluzia că a avut loc.” George Bernard Shaw

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

Repertoriul creării inegalităţilor e unul vast, atât timp cât fiecare structură teritorială se găseşte într-o situaţie particulară, dar dincolo de fiecare acţiune luată separat a ingineriei teritoriale la care a fost supusă Moldova, acumularea şi cronicizarea acestora a creat spaţiul marginal de astăzi, arhetipul teritoriilor interstiţiale.

pulspulspuls

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Că tot încă mai avem salate beof prin frigidere unii dintre noi, iacătă ca să vedeţi cum se mai leagă câteodată maioneza asta nu numai în bucătăriile gospodinelor din Iaşi, dar şi prin laboratoarele politichiei de Bahlui sau din judeţele vecine, conectate la Iaşi! 

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.