Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Vremea dizertaţiilor

GALERIE
Codrin Liviu Cutitaru 2016
  • Codrin Liviu Cutitaru 2016
- +

„Ca profesor-examinator, preiei, pe retină, vrând-nevrând, paleta scelerat-divergentă de nuanţe dintr-o pictură infernală, semnată, eventual, de Bosch. Dacă ai sensibilităţi, poţi cădea în epilepsie de la jocul, aproape stroboscopic, de culori. Trebuie să impunem deci eliminarea lucrărilor cu arcuri şi legarea lor obligatorie în piele, necesarmente roşie, întrucât nu văd o nuanţă mai nobilă, mai elegantă, mai cuceritoare decât aceasta.”

Amicul meu, Nero Plantagenel, profesor universitar la Istoria marilor descoperiri ştiinţifice ale umanităţii, mi-a trimis recent un schimb de e-mail-uri colective din interiorul grupului închis de specialişti din cadrul facultăţii sale. A precizat, cu veselie (am avut senzaţia!), în preambul mesajului lui: „Pentru textele tale suprarealiste, iată, puţină realitate academică, sinceră, necontrafăcută.” Am citit, atent, cearşaful de textuleţe aparţinând unor universitari foarte serioşi, din care voi reproduce, mai jos, câteva ad litteram. Am schimbat numele celor implicaţi cu nişte alias-uri ce marchează dominantele lor identitare, aşa cum le-am dedus eu din opiniile exprimate acolo. În plus, am introdus diacriticele, absente, se ştie, în general, din spaţiul electronic. Nu de alta, dar n-aş vrea să mă transform în exponetul „minunatei” lumi noi, în care limba română, pe lângă multele-i „exproprieri” brutale, să-şi piardăşi ultimele însemne de autonomie. (À propos,un coleg dintr-o zonă universitară diferită tocmai mi-a relatat un caz uluitor, de acest tip, trăit de el însuşi la un examen recent: o tânără studentă i-a scris lucrarea-test - de mână, se înţelege, şi în limba română- complet fără diacritice! Pânăşi numele ei era redactat astfel, devenind, din Tiţa Scârţanu, nimic altceva decît Tita Scirtanu. En fin, îmi spun, folosind faimoasa sintagmă a lui Lewis Carroll: „You are old, Father William!”„Eşti bătrân, Taică Will!” Lasă aşadar comentariile defazate şi vezi-ţi de anacronismele tale caraghioase şi de neînţeles!)

Să revenim însă la e-mail-uri! Totul pornise, aparent, de la mesajul unui vizionar al grupului, pe care îl voi identifica drept Înţeleptul, mesaj profund reformator în privinţa derulării examenului de licenţă. Profesorul propunea, destul de vehement, o unificare „estetică” a dizertaţiilor prezentate de studenţii absolvenţi: „Nu mai merge în felul ăsta! Parcă am fi la circ atunci când examinăm cu lucrările pe masă. Sânt legate în fel şi chip. Unele cu arcuri, altele în piele. Nu doar eterogenitatea modului de legare deranjează, ci şi culorile în care ea este făcută. Arcurile acoperă o arie cromatică terifiantă- de la verde, roz, mov, auriu şi negru, la portocaliu, roşu, galben, albastru, alb, maro, gri etc., etc. Ei bine, aceeaşi grotescă varietate se regăseşte, la scară mare acum, pe tezele legate în piele. Ca profesor-examinator, preiei, pe retină, vrând-nevrând, paleta scelerat-divergentă de nuanţe dintr-o picturăinfernală, semnată, eventual, de Bosch. Dacă ai sensibilităţi, poţi cădea în epilepsie de la jocul, aproape stroboscopic, de culori. Trebuie să impunem deci eliminarea lucrărilor cu arcuri şi legarea lor obligatorie în piele, necesarmente roşie, întrucât nu văd o nuanţă mai nobilă, mai elegantă, mai cuceritoare decât aceasta.” Primul răspuns de pe listă a fost unul răutăcios, insidios, al unui profesor pe care îl voi numi Cinicul: „Am impresia că stimabilul şi derutatul nostru coleg îşi doreşte revenirea la vremuri de tristă amintire, nu numai prin excesul uniformizator, ci şi prin fermecătoarea culoare aleasă. Roşu, dragi prieteni, roşu...”

„Care-i treaba cu roşu?” a întrebat imediat Înţeleptul, vizibil iritat. „Păi, uite care-i!”, a revenit Cinicul agresiv, lipsit de tentaţia esopică anterioară. „E culoarea comuniştilor din care te tragi. Culoarea marasmului, a dezastrului naţional, a colapsului. Mă mir că nu doreşti să-i trimiţi pe studenţi în Gulaş!”„Gulaş?!”, a sărit o a treia voce (feminină) - a Luptătoarei neconcesive, mi s-a părut. „Gulaş, ai? Pentru informarea dumitale, vorbim despre Gulag. Acesta-i nivelul, doamnelor şi domnilor, în Universitatea autohtonă contemporană! Sfertodoctism. Ne plângem că studenţii sunt slabi, dar uite cine-i îndrumă! Impostorii!” Cinicul a replicat înfuriat: „Îţi dai seama, madam, că a fost o scăpare de tastare! Ignoranta nefericită eşti tu!” S-a întors brusc şi Înţeleptul: „Sunteţi o adunătură de khmeri roşii, de bolşevici împuţiţi! Nu eu care am certificat de revoluţionar, golanilor!” Cinicul: „Prin urmare, tu, singur, reprezinţi o adunătură, dacă te compari, contrastiv, cu noi toţi laolaltă! Învaţă să scrii, repetentule!” Înţeleptul: „Porcule, te prind eu la şcoală! La o confruntare bărbătească!” A mai intervenit o voce feminină, Lozincarda: „Vai, discutăm o chestiune atât de importantă- modul de prezentare a lucrărilor de licenţă-, iar voi deturnaţi dialogul! Nu realizaţi că, într-o asemenea decizie, stă soarta învăţământului românesc? Sunteţi iresponsabili, aţi abandonat apostolia universitară! Întoarceţi-vă la fondul problemei! Da, de o mie de ori da: cum să legăm dizertaţiile pentru a da distincţie examenului? Precizez că eu nu-mi voi trăda menirea!”

M-am oprit, întrucât am zărit nişte mesaje scurte, mai jos, cu „fă”, „bag” sau „oli”şi mi-am pierdut interesul. Fierb însă la foc mocnit, de câteva zile, să lansez discuţia reformatoare şi în facultatea mea...

Codrin Liviu Cuţitaru este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri