Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Vremea se strică exact după ce autorităţilor ieşene le-a expirat contractul de deszăpezire

GALERIE
Dan Luca - iarna, zapada, turturi, deszapezire-14
  • Dan Luca - iarna, zapada, turturi, deszapezire-14
- +

Din această seară, judeţul intră sub avertizare de cod galben de precipitaţii şi vânt puternic. Mâine va ninge abundent, iar gerul se va instala până spre sfârşitul săptămânii viitoare. Daca zăpada ne prinde nepregătiţi când vine prea devreme, la fel se întâmplă şi când vine prea târziu: pe 15 martie tocmai a expirat contractul de deszăpezire al Consiliului Judeţean. Ce se va întâmpla de mâine pe drumurile din judeţ, în acest caz? Unde să sunaţi dacă plecaţi la drum?

Vremea se va înrăutăţi rapid începând din această seară. Iaşul se va afla sub avertizare meteo cod galben de precipitaţii şi vânt, precizează un comunicat al Instituţiei Prefectului. Sunt aşteptate precipitaţii iniţial moderate cantitativ, sub formă de lapoviţă şi ninsoare, iar vântul va sufla cu până la 50-55 km/h, viscolind temporar ninsoarea.Mâine va ninge abundent şi se va depune un strat consistent de zăpadă. Vântul va continua să bată pe tot parcursul zilei cu viteze de 55-65 km/h, viscolind zăpada. Totodată, vremea se va răci accentuat, fiind deosebit de rece pentru această perioadă. Până spre sfârşitul săptămânii viitoare, nopţile vor fi geroase, cu temperaturi chiar sub –10 grade.

Cine ne mai scoate din nămeţi?

Oficial, comandamentele de iarnă au fost reactivate. De remarcat însă că Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor, din subordinea Consiliului Judeţean, tocmai a rămas fără contract de deszăpezire. După cum se ştie, acesta a fost încheiat la sfârşitul lunii decembrie, oricum cu întârziere, dar şi cu perioadă de aplicare până pe 15 martie. Adică joi, ceea ce înseamnă că, de ieri, Iaşul nu mai are un astfel de contract.

Un act adiţional semnat înainte de expirare ar fi putut preveni o situaţie dificilă cauzată de o înrăutăţire a vremii, precum cea anunţată pentru acest sfârşit de săptămână. Cum contractul încheiat cu firmele specializate în lucrări de drumuri Eky-Sam şi Enviro nu conţine un asemenea act, mai rămâne posibilitatea încheierii unui contract punctual cu acestea sau cu altă firmă care poate să deruleze operaţiuni de deszăpezire, împrăştiere antiderapant etc. Aseară, directorul Eky-Sam, Liviu Tomulesei, ne declara că, dacă drumarilor săi li se va cere, „nu vom lăsa judeţul sub zăpadă“. Amintim că, anul trecut, un contract similar de intervenţie fără licitaţie a fost semnat chiar cu cele două firme menţionate, după ninsorile care au căzut abundent la sfârşitul lunii aprilie. 

Unde să sunaţi dacă aveţi probleme

Dacă, totuşi, trebuie să plecaţi la drum, asiguraţi-vă că v-aţi echipat maşina pentru iarnă. Numerele de telefon unde vă puteţi informa despre starea drumurilor, sau unde puteţi semnala drumuri blocate sau avarii sunt:

*) 0232.213.168 (Direcţia Regională Drumuri şi Poduri) sau 0232.219.241 (Secţia Drumuri Naţionale Iaşi)

*) 0232.255.961 (Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor) - pentru probleme pe străzile din municipiul Iaşi: 0232.236.000

*) pentru probleme legate de trotuare şi zone pietonale: 0232.270.223 (Salubris SA)

*) Poliţia Locală: 0232.232.099

*) pentru probleme pe calea ferată: 0232.410.636 (CFR Călători Iaşi)

*) Aeroportul Iaşi: 0232.271.590

*) pentru probleme legate de încălzirea în sistem centralizat: 0800.800.123 (dispecerat Veolia)

*) pentru probleme legate de furnizarea apei: 0232.969 (dispecerat ApaVital)

*) pentru probleme legate de furnizarea gazului metan: 0800.800.928

*) pentru probleme legate de furnizarea energiei electrice: 0800.800.929

*) Termoservice: 0232.218.253 sau 0740.515.151

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri