anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Vremuri apocaliptice (P)

GALERIE
Traian Dobre - 2022
 • Traian Dobre - 2022
- +

Lipsa de apă a devenit o realitate cu care se confruntă tot mai mulţi oameni. Peste 70% din teritoriul ţarii este afectat de secetă. Unele râuri au secat. Europa este cuprinsă de un val de caniculă din Marea Britanie până în Spania. Incendiile fac ravagii. Este tabloul cu care întreaga omenire se confruntă, pentru că efectele schimbărilor climatice se fac simţite pe toate continentele. Conform estimării Secretarului General ONU, jumătate din omenire este în zona de pericol, din cauza inundaţiilor, secetei, furtunilor extreme şi incendiilor.

În acelaşi timp, lumea se confruntă cu o mimată criză energetică justificată de “trompete” prin conflictul din Ucraina. Cea mai mare economie a Uniunii Europene, Germania, îşi pune problema supravieţuirii la iarnă fără gazul rusesc, după ce decenii întregi  a promovat o politică de creştere a dependenţei faţă de importurile de hidrocarburi din Federaţia Rusă. Întreaga Europă se gândeşte cu îngrijorare cum îşi va asigura energia în următoarele luni, iar soluţia cea mai simplă este întoarcerea la vechile centrale pe cărbune, dar şi economisirea acestei energii de care, trebuie să recunoaştem, ne-am cam bătut joc.

Între ciocan şi nicovală, omenirea pare că se află în pragul sinuciderii colective. Ca şi criza energetică, securitatea alimentară este ameninţată de blocarea porturilor ucrainene prin care nu mai pot fi exportate cantităţi de grâne esenţiale pentru hrana a milioane şi milioane de oameni, mai ales din Africa. Seceta înrăutăţeşte şi mai mult lucrurile, iar dacă continuă, va pune în pericol culturile pentru sezonul agricol următor, cu toate consecinţele ce decurg de aici. Soluţiile trebuie să ţină cont de cât de mult s-au schimbat lucrurile în aceste vremuri pe care le trăim.

În ceea ce ne priveşte, la fel ca acum 30 de ani, vorbim, şi doar atât, despre marile sisteme de irigaţii. Dar, în condiţie de secetă, când chiar debitul Dunării este de două ori şi jumătate mai mic decât media lunii iulie, de unde apă pentru a umple canalele de irigaţii?  Mai este fezabil un asemenea sistem gigantic, dacă râurile sunt aproape secate? Nu ar fi nevoie să privim înainte, către tehnologii ale timpului nostru? Poate vom fi nevoiţi să luăm apa din mare şi să o desalinizăm!

Trăim vremuri apocaliptice cu atâtea incendii, furtuni devastatoare şi secete nemiloase. Pare o situaţie imposibil de admis, dar o alegere trebuie făcută, iar aceasta nu poate veni decât de la semenii noştri politicieni, oameni de ştiință şi de la toți aceia dintre noi care suntem preocupați de viitor, nicidecum de la cei ce-şi urmăresc propriile interese meschine de moment.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alegeri americane (II)

Alexandru LĂZESCU

Alegeri americane (II)

Ultimele alegeri lasă Statele Unite într-o poziţie destul de şubredă, cu un preşedinte slab şi impopular, o stângă tot mai radicalizată care beneficiază de intrarea lui Donald Trump în cursa pentru alegerile prezidenţiale din 2024, şi mari tensiuni în societate.

opinii

Natura umană şi legile lui Dumnezeu

Nichita DANILOV

Natura umană şi legile lui Dumnezeu

Moralitatea politică este o utopie. Politica nu e morală sau imorală; este aşa cum este, nimic mai mult şi nimic mai puţin şi ca orice activitate umană îşi are regulile ei. Apoi însăşi noţiunea de moralitate este relativă în funcţie de spaţiu şi de timp...

(Fă)Râme de realitate IV

Michael ASTNER

(Fă)Râme de realitate IV

Care-i cea mai bună naţie de pe glob? Imaginaţia, oameni buni!

„Heringul roşu” şi alte diversiuni autostradale

Alexandru COHAL

„Heringul roşu” şi alte diversiuni autostradale

La ultimele alegeri am ştampilat pe Cătălin Urtoi şi pe Ionel Apostol la Iaşi, la municipiu şi CJ, chiar dacă partidul lor, „Împreună pentru Moldova”, era în practică lipsit de şansă. Am făcut-o pentru că nu aş fi putut vota un paraşutat de la partidele de rit vechi, şi nici pe astronautul de la USR. Acum activez într-o asociaţie civică. Unii mă întreabă când ne vom transforma în partid. Nu vom transforma MDM într-un partid, dar asta nu înseamnă că noi nu facem deja politică, în accepţiunea clasică a termenului, aceea a participării la viaţa publică prin voluntariat, proiecte de interes comunitar etc. Prin urmare, suntem foarte atenţi la limbaj, al nostru şi al altora. Astăzi vă propun să privim critic limbajul nostru politic, folosind „momentul Urtoi” ca exemplu.

pulspulspuls

Hopaa: premarele Mihăiţă spălat pe la subsuori cu sondajul. Cineva scoate capul afară şi dă ordine

Hopaa: premarele Mihăiţă spălat pe la subsuori cu sondajul. Cineva scoate capul afară şi dă ordine

LATER EDIT.  Cu o promptitudine care anunţă vremuri bune în comunicare, domnul premare ne-a anunţat că intervenţia de pe platforma PNL nu-i aparţine, ba, chiar mai mult, el nu ar avea nici măcar access la platforma respectivă. Touché, monsieur! Rugăm, prin urmare, curioşii să citescă pulsul nostru în cheia că există o persoană destul de puternică la liberali, cu acces deplin la butoane, care-I ia la per tu şI alte celea pe cei mai înalţI lideri, dar care stă prost cu gramatica. Ceea ce n-ar fi o noutate.   Iacătă, stimaţi telespectatori, cum megasondajul acela ultraincredibil al liberalilor, care-l scotea pe Mihai Chirica premare în 2024 încă dinainte de alegeri, cu 50% şi peste, i-a dat edilului şef apă la moară, stuchit la furcă, cum se mai spune, başca tupeu politic, şi după numai câteva zile omul scoate deja capul la interval ca să facă ordine în partid. 

Caricatura zilei

Jucătorul argentinian Lautaro Martínez protestează

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.