Schimbare radicală. Cum trebuie să arate mașina pentru a face taxi la Iași?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 19.09.2021

Propunere interesantă a Primăriei

Schimbare radicală. Cum trebuie să arate mașina pentru a face taxi la Iași?

GALERIE
taxi
  • taxi
- +

Măsura ar urma să fie implementată din acest an şi se referă la licenţele noi. Se urmăreşte ca autovehiculele electrice să ajungă la 30% din parcul auto de taximetrie. Numărul licenţelor ar urma să crească până la 2.200, cu 500 mai multe decât în prezent. Actualele licenţe nu vor mai fi prelungite în anul 2023, urmând să fie atribuite după o nouă procedură.

Municipalitatea pregăteşte modificări radicale în ceea ce priveşte autorizarea activităţii de taximetrie din oraş. O primă veste pentru taximetrişti este că numărul de autorizaţii va creşte cu până la 30%. În schimb, începând cu acest an, vor fi atribuite autorizaţii doar în anumite condiţii, iar principalul criteriu ţine de ponderea autovehiculelor electrice în parcul auto total: Primăria vrea ca minim 30% dintre taxiurile de la stradă să fie electrice.

„Valabilitatea actualelor autorizaţii taxi nu se mai prelungeşte în anul 2023, urmând ca acestea să fie atribuite în cadrul unei noi proceduri“, se arată într-un proiect de hotărâre lansat în consultare publică de către Primărie.

Potrivit documentului, în prezent sunt 1.693 de autorizaţii valabile, iar numărul acestora va creşte până la maxim 2.200 de avize. Modificările propuse de Primărie au la bază un studiu de specialitate realizat de profesori de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“.

Care sunt criteriile pentru atribuirea unei autorizaţii

Scopul general al Primăriei prin noile reglementări vizează reducerea gradului de poluare în oraş prin promovarea transportului ecologic, se mai arată în proiectul de hotărâre. În acest sens, municipalitatea a iniţiat un nou regulament care stabileşte criteriile pentru acordarea autorizaţiilor de taxi. Criteriile ţin de vechimea autovehiculului (limitele sunt: maximum 1 an - 20 puncte, de la 4 la 5 ani - 2 puncte), clasificare conform normelor de poluare Euro (electrice - 100 puncte, Euro 6 - 10 puncte), vechime neîntreruptă în regim de taxi (0,5 puncte/an), gradul de protecţie a pasagerilor (10 puncte - 6 airbaguri, 0 puncte - un airbag), efortul investiţional al transportatorului (6 puncte - maşină în proprietate, 4 puncte - leasing), dotări suplimentare (câte 5 puncte pentru aer condiţionat, POS, GPS şi câte 2 puncte pentru perete despărţitor şofer - clienţi) şi, nu în ultimul rând, volumul portbagajului util.

„În cazul disponibilizării unor autorizaţii taxi sau în cazul suplimentării numărului de autorizaţii taxi se declanşează procedura de atribuire a acestora, procedură la care au prioritate transportatorii autorizaţi înscrişi în listele de aşteptare“, se mai precizează în proiectul de hotărâre.

Odată ce va fi aprobată o astfel de hotărâre, care prevede şi ca numărul maxim de autorizaţii să poată ajunge la 2.200, Primăria va putea acorda în plus faţă de ceea ce există în Iaşi încă 500 de avize, dar cu respectarea noilor proceduri.

Decizia de a suplimenta numărul de taxi-uri vine şi în contextul în care, dintre oraşele mari ale ţării, Iaşul are cel mai mic număr de maşini în regim taxi raportat la numărul de locuitori.

Cum arată parcul auto actual al firmelor de taxi

Studiul a inventariat situaţia fiecărui autoturism cu autorizaţie taxi. Dintre cele 1.693 de autovehicule, doar un singur autoturism este electric, iar alte trei sunt hibride. Celelalte taxi-uri au norma de poluare Euro 4 (294 autoturisme), Euro 5 (772) şi Euro 6 (653). După vechime, 862 de autovehicule au anul de fabricaţie după 2015, iar restul în perioada 2008 - 2014.

„Se remarcă că structura auto cu destinaţie de transport persoane în regim de taxi este una omogenă, cu doar 12% mai vechi de 10 ani. 37% din totalul parcului este cu normă de poluare Euro 6 şi 43,7% cu norma Euro 5“, se arată în studiul citat.

Proiectul de hotărâre prevede în special faptul că, din 2020, autorizaţiile de taxi vor fi acordate exclusiv pentru „autovehicule electrice până când întregul parc de autovehicule electrice va avea o pondere de minim 30% din totalul autoturismelor autorizate, respectiv 660 autorizaţii taxi“.

Excepţie fac două situaţii: se va oferi un număr limitat de autorizaţii şi pentru autovehicule adaptate transportului persoanelor cu handicap şi autovehicule istorice (cu o vechime de cel puţin 30 de ani, iar maşina este atestată ca vehicul istoric).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grand Slam, povestea unei himere

Nicolae GRECU

Grand Slam, povestea unei himere

Singurătatea lui Djokovic, în faţa fileului şi a lui Medvedev, a fost definitorie cu un game înaintea finişului, când dârzul reprezentant al unui neam de luptători, a izbucnit în lacrimi.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IV)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IV)

Seria consideraţiilor etimologice din sfera mai largă a pescuitului este continuată de câteva cuvinte româneşti importante referitoare la ambarcaţiuni.

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

pr. Constantin STURZU

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

La mijlocul primei luni a anului bisericesc prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci. Istoric vorbind, această sărbătoare aminteşte de două evenimente: găsirea Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena şi înălţarea ei în văzul tuturor în acea zi, dar şi pe 14 septembrie 335, imediat după sfinţirea primei Biserici a Învierii Domnului, zidită de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, respectiv aducerea Sfintei Cruci înapoi în Ierusalim, pe 14 septembrie 630, după ce a fost recuperată de la perşi de către împăratul bizantin Heraclius.

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Democraţia liberală din Statele Unite ale Americii şi Anglia a fost influenţată pozitiv de impactul diverselor „religii ale raţiunii”, precum deismul sau teismul. Acestea au jucat un rol de mediator între sistemul socio-politic al teoriei raţionale a drepturilor naturale şi cel religios. Aceste noi religii seculare nu reprezentau decât contracţii instituţionale ale religiilor tradiţionale, născute prin acţiunea revoluţiilor franceză şi americană. 

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.