Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Afacere scandaloasă "unsă" de un PDL-ist

Vreţi să să mergeţi la patinoarul din Grădinari? Luaţi-vă bilet pentru Mogoşeşti-Siret

GALERIE
patinoar gradinari
  • patinoar gradinari
- +

Deşi Iaşul nu are prea multe patinoare, cel artificial de la baza sportivă din Grădinari va fi mutat din oraş. Şi nu undeva în apropiere, ci tocmai la marginea judeţului. Cel mai probabil din cauza materialelor de slabă calitate, dar posibil şi din cauza administrării deficitare, fără nici cea mai mică promovare, investiţia, realizată în anul 2010, s-a dovedit inutilă pentru municipiu.

Timp de cinci ani, de la inaugurare, puţini au fost ieşenii care i-au trecut pragul. Patinoarul a costat aproape 150.000 euro şi a fost finanţat în cadrul unui program guvernamental. Cu toate că, în 2010, se estima că investiţia va fi amortizată în primul an de folosinţă, aşa cum s-a întâmplat în alte oraşe, în realitate patinoarul a generat venituri anuale de doar câteva sute de euro.

„Vârful“ a fost atins în anul 2014, când patinoarul a avut încasări totale de aproape 700 euro, în condiţiile în care un bilet costă aproape 4 euro. Potrivit unor surse din Direcţia Judeţeană de Sport (DJS), principala problemă a patinoarului a fost că suprafaţa este „dură“.

Patinoarul este artificial, cu suprafaţă uscată. Pentru a patina, trebuie patine speciale, care pot fi închiriate de la Direcţie. Însă, trebuie forţă pentru a patina, suprafaţa e bună pentru hochei, nu pentru patinaj artistic“, au spus sursele. Regimul de funcţionare a patinoarului este intervalul orar 6.00 - 22.00, de luni până sâmbătă, dar, utilizarea acestuia de către ieşeni este o raritate, el fiind mai tot timpul gol.

La alţii merge foarte bine

Motivul pentru care patinele merg greu, lucru care a fugărit în timp doritorii, poate fi atât suprafaţa dură, de proastă calitate, precum şi patinele achiziţionate de Direcţie, de asemenea slabe calitativ. Asta pentru că, în mod normal, pe o suprafaţă de calitate şi cu patine bune nu ar trebui să simţi foarte mare diferenţă între patinatul pe gheaţă şi cel pe plastic.

O dovadă a acestui fapt este că numeroasele patinoare artificiale din ţară merg foarte bine, fie că sunt private sau în proprietate publică.

Cel de la Suceava, cunoscut de unii ieşeni, este cel mai apropiat. Un exemplu însă cu cifre, găsit la întâmplare, este cel din municipiul Dej. Aici, în numai primele zece zile de funcţionare din acest sezon, au trecut pragul patinoarului aproximativ 3.000 de persoane, încasarile de până acum fiind de aproximativ 20.000 de lei. Adică de aproape 10 ori mai mult decât s-a încasat la Iaşi într-un an întreg. Asta în condiţiile în care intrarea este de numai 5 lei pentru un copil si 10 lei pentru adult (plus 5 lei chiria patinelor). Municipalitatea de acolo a inchiriat acel patinoar de la privaţi, pentru doua luni de zile, iar preţul chiriei este de 18.000 de euro.

Suprafaţa acestuia, la fel ca şi patinele, este de calitate superioară, ceea ce face ca diferenţa dintre acesta şi unul cu gheaţă să fie foarte mică. Lucru care este departe de a se simţi la Iaşi, unde pentru a aluneca ai nevoie de forţă de culturist.

„Pe ploaie, din patinoar puteai face bazin de înot“

Directorul DJS, Alexandru Cişman, a precizat că pentru patinoarul ieşean a găsit o altă soluţie, pentru a putea fi folosit cât de cât: va fi mutat la tabăra Muncel a instituţiei, în Mogoşeşti-Siret, aflată la graniţa dintre judeţele Iaşi şi Neamţ. „Am primit aprobarea de la Ministerul Tineretului şi Sportului în acest sens. Vom muta patinoarul în această primăvară. Suprafaţa nu e uzată, ar fi trebuit să avem câte 50 de patinatori pe zi de la inaugurare pentru a avea un grad de uzură. În afară de evenimentele pe care Direcţia de Sport le-a făcut alături de unele unităţi de învăţământ, acest patinoar nu a avut niciun rol. Important este să fie folosit, de asta am solicitat mutarea lui“, a motivat Cişman.

Potrivit directorului DJS, complexul de la Muncel are un grad mare de ocupare în perioada taberelor, iar patinoarul, spune directorul, „va fi folosit mult mai eficient de către copii“. Cişman a dezvăluit că DJS a câştigat şi o finanţare de 450.000 lei pentru finalizarea lucrărilor la complex, urmând ca, în acest an, să fie dată în folosinţă o nouă vilă cu 58 de locuri de cazare.

Patinoarul a înregistrat o uzură fizică şi morală datorită intemperiilor, fiind montat în aer liber. Când veneau ploile, puteai să-l transformi în bazin de înot, nu s-a gândit bine atunci când a fost făcut şi sunt probleme inclusiv la fundaţia de lemn. Nu s-a putut face altă fundaţie în 2010, dar la Muncel va fi altă situaţie“, a precizat Cişman. La realizarea fundaţiei a fost folosit lemn întrucât, în cazul unui alt tip de material, trebuiau relocate magistrale de utilităţi din subteran.

Constructorul, implicat într-un scandal naţional

Patinoarul ieşean a fost realizat în 2010,alături de mai multe din ţară, de către firma MBS Group SRL, controlată de către Gabriel Szilagy, care, la vremea respectivă, era un influent membru PDL în zona Cluj, la Turda, fiind şi ales local.

Compania acestuia s-a aflat în prim-planul unui scandal naţional, după ce presa centrală a dezvăluit că, în unele oraşe, ar fi fost trucate licitaţiile de atribuire. La Iaşi, Autoritatea Naţională pentru Monitorizarea şi Reglementarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) a amendat DJS cu 70.000 lei întrucât compania MBS nu îndeplinea în totalitate condiţiile de eligibilitate pentru a participa la licitaţie.

Programul guvernamental a finanţat realizarea a nouă patinoare la nivel naţional, iar şase dintre acestea au fost construite de firma democrat-liberalului. Directorul DJS de la momentul realizării patinoarului, Ciprian Paraschiv, nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri