Vuia (III)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Vuia (III)

GALERIE
Neculai Seghedin
  • Neculai Seghedin
- +

Biograful oficial al lui Traian Vuia a fost inginerul George Lipovan (1905-1972). Acesta a studiat la Şcoala Politehnică din Timişoara, Universitatea din Paris, şcoala de jurnalişti din Paris şi la şcoala militară aeronautică din Bucureşti. În 1925, Lipovan pleacă la Paris, unde îl întâlneşte pe Vuia, de care îl va lega o puternică relaţie de prietenie, dovadă fiind îndelungata corespondenţă dintre cei doi. Lui Lipovan îi datorăm seria de cărţi dedicate lui Vuia, bazate pe mărturiile inventatorului şi pe propriile sale cercetări documentare.

Pe lângă Lipovan, mai apare un personaj foarte important în cultivarea memoriei lui Vuia: Dr. Petru Groza. Acesta îl cunoaşte pe Vuia la Paris, în 1905, pe când era student la Budapesta şi, apoi, la Berlin. Groza se implică în acţiunile de recunoaştere a activităţii lui Vuia, astfel că, în ziua de 26 mai 1946, Traian Vuia era ales membru de onoare al Academiei Române! Dar, după restructurarea Academiei din 1948 nu se mai regăseşte printre „nemuritori”! (Nici nu mai conta, deja îşi asigurase singur nemurirea.)

Groza, care era preşedinte al Prezidiului Marii Adunări Naţionale, adică, cel puţin teoretic, şeful statului, are diverse intervenţii la Academia Română în ceea ce-l priveşte pe Vuia. Astfel, Arhivele Naţionale cuprind „Rapoarte ţinute de preşedintele Dr. Petru Groza în diverse şedinţe ale Academiei R.S.R. din care reiese activitatea depusă de acesta pentru elaborarea unui istoric al Aviaţiei române şi reabilitarea aviatorului român Traian Vuia. Stenograma ţinută la Academia R.S.R. şi intervenţia Dr. Petru Groza pentru reabilitarea lui Vuia (28 iulie 1953-oct. 1957)”.

De ce trebuia reabilitat Vuia? Cu ce greşise acesta în ochii puterii comuniste? Probabil că nu puteau fi trecute cu vederea poziţiile naţionaliste ale inventatorului, în contradicţie cu internaţionalismul proletar! Doar Vuia scrisese în 1918 că românii sunt un popor indivizibil!

Traian Vuia a avut tot timpul o problemă legată de naţionalitatea sa. În Imperiul Austro-Ungar era considerat minoritar român, românii din regat îl percepeau ca supus austro-ungar, iar când a ajuns la Paris, după ce a început primul război mondial, s-a trezit într-o ţară din Antanta ca reprezentant al uneia dintre Puterile Centrale, motiv pentru care a fost trimis în lagăr, alături de reprezentanţi ai altor etnii cuprinse în imperiu. După un timp, este scos din lagăr şi repartizat la biroul de invenţii al Ministerului Apărării Naţionale, unde lucrează până la sfârşitul războiului.

La 30 aprilie 1918, a înfiinţat „Comitetul Naţional al Românilor din Transilvania şi Bucovina”, unde a fost numit preşedinte. Sub titlul „Notre politique nationale”, din 15 decembrie 1918, publicaţia „La Transylvanie” expunea principiile comitetului, redactate de Vuia: „Românii sunt un popor indivizibil; Nici o parte a poporului român nu trebuie să rămână sub dominaţie străină; Românii nu pot să conceapă decât o pace bazată pe dreptul poporului de a se conduce singur; Conform acestui principiu, românii din Austro-Ungaria şi-au exprimat voinţa de nestăvilit de a trăi uniţi cu fraţii lor din România şi cu cei din Basarabia, într-o Românie nouă guvernată de principii democratice. În România nouă trebuie să se stabilească egalitatea politică a locuitorilor, fără a se ţine cont de originea naţională şi credinţa lor. Trebuie acordate drepturi politice femeilor. Trebuie stabilit votul universal: cu vot secret obligatoriu şi reprezentarea minorităţilor”.

În anul 1931 a fost distins cu Ordinul „Ferdinand I” clasa Comandor pentru contribuţia adusă la înfăptuirea Marii Uniri.

Pe măsură ce avansa în vârstă, starea sa de sănătate se degrada, însă prietenii lugojeni nu îl uită. Astfel, în 1938, Caius Brediceanu, prietenul din copilărie al lui Vuia, face demersuri „…pe lângă ministrul Aerului şi Marinei, generalul de corp de armată Paul Teodorescu pentru aducerea în ţară a planurilor, machetelor şi prototipurilor, avioanelor lui Traian Vuia şi pentru obţinerea unei pensii viagere pentru Traian Vuia, care este foarte bolnav”. Aceste intervenţii au rămas fără nici un rezultat (Generalul Paul Teodorescu, comandantul şi creatorul Şcolii Superioare de Război, membru corespondent al Academiei Române, decorat cu Legiunea de Onoare, fost coleg cu Charles de Gaulle la Saint-Cyr, arestat de comunişti şi trimis la Canal, îşi reprimeşte pensia şi o locuinţă în contextul vizitei din 1969 a generalului francez în România şi moare în 1981, la Mănăstirea Dintr-un Lemn din Frânceşti, Vâlcea, în vârstă de 93 de ani).

Vuia a fost în permanenţă preocupat de situaţia din România, astfel încât, în timpul celui de-al doilea război mondial, se alătură rezistenţei române din Franţa, colaborând la ziarul „La Roumanie Libre”.

Traian Vuia era un om de statură medie, avea puţin peste 50 de kg, era vegetarian şi nu a fost căsătorit niciodată. A locuit lângă Paris, la Garches, şi a fost îngrijit, în partea finală a vieţii, de familia Ciolan. În 1950, la intervenţia lui Petru Groza, Traian Vuia, foarte bolnav, revine în ţară, este cazat la Athénée Palace, apoi la un cămin de bătrâni, unde mai trăieşte 35 de zile. Moare la 3 septembrie 1950 şi este înmormântat la Cimitirul Bellu. Avea 78 de ani. Puterea comunistă nu apucase să-i exploateze imaginea în timpul vieţii.

Îi poartă numele o localitate, o şcoală militară de aviaţie, un aeroport internaţional, un muzeu, unul dintre Premiile Academiei Române, zeci de străzi şi pieţe, 19 licee şi colegii, iar până în 1990 am avut şi un Institut Politehnic „Traian Vuia”!

Prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, cadru didactic şi prorector responsabil cu activitatea didactică la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

Cosmin PAȘCA

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

În loc să vină cu soluţii pe fond, să fie pro-activ în negocierile cu USR PLUS, s-a agăţat ostentativ de forma solicitărilor. Atitudinea defensivă a primarului trădează reaua credinţă sau, în cel mai bun caz, un orgoliu prostesc. Sigur, şi reprezentanţii USR PLUS sunt încăpăţânaţi, pe alocuri obraznici, dar ei pentru asta au fost trimişi în CL.

Filmuletul zilei

opinii

Teste

Codrin Liviu CUȚITARU

Teste

Neîndoios, ceva grav se petrecuse în procesul evaluării, făcându-l pe Grimase să intre în şoc. Suspiciunea mi-a fost întărită şi de amănuntul că bietul corector ţinea între degetele încârligate de la mâna stângă o foaie scrisă - în mod evident una dintre numeroasele şi buclucaşele lucrări.

Inegalitatea veniturilor

Alin ANDRIEȘ

Inegalitatea veniturilor

Trăim vremuri excepţionale în care inegalitatea socială, atât din perspectiva veniturilor, cât şi a avuţiei individuale, se adânceşte. Cauzele şi consecinţele creşterii disparităţilor la nivelul veniturilor şi a averii reprezintă elemente centrale ale dezbaterilor atât la nivelul economiştilor, cât şi al politicienilor. Deşi nivelul de trai a înregistrat o creştere semnificativă în ultimele decenii, iar inegalitatea veniturilor la nivel global s-a redus, inegalitatea din perspectiva veniturilor a crescut semnificativ la nivel naţional în majoritatea ţărilor.

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

pulspulspuls

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Informaţii interesante transpiră în ultimele zile despre liberalii ieşeni, stimaţi telespectatori. Prin culisele politichiei de la Bucale se zvoneşte că în parohia de la Iaşi ar fi apărut o mare problemă de lidărşip, ca să ne exprimăm mai elevat: nu prea ar vrea nimeni mai de soi să se bage pe locul de şef lăsat liber de Paralexe, până se clarifică într-un fel sau altul aspectele penale ale acestuia. 

Caricatura zilei

Lupii manifestanți

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.