anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

Vuza vrea să stoarcă Iaşitex SA de bani cu toate că firma nu mai are nici o activitate

GALERIE
Stefan Vuza1
 • Stefan Vuza1
- +

Omul de afaceri Ştefan Vuza a depus prin intermediul unor firme controlate de el o plângere prin care solicită dobânzi de 30 de milioane de lei. Judecătorii au analizat documentele depuse la dosar şi au stabilit deja cât va cântări expertiza contabilă prezentată. O decizia finală urmează să fie luată în septembrie.

Nici „moartă”, fosta Iaşitex SA nu are linişte. Prin intermediul a două firme pe care le controlează, omul de afaceri Ştefan Vuza cere Iaşitex o sumă de trei ori mai mare decât preţul la care a fost privatizată societatea. Vuza controlează şi Iaşitex, unde deţine aproape 84% din acţiuni. Dacă procesul ar fi pierdut de Iaşitex, efectul ar fi că societatea lipsită de activitate ar fi „stoarsă”, fără ca acţionarii mărunţi să beneficieze în vreun fel.

30 de milioane de lei pentru un aport de 10 milioane de lei

Prin plângerea depusă la Tribunal, CRC Impex Chemicals şi Uzuc SA au solicitat plata de către Iaşitex a sumei de 30 milioane lei. În motivarea cererii, CRC Impex afirmă că a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni al Iaşitex SA, aducând ca aport de capital social suma de 10,3 milioane lei. „În schimbul acestui aport, reclamanta precizează că nu deţine în prezent nicio acţiune la capitalul social, iar aportul a fost restituit. Deşi pârâta a restituit reclamantei aportul pentru care nu au fost distribuite participaţii la capitalul social, aceasta s-a realizat cu mare întârziere şi fără achitarea niciunei sume aferente întârzierii. Pârâta Iaşitex a iniţiat o operaţiune de majorare a capitalului social, dar hotărârea adunării generale aferente a fost anulată de Curtea de Apel Iaşi, motiv pentru care reclamanta nu a primit nici o contraprestaţie echivalentă sumei de 10.297.000 lei”, se menţionează în cererea de chemare în judecată. Suma de 30 milioane lei ar reprezenta astfel o dobândă penalizatoare pentru nerestituirea la timp a sumei de 10,3 milioane lei.

Ce au spus judecătorii?

Reclamanta a depus la dosar o expertiză contabilă, care nu a avut însă darul de a-i convinge pe judecători. „În acest raport de expertiză se precizează că s-au avut în vedere acte şi înscrisuri contabile, fără a fi enumerate sau depuse la dosarul cauzei şi a procedat la analiza cursului prescripţiei fără a putea fi reţinut de către instanţă momentul de la care dreptul pârâtei trebuia manifestat. Mai reţine instanţa faptul că expertul a reţinut că au fost analizate acte contabile aparţinând unei societăţi care nu este parte în cauză”, au reţinut magistraţii Tribunalului. Judecătorii au precizat că raportul trebuia însoţit obligatoriu de documentele care au stat la baza sa, astfel încât instanţa să-şi poată forma o convingere în mod direct. Prin urmare, expertiza a fost înlăturată de la dosar. Acţiunea rămânând astfel practic fără însăşi baza ei de susţinere, judecătorii Tribunalului au decis respingerea acţiunii. Procesul se află acum pe rolul Curţii de Apel, o decizie finală putând fi luată în septembrie. 

Cititi si: Ştefan Vuza a regizat o mişcare surprinzătoare la Iaşitex. Ce credeți că urmărește?

Cititi si: Omul de afaceri Ştefan Vuza a „stors” 1,5 milioane de la compania Iasitex

Cititi si: Un acţionar acuză! Iată cum stoarce Ştefan Vuza compania Iaşitex de cash

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

NATO în faţa unei noi extinderi

Lucian DÎRDALA

NATO în faţa unei noi extinderi

Pentru Alianţă, cererile de aderare ale Suediei şi Finlandei sunt uşor de gestionat din perspectiva compatibilităţii. Există însă unele presiuni şi constrângeri de cu totul altă natură.  

opinii

Metamorfozele lui Eugenides

Codrin Liviu CUȚITARU

Metamorfozele lui Eugenides

Deşi unii comentatori vorbesc despre o „moarte” a postmodernismului american - prin revenirea romanului recent la epic, la poveste -, în realitate nu asistăm acum decît la remodelarea vechilor structuri moştenite de la Barth sau Hassan şi la reconsiderarea funcţiilor esenţiale ale ficţiunii. Reabilitarea instrumentarului epic reprezintă contribuţia estetică a „generaţiei următoare”, în interiorul căreia strălucesc deja Jeffrey Eugenides (laureat al Premiului Pulitzer în 2003) şi Jonathan Franzen (distins cu National Book Award în 2001). 

Politica monetară şi inflaţia

Alin ANDRIEȘ

Politica monetară şi inflaţia

În ultima perioadă se discută foarte mult despre creşterea preţurilor şi reducerea puterii de cumpărare, dar mai puţin despre soluţii şi măsurile ce ar trebui adoptate de autorităţi. Preţurile de consum au crescut în România şîn aprilie?ţ cu 3,7% comparativ cu luna martie 2022, astfel rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 a atins nivelul de 13,8% cel mai ridicat din 2004 când rata inflaţiei a fost 11,9%ş1ţ. 

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Mircea MORARIU

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Nu trebuie să fii un observator din cale afară de atent al vieţii politice interne pentru a băga de seamă că dl. prof.dr. Sorin Cîmpeanu este unul dintre cei mai activi miniştri din guvernul Ciucă. Apare aproape zilnic la câte un post de televiziune cu acoperire naţională (şi, slavă Domnului!avem multe), face mereu anunţuri legate de schimbări în sistemul de învăţământ, în procedurile de evaluare,vrea să se renunţe la teze, schimbă pe nepusă masă structura anului şcolar, cheamă pe neaşteptate studenţii din online în sălile de curs, anunţă că profesorilor le va fi prin lege interzis să îşi mediteze propriii elevi. 

pulspulspuls

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

PULS

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

Pentru că tot am adus ieri vorba de postări lugubre, pomenind-o pe aia a conţilierului premarelui Chirica, musiu fost vice Botez, care făcea apologia rublei ruseşti, iacătă că unii cetitori mai atenţi ca noi ne-au şi probozit olecuţă, pe motiv că nu vedem şi pe alţii, mai importanţi, care bat câmpii prin bălăriile cu ciulini ale facebook-ului cu şi mai multă graţie.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.