anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 29.06.2022

Washington Post: Venezuela ne arată cum sfârşeşte „democraţia iliberală”

GALERIE
Venezuela
 • Venezuela
- +

Pentru o dovadă irefutabilă cum că limbajul ideologic de secol XX este insuficient pentru a descrie realităţile politice de secol XXI, ajunge să aruncaţi o privire alianţelor internaţionale care s-au format în jurul crizei din Venezuela. În ultimele câteva zile Venezuela a funcţionat precum un test Rorschach, o pată neagră asupra căreia numeroşi oameni îşi proiectează propriile viziuni politice, potrivit Washington Post, citat de Rador.

Unii insistă să plaseze ţara în funcţie de o axă stânga/dreapta, fie apărând zgomotos retorica „socialist-bolivaristă” utilizată de fostul conducător Hugo Chávez, precum şi de actualul preşedinte eşuat Nicolás Maduro, fie denunţând-o categoric. Alţii au proclamat că orice ajutor extern pentru Juan Guaidó - preşedintele Adunării Naţionale şi autoproclamat preşedinte interimar al ţării până când de vor putea ţine alegeri - echivalează cu „imperialism american” sau cu o „lovitură de stat de dreapta”. Această acuzaţie absurdă ignoră realitatea că mulţi dintre susţinătorii externi ai lui Guaidó sunt de centru-stânga - Canada, Spania, Peru - şi că majoritatea provin din Europa şi America Latină.

Mai exact, Venezuela nu este o pată neagră: este un stat intrat în colaps. Iar respectivul colaps nu a fost provocat doar de o formă rapace de „socialism” ideologic (şi nicidecum de „imperialism american”), ci şi de lideri politici care au privatizat şi colonizat instituţii ale statului. Doi distinşi jurnalişti din Venezuela, Moisés Naím şi Francisco Toro, au publicat recent un articol excelent în Foreign Affairs în care aşează în antiteză Venezuela anilor '70 - una dintre „cele mai vechi şi mai puternice democraţii” ale Americii Latine, o ţară cu infrastructură bună, mobilitate socială autentică şi mai puţină inegalitate decât aveau vecinii ei - cu Venezuela de astăzi: „una dintre cele mai sărace ţări ale Americii Latine”, un tărâm al penuriei alimentare, sărăciei extreme şi hiperinflaţiei. Ce s-a întâmplat între timp? Răspunsul este sistemul cleptocrat monopartid al lui Chávez şi Maduro, care a jefuit ţara în numele „poporului”.

Venezuela nu a suferit doar de pe urma ideologiei, a suferit şi de pe urma falsei ideologii, de pe urma unui „socialism” care a renunţat la sănătate şi educaţie, de pe urma unui „populism” care a adus la putere traficanţi de droguri, de pe urma lăcomiei ordinare. Tragedia Venezuelei constituie un final de joc pentru o anumită formă de politică, locul în care ar putea ajunge în cele din urmă atât de mulţi dintre „democraţii iliberali” ai zilelor noastre. Conducătorii carismatici care spun minciuni elaborate, îşi politizează justiţia, restricţionează presa şi reprimă opoziţia au de obicei o logică solidă în spatele acţiunilor lor: în principal, absenţa mecanismelor democratice de control şi echilibru le facilitează enorm furtul politicienilor influenţi.

Aceasta e calea aleasă de Vladimir Putin în Rusia şi de Recep Tayyip Erdoğan în Turcia, iar nici unul dintre ei nu e socialist, dar amândoi îl susţin gălăgios pe Maduro. Aceasta e calea pe care au pornit mulţi alţii, inclusiv Viktor Orbán al Ungariei şi Rodrigo Duterte al Filipinelor - ambii anticomunişti convinşi. Conducătorii de acest gen sunt greu de plasat pe o axă stânga/dreapta ori pro-american/anti-american, însă ei se încadrează clar într-un important tipar contemporan şi este important să-i percepem ca atare.

Invariabil, aceşti lideri carismatici, cu greaţa lor de statul de drept, sfârşesc prin a se confrunta cu o criză constituţională. Aici se regăseşte şi Venezuela, iar acestei situaţii intenţionează proclamaţia lui Guaidó să-i pună capăt. Cei din afară pot ajuta: recunoaşterea lui Guaidó de către state europene, nord-americane şi latino-americane îl poate ajuta să obţină legitimitatea necesară pentru a scăpa ţara de dominaţia chavistă. Şi, dacă va reuşi, va constata de asemenea că e util să ai nişte prieteni care te pot ajuta să restabileşti democraţia, să repari instituţiile civice şi să reconstruieşti ceea ce a fost distrus - totul, de la serviciile elementare până la industria petrolieră şi justiţie.

Tocmai pentru că membrii ei acoperă un spectru de la centru-stânga la centru-dreapta, există doar o mică şansă ca această coaliţie transatlantică ce-l susţine pe Guaidó să poată juca acel gen de rol. Însă ea poate reuşi, doar dacă toţi membrii ei vor înţelege că lucrul de care va avea nevoie Venezuela în cele din urmă nu este o nouă cruciadă ideologică, ci un angajament pe termen lung în privinţa reconstrucţiei, legitimităţii democratice, statului de drept, dar şi a unui sistem economic sănătos, funcţional. „Nu va fi simplu, nu va fi rapid”, au scris Toro şi Naím. Niciodată nu e, când vine vorba de salvarea unui stat eşuat.

SURSA: hotnews.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.