Washingtonul anunță că „va pedepsi” Israelul, dacă nu îmbunătățește în termen de 30 de zile situaţia umanitară din Gaza

marți, 15 octombrie 2024, 22:45
4 MIN
 Washingtonul anunță că „va pedepsi” Israelul, dacă nu îmbunătățește în termen de 30 de zile situaţia umanitară din Gaza

Statele Unite au spus Israelului că trebuie să ia măsuri în următoarea lună pentru a îmbunătăţi situaţia umanitară din Gaza, altfel riscând să se confrunte cu potenţiale restricţii ale ajutorului militar american, au dezvăluit oficiali americani, în cel mai puternic avertisment de la începutul operaţiunilor israeliene de eradicare a militanţilor Hamas, declanşate în urmă cu un an, relatează Reuters.

Secretarul de stat american Antony Blinken şi secretarul apărării Lloyd Austin au scris duminică oficialilor israelieni exprimându-şi îngrijorarea cu privire la deteriorarea situaţiei din enclava palestiniană, au declarat marţi oficiali americani.

„Vă scriem acum pentru a sublinia îngrijorarea profundă a guvernului SUA cu privire la deteriorarea situaţiei umanitare din Gaza şi solicităm acţiuni urgente şi susţinute din partea guvernului dumneavoastră în această lună pentru a inversa această traiectorie”, au scris aceştia într-o scrisoare către omologii lor israelieni, postată de un reporter Axios pe X. Eşecul în acest sens ar putea avea un impact asupra politicii SUA, se mai arată în scrisoare, despre care prima dată a vorbit postul de televiziune israelian N12.

Oficialii americani au confirmat veridicitatea scrisorii pentru Reuters şi au declarat că aceasta a fost trimisă ministrului israelian al apărării Yoav Gallant şi ministrului afacerilor strategice Ron Dermer.

Departamentul de Stat şi Pentagonul nu au răspuns imediat la solicitările de a comenta scrisoarea. La fel, Casa Albă nu a răspuns deocamdată dacă preşedintele Joe Biden a semnat scrisoarea. De asemenea, Ambasada Israelului la Washington a refuzat să comenteze, precizează Reuters.

Scrisoarea este cel mai clar ultimatum adresat guvernului premierului Benjamin Netanyahu de la începutul conflictului din Gaza, indicând perspectiva unei posibile schimbări în sprijinul acordat de Washington Israelului.

Washingtonul a presat frecvent Israelul să îmbunătăţească condiţiile umanitare din Gaza de la izbucnirea războiului cu Hamas, însă administraţia Biden a refuzat de cele mai multe ori să impună restricţii asupra ajutorului militar de miliarde de dolari pe care Statele Unite îl trimit Israelului, chiar şi după ce avertismentele anterioare privind comportamentul armatei israeliene în război nu au fost luate în considerare.

Administraţia, care a declarat în mod constant că sprijină dreptul Israelului de a se apăra, a părut să îşi echilibreze criticile la adresa acţiunilor Israelului în Gaza cu o demonstraţie puternică de sprijin militar, anunţând duminică – în aceeaşi zi cu scrisoarea – că va trimite trupe americane şi o baterie antirachetă avansată THAAD în Israel.

 

RESTRICŢII ÎN AJUTORUL MILITAR

Aceste informaţii vin în contextul în care forţele israeliene îşi extind operaţiunile în nordul Fâşiei Gaza, pe fondul preocupărilor constante privind accesul la ajutorul umanitar în întreaga enclavă şi accesul civililor la alimente, apă şi medicamente.

Reuters a relatat la începutul acestei luni că livrările de alimente au scăzut brusc de când autorităţile israeliene au introdus o nouă regulă vamală privind unele ajutoare umanitare şi reduc, pe de altp parte, livrările organizate de companii.

Statele Unite au transmis săptămâna trecută în Consiliul de Securitate al ONU că Israelul trebuie să se preocupe urgent de „condiţiile catastrofale” cu care se confruntă civilii palestinieni în Fâşia Gaza asediată şi să înceteze „intensificarea suferinţei” prin limitarea livrărilor de ajutoare.

Scrisoarea trimisă duminică subliniază măsurile specifice pe care Israelul trebuie să le ia în termen de 30 de zile, inclusiv să permită intrarea în Gaza a cel puţin 350 de camioane pe zi, să instituie pauze în lupte pentru a permite livrarea de ajutoare şi să anuleze ordinele de evacuare a civililor palestinieni atunci când nu există o nevoie operaţională.

„Eşecul de a demonstra un angajament susţinut pentru punerea în aplicare şi menţinerea acestor măsuri poate avea implicaţii pentru politica SUA … şi legislaţia relevantă a SUA”, se arată în scrisoare. Aceasta citează secţiunea 620i din Legea privind asistenţa externă, care interzice acordarea de ajutor militar ţărilor care împiedică furnizarea de asistenţă umanitară americană.

De asemenea, este citat Memorandumul privind securitatea naţională emis în februarie de preşedintele SUA, Joe Biden, care solicită Departamentului de Stat să raporteze Congresului dacă evaluează drept credibile asigurările Israelului conform cărora utilizarea de către acesta a armelor americane nu încalcă dreptul american sau internaţional.

 

CE ŞTIE DEPARTAMENTUL DE STAT

Blinken a spus la începutul acestui an că este posibil ca Israelul să fi încălcat dreptul umanitar internaţional folosind arme furnizate de SUA şi că „nu a cooperat pe deplin” cu eforturile de a aduce ajutor umanitar în Gaza, dar a afirmat că acest lucru nu reprezintă o încălcare a legislaţiei americane.

Birourile din cadrul Departamentului de Stat i-au raportat lui Blinken cazuri de acţiuni militare israeliene care „restricţionează în mod arbitrar ajutorul umanitar”, inclusiv respingerea unor camioane întregi cu ajutoare din cauza unui singur articol „cu dublă utilizare”, precum şi atacuri repetate asupra locurilor umanitare, conform unei note interne a Departamentului de Stat văzute de Reuters.

Seth Binder, director de lobby la Middle East Democracy Center, a declarat că scrisoarea arată că înalţii oficiali americani ştiu că Israelul restricţionează ajutorul, dar „s-au dat peste cap pentru a evita aplicarea legislaţiei americane pe seama civililor palestinieni”.

Acordarea de asistenţă militară Israelului de către Washington a provocat proteste în Statele Unite şi a făcut ca unele grupuri să ezite să-şi dea votul pentru vicepreşedintea Kamala Harris în alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie. Zeci de colegi democraţi ai lui Biden au solicitat, de asemenea, impunerea de restricţii asupra ajutorului, deşi sprijinul larg pentru Israel rămâne în Congres.

Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor a solicitat o informare din partea administraţiei cu privire la scrisoarea secretarilor, a declarat un purtător de cuvânt al majorităţii republicane a comisiei.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii