Weekend cu o premieră în regia lui Silviu Purcărete
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Weekend cu o premieră în regia lui Silviu Purcărete

GALERIE
Silviu Purcarete
  • Silviu Purcarete
- +

Naţionalul ieşean a pregătit în acest weekend premiera spectacolului "Plugarul şi Moartea" de Johannes von Tepl, în dramatizarea şi regia lui Silviu Purcărete. Premiera spectacolului va avea loc pe 8 mai, de la ora 19.00, pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţional din Iaşi. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, acesta este un proiect de anvergură, realizat de către o echipă valoroasă, formată din cunoscuţi creatori de teatru, actori ai Teatrului Naţional din Iaşi, dar şi studenţi de la Universitatea Naţională de Arte "George Enescu" din Iaşi.

Spectacolul "Plugarul şi Moartea" are la bază un text scris în anii 1400, fiind una dintre primele opere importante ale literaturii germane. Acesta este un dialog "profund, amar şi acuzator" între un plugar rămas văduv şi Moarte. Actorul Călin Chirilă este protagonistul noii producţii, colaborând în trecut la mai multe spectacole cu Silviu Purcărete.

"E un text frumos. În care se regăseşte, la un moment dat, fiecare om. Aşa ne e scris. Să plângem pe cei pierduţi, să blestemăm moartea sau contextul venirii ei. Mizele se regăsesc în fiecare din cei prezenţi în sală. Fiecare spectator simte şi înţelege ce şi cum vrea. În general, abstractul nu se poate juca. El trebuie ajutat de semne scenice. Citibile de către spectator. Modul de a crea acest spectacol, sămânţa devenirii lui sunt în imaginaţia şi sentimentele regizorului. Filtrul meu de gândire şi simţire merg şi trebuie să meargă în alte zone. Mai telurice", afirmă Călin Chirilă.

Scenografia spectacolului este semnată de Dragoş Buhagiar, muzica originală de Vasile Şirli, partea de video design aparţine lui Andrei Cozlac, asistenţa de regie este semnată de Radu Ghilaş, iar asistenţa scenografică de Vladimir Iuganu. Filmările Chroma sunt realizate de Alexandru Condurache, iar transmisia online, partea de operare video şi asistenţa filmărilor Chroma a fost asigurată de Constantin Dimitriu. Din distribuţia spectacolului, alături de Călin Chirilă, fac parte Diana Chirilă, Petronela Grigorescu, Irina Răduţu Codreanu, Mălina Lazăr, Ioana Aciobăniţei, Camelia Bogleş, Smaranda Hăisan, Robert Agape, Marian Alexandru Chiculiţă, Flavius Gruşcă, Alexandru Maxim şi Valentin Mocanu.

În cadrul spectacolului vor exita momente muzicale, urmând să cânte Diana Chirilă, Diana Roman, Livia Iorga, Oana Sandu, Mălina Lazăr, Ioana Aciobăniţei, Smaranda Hăisan şi Camelia Bogleş.

Spectacolul se va juca şi a doua zi după premieră, pe data de 9 mai, de la aceeaşi oră, iar biletele pot fi achiziţionate online, de pe site-urile teatrulnationaliasi.ro, entertix.ro sau myticket.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Suflu nou în PNL, de la suflete moarte

Cosmin PAȘCA

Suflu nou în PNL, de la suflete moarte

Confruntarea dintre taberele Orban şi Cîţu în PNL nu are, până acum, nicio vagă nuanţă axiologică. Pare exclusiv o dispută pe resursele statului, asumată implicit de ambele părţi. Două armate de suflete moarte care vor să dea un „suflu nou” sifonării de fonduri publice.

Filmuletul zilei

opinii

Întâlniri

Codrin Liviu CUȚITARU

Întâlniri

„Cum, nu sunteţi profesorul Valică Şoapă de la Fizică?” „Nu”, am zis tulburat, „eu sunt de la Litere. Dumneavoastră, domnule Nefriceanu, sunteţi de la Fizică!” „Eu, Nefriceanu?” a strigat Nefriceanu uimit. „De la Fizică? Nicidecum! Sunt Placido Seringo de la Arte!”

Regionalizare (III)

George ŢURCĂNAŞU

Regionalizare (III)

Când vorbim despre necesitatea unei reforme administrative în România, cel mai adesea ne gândim doar la regionalizare, la înfiinţarea unui nivel administrativ superior judeţului. Însă, foarte important în gestionarea mai eficientă la nivelurile scalare locale e şi reînfiinţarea unui palier intermediar între comună şi judeţ.

Rolul băncilor centrale

Alin ANDRIEȘ

Rolul băncilor centrale

Băncile centrale sunt rezultatul unui îndelungat proces de evoluţie istorică, cristalizându-se organizatoric şi funcţional odată cu apariţia structurilor naţionale care le‑au creat. 

pulspulspuls

O întâlnire politică secretă între doi mari duşmani ieşeni. Ce voiau unul de la altul?

O întâlnire politică secretă între doi mari duşmani ieşeni. Ce voiau unul de la altul?

Una mai rece pe azi, taman potrivită pentru o asemenea zi caldă de vară, stimaţi telespectatori. Dar, mai întâi, să vă introducem în context. 

Caricatura zilei

Tort imobiliar

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.