anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 04.12.2022

Weekend de groază în spitalele Covid: bolnavii sunt trataţi în ambulanţe

GALERIE
ambulante infectioase iasiambulante infectioase iasi1
 • ambulante infectioase iasi
 • ambulante infectioase iasi1
- +

Două locuri la ATI s-au eliberat prin decesul pacienţilor şi au fost ocupate imediat. "Lupta cu virusul Sars Cov 2 a fost pierdută!", consideră directorul Spitalului de Infecţioase. Chiar şi pacienţii care vin mai repede la spital au plămânii afectaţi minimum 50%, arată şefa UPU "Sf. Spiridon". De azi, Spitalul Militar ar putea pune la dispoziţie 15 paturi. La Spitalul mobil de la Leţcani încă nu s-a rezolvat problema stocatorului de oxigen.

Gardă de coşmar în acest weekend la Spitalul de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva". Curtea unităţii medicale funcţiona ca o secţie externă, pacienţii în stare gravă fiind trataţi în ambulanţele parcate una după alta. Nu mai era, nu mai este niciun loc liber nici în secţii, nici la ATI. La fel, în toate spitalele din zona Moldovei.

"Lupta cu virusul Sars Cov 2 a fost pierdută! Toate unităţile sanitare împreună cu Unităţile şi Compartimentele  Primiri Urgenţe au pus la dispoziţie la maximum resursele umane, financiare, mai puţin Spitalul Militar, care în nici unul dintre valurile pandemice nu şi-a făcut simţită prezenţa. Putem să operaţionalizăm cât de multe paturi ATI, putem deschide noi spitale sau converti cât de multe secţii non-COVID în secţii COVID, rata scăzută a vaccinării împreună cu dezinformarea populaţiei a fost factorul determinant care ne-a adus în acest scenariu. Toţi pacienţii, şi accentuez: TOŢI pacienţii COVID -19 au fost consultaţi direct sau indirect (prin intermediul unui coleg de altă specialitate) de către medicii de boli infecţioase, o muncă titanică pe am făcut-o prin prisma grijei, empatie şi respectului pentru pacienţi. COVID-19 nu este o patologie exclusiv infecto-contagioasă, ea îmbracă valenţele tuturor specialităţilor, de aceea, interdisciplinaritatea este esenţială. Chiar dacă unii se odihnesc, din diferite motive: fie este sfârşit de săptămâna, fie au fluturat un drapel invocând drepturi greşit înţelese, în condiţiile în care, drepturile cadrelor medicale şi ale celor care s-au vaccinat sunt "aruncate fără remuşcare la tomberon», fie pur şi simplu nu le pasă, noi suntem aici, făcându-ne datoria în continuare", a fost strigătul de disperare al lui Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase în timpul gărzii de sâmbătă spre duminică.

UPU, la un pas de a claca în faţa valului 4

Ieri-dimineaţă, erau doar două locuri în ATI, după ce doi pacienţi în stare gravă, unul de la Spitalul de Neurochirurgie şi altul internat la Spitalul CFR, au pierdut lupta cu boala. Imediat, doi bolnavi dintre cei 8 aflaţi la acea ora în ATI UPU a Spitalului Sfântul Spiridon au fost tranferaţi pe locurile eliberate.

“Un fenomen mai puţin obişnuit a apărut, în sensul că, la ora 4, când a fost anunţat faptul că există două paturi libere la Spitalul din Buhuşi, niciun aparţinător al celor internaţi nu şi-a dat acceptul pentru transfer, asumându-şi astfel o posibilă evoluţie nefavorabilă a rudelor aflate internate. Motivul refuzului a fost că spitalul este departe, nu cunosc localitatea", a spus prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU /SMURD Iaşi.

Alţi 20 de pacienţi din UPU necesitau administrare de oxigen. Situaţia de la UPU s-a modificat astfel că, în jurul prânzului, de la opt pacienţi în ATI, s-a ajuns la 12 bolnavi pe ventilator şi alţi 12 dependenţi de oxigen. Practic, în câteva ore, starea a şase bolnavi dependenţi de oxigen s-a agravat foarte tare.

“Ca particularitate, în valul 4 se constată cazurile foarte grave sau care se agravează foarte repede. Dacă, în urmă cu o lună, pacienţii tergiversau prezentarea la medic, agravându-şi starea de sănătate, în acest moment, chiar dacă se prezintă destul de repede, starea este gravă, cu plămânii afectaţi minimum 50%, cu un necesar de oxigen de 12-20 de litri, ceea ce înseamnă că pot avea oricând nevoie de ventilaţie mecanică. Acest lucru nu s-a văzut în valul 2 sau 3", a adăugat Diana Cipoeşu.

Vasile Cepoi: "Suntem blocaţi pe toate secţiile!" 

Ieri, la Iaşi, au fost raportate 616 de noi cazuri de infecţie cu SARS - CoV-2, dintre care 181 pe municipiul reşedinţă de judeţ. Oraşul Iaşi a ajuns la o incidenţă de 5,48 la mia de locuitori, faţă de 5,08 înregistrată în ziua precedentă.

Din cauza situaţiei dramatice din spitalele COVID şi suport COVID, inclusiv Institutul Regional de Oncologie, care nu internează pacienţi pozitivi, a preluat în ATI doi bolnavi care pe lângă infecţie au şi diagnosticul de cancer.

"Suntem blocaţi pe toate secţiile. Încercăm să mai găsim soluţii. Paturi găsim, personalul, în ciuda faptului că este epuizat, este dispus să îngrijească în continuare pacienţi. Problema actuală este că rezerva de oxigen este depăşită. Toate staţiile funcţionează la maximum, am suplimentat chiar cu tuburi de oxigen. În acelaşi timp, toţi pacienţii care sunt în UPU sunt nevaccinaţi. Ar trebui ca toţi anti-vacciniştii care ies în stradă să îşi asume aceste cazuri care deja nu mai pot fi tratate, nici la noi şi nici în alte judeţe, şi ar trebui să-şi exprime dorinţa de a fi voluntari să-i îngrijească pe aceşti pacienţi. Nu e vorba de îngrijire medicală, dar să-i hrănească, să îi spele, să-i schimbe, ca să vadă care sunt consecinţele demersurilor lor. Deocamdată nu a decedat nimeni în UPU, dar acest lucru nu este exclus în continuare", a subliniat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

De astăzi, ar putea fi date în folosinţă 15 paturi pentru pacienţii COVID la Spitalul Militar, iar în cursul săptămânii viitoare, probabil, Spitalul de la Leţcani va intra cu şase locuri de ATI COVID, dacă problema stocatorului de oxigen va fi rezolvată. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Râde ciob de oală spartă

Nicolae GRECU

Râde ciob de oală spartă

Înfrângerea Germaniei în faţa Japoniei a fost un accident, cea a Spaniei în faţa aceluiaşi adversar este dubioasă.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Din ce în ce mai neliniștit, tânărul învățat în devenire Gh. Ivănescu formulează către fata de care se îndrăgostise, o serie de misive pe care se pare că nu a avut curajul să le expedieze.

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.