Ursul de la Dobrovăț: nu a fost văzut, dar face furori în zonă
Imagini cu urme lasate de un animal de talie mare în Padurea Bârnova-Dobrovat au st&acir (...)
citeste totduminica, 29.05.2022
Luând ca punct de reper un caz real, autorul generalizează în ceea ce priveşte situaţiile şi psihologia personajelor. Yannis Mavritsakis identifică motivele care stau la baza dorinţei (frica, mila, grija).
Piesa de teatru se construieşte în jurul unor motive universale ale literaturii sau psihanalizei (modelul tatălui pentru fiu, complexul lui Oedip în cazul relaţiei mamă-fiu sau tată-fiică). De aceea, fantoma tatălui lui Wolfgang este prezentă, având o înrâurire foarte mare asupra misoginiei fiului, iar relaţia sa cu mama este incertă (Wolfgang îşi reprimă sentimentele, ţinând-o la distanţă). Tot de aceea, mama Fabianei nu e pentru dramaturg mai mult decât o prezenţă textuală (Afrim o va transforma în personaj). Sub multe aspecte acest text trimite la Hamlet. Însă Afrim nu preia originea culturală a textului, după cum nu uzează de o privire de documentarist atunci când tratează subiectul. Dacă Mavritsakis generalizează, el particularizează. Dat fiind că Afrim este un regizor intuitiv, plastic, concret.
Wolfgang este un spectacol filmic. Inserţiile cu actorii în spaţiul spectatorilor nu sunt momente de interacţiune cu publicul, ci au un rol şi o funcţie precisă în structura cinematografică a întregului spectacol. De exemplu, momentul căutării Fabianei cu lanternele are forţa unor secvenţe 3D, iar momentul muzical retro este un flashback. Nu numai că Afrim transformă verbigeraţia personajelor în dinamică scenică, ci conduce întregul demers regizoral înspre realizarea unui film la scenă deschisă. Dintre momentele sau procedeele relevante aş aminti sirena de poliţie, flash-urile fotografilor sau momentul în care Wolfgang simulează un câmp de luptă. Efectul filmic e creat prin sunete amplificate, flash-uri, jocuri de lumini sau mişcare scenică. Fără ca regizorul să dubleze jocul dramatic al actorilor prin proiecţie video. Mai mult, regizorul identifică şi ironizează clişee cinematografice.
Personajele sunt dezumanizate, sunt oamenii din dulapuri, morţi vii (spirite ce nu se deosebesc prin nimic de călătorii ce agonizează în lume). În schimb, parcă dintr-un efort aproape nefiresc de reumanizare a acestei lumi jocul actorilor este foarte vital. Cătălina Bălălău (Fabiana) face o compoziţie remarcabilă în fetiţa insipidă pe care alegerea arbitrară a lui Wolfgang şi obsesia lui (”Sunt cu ochii pe tine…”) o disting de toţi ceilalţi. Evoluţia de la fetiţă la femeie este foarte bine redată, cu menţinerea psihologiei de copil, în ciuda modificărilor de fizionomie şi corporale, din cauza izolării şi absenţei unei maturizări reale. Florin Hriţcu (Wolfgang) are excelente abilităţi de mişcare scenică (momentul săpării refugiului redat exclusiv prin mijloace coregrafice) şi reale şanse de dezvoltare artistică. Nu lipsesc compoziţiile accentuate tipic afrimiene - mama lui Wolfgang (Loredana Grigoriu), nici transsexualii (Bijutierul/ Valentin Florea). Femeia (Cristina Mihăilescu) pare o compoziţie de dată mai recentă pentru crearea căreia detaliile vestimentare, gesturile şi jocurile de cuvinte sunt indispensabile. Tot inspirat de generaţia Z pare şi prietenul lui Wolfgang (Emanuel Becheru), un fel de rapper cu accent gipsy, la început uşor transsexual, iar la final cu o mustaţă detectivistică. Mircea Postelnicu şi Sabina Brânduşe (tatăl şi mama Fabianei) au roluri curate, psihologice, foarte atent lucrate în ceea ce priveşte detaliile (gesturi, voce, mişcare). Afrim introduce personajul Sabinei Brânduşe pentru a recontextualiza povestea (familia disfuncţională din cauza unei mame denaturate). Monologul de la întâlnirea Alcoolicilor Anonimi trimite ironic la un pasaj de filmografie de duzină şi este totodată o mostră de teatralitate excelent construită şi consumată scenic. Fantoma tatălui (Andrei Merchea-Zapotoţki) alias ”King Merchea” aka ”Regele popcorn-ului pop rock-ului” nu e doar un personaj, personajul care-şi educă fiul în aşa fel încât să-l răzbune pentru că a lăsat garda jos în faţa unei femei, ci încearcă să surprindă ironic cultul idolilor în industria muzicală. Este un rol de compoziţie (un trandafir chinezesc roşu în părul negru pudrat şi un chip vopsit excesiv în alb) care ţinteşte în cultura de masă şi în capacitatea acesteia de a se reproduce pe diferite niveluri, toate kitsch. Personajul este haios, dar şi iritant. Scopul personajelor afrimiene nu e acela de a plăcea, ci de a atrage atenţia, plasând în gesturile, replicile şi mişcarea personajelor sale mici oglinzi (cioburile unui univers comun) în care spectatorii au ocazia să se regăsească.
Decorul, indicând viaţa lipsită de autenticitate, e format din spaţii închise pentru oamenii din dulapuri (maşină de spălat, frigider, aragaz, sicriu de sticlă, portbagajul maşinii) dintr-o lume intermediară, un fel de peşteră platoniciană (imaginea cu trunchiurile de copac planează în partea superioară a scenei, fără a li se vedea nici coroana şi nici rădăcinile), unde un reflector ţine loc de soare, iar florile şi iarba artificiale sfidează însăşi noţiunea de ”gard viu”. Animalele împăiate contribuie la atmosfera irespirabilă (nutrie, păun). La acestea se adaugă animalele despre care se cântă (căprioare) sau se vorbeşte (papagal, maimuţă), pe care le putem contempla la grădina zoologică. Animalele sunt prilejul mărturisirii degradării şi a dezumanizării. Un uşor sentiment de teamă când ajungi în faţa leilor şi cel de milă când treci pe lângă căprioara speriată sunt suficiente pentru a realiza că teatrul antic nu era mai mult decât o experienţă la zoo astăzi. Spiritul modern s-a rafinat, iar omului i-a devenit imposibil să fie fericit. Wolfgang arată cum scopul teatrului contemporan nu este catharsisul. Ci edificarea, înţelegerea motivelor propriilor experienţe şi trăiri. Cam ceea ce se petrece în ultima secvenţă de o nespusă tandreţe (Fabiana îl iartă pe Wolfgang care a murit la fel ca tatăl său), jonglând pe muchia fragilă dintre viaţă şi moarte.
(Wolfgang de Yannis Mavritsakis, traducere: Doru Mareş, adaptarea şi regia: Radu Afrim, distribuţia: Cătălina Bălălău, Florin Hriţcu, Andrei Merchea-Zapotoţki, Mircea Postelnicu, Loredana Grigoriu, Emanuel Becheru, Cristina Mihăilescu, Valentin Florea, Sabina Brânduşe, decor: Romulus Boicu, costume: Erika Márton, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, prezentat în FITPTI, 11 octombrie 2017)
Dana Ţabrea este profesor, doctor în filosofie şi critic de teatru (membru AICT)
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
FOTO: Trasee pregătite de studenții de la Geografie și fanii Codrii Iașilor în pădurea Bârnova
VIDEO: Ieșenii înfruntă ploaia pentru a vedea creațiile designerilor români la Fashion Week
VIDEO: Inna, huiduită la Satu Mare, după ce a salutat publicul în maghiară
VIDEO: Două mașini au luat foc după ce s-au izbit una în alta la semafor
Turiștii au început să meargă la plajă. Înotul, interzis în Marea Neagră
VIDEO: Polițiști obligați să pedaleze o barcă de agrement pentru prinderea unui infractor
Oamenii lui Kadîrov răpesc bărbați pe care-i forțează să lupte „voluntar” în Ucraina
Biden, avertizat că trece „linia roșie” dacă dă Ucrainei lansatoare multiple de rachete
Evaluare națională mincinoasă: 9,8 - media din gimnaziu, nota 4 la examen. Cîmpeanu vrea schimbare
O badantă română din Italia a încercat să salveze viața bătrânei, dar a omorât-o
VIDEO: Prima reacție a Irinei Begu după ce a ajuns în optimi la Roland Garros
Tematica și bibliografia pentru concursul de admitere la UMF Iași, valabile pentru anul 2023
Rușii din Herson au închis „granița” cu Ucraina și au anunțat trecerea la ora Moscovei
VIDEO: Incendiu devastator la un ghetou al romilor din Cluj-Napoca. Colibele au fost făcute scrum
GALERIE VIDEO/FOTO Prezentări de modă fascinante la Romanian Fashion Week Iași
Biserica Ortodoxă Ucraineană, până acum subordonată Patriarhiei Ruse, anunţă desprinderea de aceasta
VIDEO: Este sau nu voie să circuli pe linia de tramvai ”ca să nu fie blocaje”?
VIDEO: Rusia folosește în Donbas aruncătoare grele de flăcări: soldații, arși de vii în tranșee
Vremea astăzi, 28 mai. Vor fi ploi în toată România. Unde și când se anunță grindină
FOTO ”Minune” mare în Podu Roș. Au fost marcate benzile de circulație din intersecție
VIDEO: Momente inedite la absolvirea liceului: coronițe, baloane, vals
O româncă arbitru îi "zăpăcește" pe francezi cu frumusețea ei
Vremea proastă întârzie defilarea de la Romanian Fashion Week
VIDEO: Un copil a luat premiul de 120.000 de euro de la "Românii au talent"
Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*
Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!
Provocare în pandemie: medicii urgentişti i-au suplinit pe cei din ATI
Ursul de la Dobrovăț: nu a fost văzut, dar face furori în zonă
Concurenţă acerbă la ultima sesiune de testări pentru admiterea în clasa a V-a la liceele ieșene
Două propuneri pentru noul sediu al Primăriei. O clădire fără colțuri
ZdI TV - Gabriel Mardarasevici: Cât timp şi cât de mult se va mai câştiga în industria IT
„Iașul a fost umilit!“ „Suspiciuni mari legate de modul în care au fost repartizați banii ieșenilor“
Azi se deschid bazele de agrement de la Ciric, Ştrand şi Plaja Nicolina
În centrul Iaşului, un hoţ i-a furat maşina în timp ce vorbea cu un prieten
Expoziţie cu produse fabricate în România între 1930 şi 1990
Crima de la fabrica de ţigarete: pedepse reduse cu 11 ani din total
VIDEO: Încă o victimă la o trecere fără bariere: Spulberat de tren, când se întorcea de la muncă
VIDEO: Catedrala Mântuirii Neamului a devenit loc de sărit cu paraşuta
Două victime după o explozie urmată de incendiu la Andrieșeni. O femeie a murit
Tipuri de mese pentru casa ta: cum le alegi pe cele potrivite? (P)
Nicolae GRECUC-aşa-i în tenis!Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial. |
Eugen MUNTEANUIdentitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)* |
pr. Constantin STURZUCinematografie, mit şi ideologie |
Aurelian-Petruș PLOPEANU„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă |
Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie! |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.