Workcediu: tot muncă, dar cu alt peisaj
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Workcediu: tot muncă, dar cu alt peisaj

De veghe în lanul de cultură

GALERIE
Workcediu
  • Workcediu
- +

După atât de multă muncă de acasă, apare la orizont un nou tip de muncă remote: cea în care oamenii vor să scape de biroul obișnuit (cel de acasă, în aceste zile) și pleacă să lucreze remote în altă parte. Așa au apărut vacanțele cu muncă, pentru care nu am găsit un termen mai bun și le-am numit workcediu.

I-am spus „workcediu“ perioadei în care pleci de acasă într-o desti­nație de vacanță, dar, în loc să te comporți ca în concediu, lucrezi în continuare opt ore pe zi. Dife­rența este că munca se poate petrece pe un șezlong, cu un cocktail alături, pe o prispă cu fundal so­nor de văcuțe și cocoși, pe o terasă departe de șosele unde cafeaua apare la pronunțarea cuvintelor „încă o cafea, vă rog“.

Conceptul nu este tocmai nou, dar a luat avânt în perioada epidemiei. Înainte de 2020, conceptul era întâlnit în special în rândul celor numiți „nomazi digitali“, persoane care călătoresc și muncesc din diverse locuri din lume. Fie că este vorba de jumătate de an în Thailanda, câte o lună în fiecare țară europeană sau spații de lucru în natură special gândite pentru ei, nomazii digitali au nevoie doar de laptop și de o cone­xiune bună la internet. Combinația de muncă și vacanță, workcation în original, începe să fie luată în considerare și de cei care au devenit lucrători remote forțați de contextul epidemiei.

Piața de turism a sesizat ten­dința și a început deja să se prezinte drept o alternativă a lucra tului de la biroul de acasă. În Singapore, hotelul Mariott Tang Plaza oferă pachete de închiriat camere de hotel pentru 12 ore, special pentru lucru. Nu este inclusă și o noapte de cazare, dar oaspetele se poate relaxa în cameră sau în spațiile comune ale hotelului, cu asigurarea strictă a igienei și normelor sanitare.

Destinații turistice precum Barbados și Bermuda au anunțat încă de acum câteva luni că introduce un program special de vize pentru cei care vor să lucreze dintr-un loc exotic, dar astfel de facilități oferă și țări precum Estonia și Georgia. Pentru cetățenii altor țări, inclusiv România ar pu­tea fi o destinație de workcediu: un calcul publicat de „Ziarul financiar“ arăta că un spaniol care ar veni să lucreze în România ar putea economisi până la jumătate de salariu, pentru simplul fapt că țara noastră este mult mai ieftină.

Pe site-urile de imobiliare, proprietarii care închiriază apartamente au început să își prezinte oferta ca o alternativă atractivă pentru lucratul din altă parte decât acasă, iar site-urile turistice care prezentau cele mai atractive pensiuni publică acum și liste de locuri de unde se poate lucra bine.

Am avut și eu până acum do­uă reprize de workcediu, ambele în Bucovina, ocazie care m-a făcut să mă ciocnesc de un deficit nebănuit al tuturor site-urilor de cazare: lipsa unei evaluări cinstite a calității conexiunii la Internet. Mă aștept ca în mai puțin de o lună ofertele de cazare să poată fi filtrate în funcție de calitatea rețe­lei, la fel de firesc cum ordonate în funcție de distanța față de centru. La finalul perioadelor, am tras linia și am făcut un calcul: work­cediul m-a costat, desigur, mai mult decât banii câștigați în perioada respectivă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

Dan CONSTANTIN

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

După cum se poate observa din cele trei cazuri, atât intervenţia, cât şi neintervenţia Poliţiei provoacă pierderi de vieţi omeneşti.

Filmuletul zilei

opinii

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Nichita DANILOV

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Consider că nu e simplu să scrii un reportaj contemplându-ţi de pe marginea prăpastiei propriul tău abis existenţial în care simţi că luneci fără să găseşti un punct de echilibru.

Noii infractori

Dana ȚABREA

Noii infractori

În cadrul Maratonului dramaturgiei israeliene pe scene româneşti, derulat între 14 şi 16 aprilie, cele cinci teatre partenere (Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti şi Teatrul de Stat din Constanţa), propun publicului, cu ocazia Zilei Naţionale a Israelului, montări ale pieselor unor autori israelieni de prestigiu, precum Edna Mazia, Hillel Mittelpunkt, Zadok Zemach, Savyon Liebrecht sau Hanoh Levin.

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Michael ASTNER

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Ultima întrebare a interviului (din Die Welt) luat de Mara Delius politologului Mark Lilla (despre care am scris săptămâna trecută) pune-n discuţie declaraţia unei critici a scrisorii deschise semnată anul trecut de 150 de intelectuali din SUA (majoritatea de stânga!, cum m-a asigurat la telefon un prieten…).

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.